Çorum Sungurlu Tuğcu Köyü

Çorum Sungurlu Tuğcu Köyü

Tuğcu, Çorum ilinin Sungurlu ilçesine bağlı bir köydür. Köyün adının tuğdan geldiği rivayet edilmektedir. Köy Çerkez köyü olduğundan adetleri ve kültürleri aynıdır. Konukseverdirler ve çalışkandırlar. Büyüklere ve özellikle anne babaya çok saygı duyulur.

Düğünlerde Çerkez oyunu oynanır. Her yıl hıdırellez şenlikleri yapılır. Cuma günleri özel olarak kadınlar toplanır ve yemek verilir.

Hıdırellez Bayramı (Hıdrellez), Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak adlandırılan Hıdırellez günü, Hızır ve İlyas’ın yeryüzünde buluştukları gün olduğu sayılarak kutlanmaktadır.

İslam coğrafyasına bakıldığında Hıdrellez gününün yoğunlukla Türkiye'de kutlanıldığı görülmektedir.

Hıdırellez günü, Gregoryen takvimi (Miladi takvimi)ne göre 2 Mayıs, eskiden kullanılan Rumi takvim olarak da bilinen Jülyen takvimine göre 23 Nisan günü olmaktadır.

Hıdırellez, Çerkeslerde ve Tuğcu köyünde her yıl Mart ayının 12-17 günleri arası herhangi bir günde kutlanır. Yemek yapılır dağıtılır, ikram yapılır. Çerkes oyunları oynanır. Farklı yerlerde yaşayan Çerkesler de bir araya gelerek hasret giderilir.

Çorum iline 76 km, Sungurlu ilçesine 5 km uzaklıktadır. İlçeye en yakın köy olarak bilinir. Bu nedenle market kafe tipi işletmelere gerek duyulmaz.

Arazisi çoğunlukla düz ve verimlidir. Genellikle buğday ve arpa türü mahsuller ekilir, hayvanların otlatılması için gereken ortam hazırlanır.

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi ve Karasal İklim etki alanı içerisindedir. Yazları oldukça sıcak ve kışları soğuk ve uzundur.Tarladaki mahsul için yağmur yağması gereklidir ve yağmur duasına çıkılır.Bu dua Bekçi-Bayrak tepesinde yapılır ve köyün ileri gelenleri, muhtar, imam ve diğer köylüler katılır.

öyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Köyün arazisi geniş ve verimlidir. Genellikle çoğu tarlaya buğday ekilir. Hasat zamanı tarladan alınan mahsul harmana biriktirilir ve satılır. Son yıllarda hayvancılık geliştiğinden köyde saman yapımı yaygınlaşmıştır.

Arazi, yukarı ve aşağı olmak üzere 2 bölümdür ve her sene dönüşümlü ekilir. Bir sene aşağı, bir sene yukarı ekilerek hayvanlara otlak bırakılır ve tarlalar nadas olur.

Köyde çoğu konut kerpiç yapılardır fakat son zamanlarda beton binaya dönüşler yaşanmaktadır.Her evin bir avlusu vardır ayrıca köy bitki bakımından çok gelişmiştir.Özel bağ ve bahçeler mevcuttur.Yine son yıllarda köye azda olsa dönüşler yaşanmaktadır bundan dolayı köyde betonarme evlerde görülmektedir.

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamakta, taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik sabit telefon ve internet mevcuttur.

İlgili Haberler
Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.