Çorum’da ilk kinoa bitkisinin hasadı yapıldı
ÇORUM (İHA) – Çorum'da, ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından astronotların, Çölyak hastaların beslenmelerinde kullanılan kinoa bitkisinin...
ÇORUM (İHA) – Çorum'da, ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından astronotların, Çölyak hastaların beslenmelerinde kullanılan kinoa bitkisinin hasadı yapıldı.
Çorum'da gerçekleştirilen hasat törenine Çorum İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erkan Elfaz Ermiş, Sungurlu İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hicabi Berişbek, tarla sahibi genç çiftçi Samet Aygar ve çiftçiler katıldı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Çorum İl Müdürü Erkan Elfaz Ermiş, Çorum'u tıbbi ve aromatik bitki üretim merkezi haline getirmek istediklerini belirterek, "Öncelikle böyle bir günde burada olmaktan son derece memnunum. Çünkü kinoa bitkisi Türkiye'ye yeni giren tıbbi ve armotipitler sınıfında bir bitkidir. Bakanlığımızda bizi tıbbi ve aromatik sınıfı illeri içerisinde yer aldı. 2016 yılında biz bu bitkinin üretimine başladık. Burada öncelikle üreticimizi tebrik ediyorum. Hakikaten önemli bir işe vesile oldu. Kendisine teşekkür ediyoruz ve ilk defa başladığımız bu ekimle güzel sonuçlar elde ettik. Tabii kinoa bitkisi son günlerde en popüler bitkilerden birisi. Niye astronot bitkisi olarak biliniyor, tanınıyor Türkiye'de. Bu bitki 2015 yılından beri ekilmeye başlandı. Kinoa bitkisinin içerisinde alınan bir dernek var bildiğim kadarıyla ve bu dernek vasıtasıyla kinoa bitkisi oldukça yaygın hale geldi. Edindiğim bilgilere göre, 2015 yılında 2-3 bin dönüm alımla başlanan verim alanlar, bugün 30 bin dönüm alan çıkmış bulunmaktadır. Biz az önce üreticimizle görüştük. Sungurlu ve diğer ilçelere bu üretimi yaygınlaştırmak için bir program yapacağız. Ne zaman bir işin ilkini yaparsanız daha tecrübeli daha verimli bir hale gelirsiniz diye düşünerek biz bunun öncüsü olmak istiyoruz ki, Çorum'un çiftçisi bu konuda çok duyarlı ve çok da ilgili. Bizim bir hedefimiz daha var. Çorum ilinin tıbbi ve aromatik bitki üretim merkezi haline getirmek tıbbi ve aromatik vadi oluşturmak ki geçen hafta Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu'da Çorum'daki programda buna özellikle vurguladı. Tıbbi ve armotipitlerin Türkiye'de artık yaygınlaşmasını gerektiğini ve bundan da hem Orman Bakanlığının hem de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının destekleri ile olacağını ki zaten bugüne kadar destekleri vardı ve bu bitki ile ilgili detayları zaten arkadaşlar verecektir. Çok fazla girmek istemiyorum. Çorum'da ve ülkemizde hakikaten çok uygun bir bitki kıraç topraklarda dezavantajlı tuzlu topraklarda verimi çok iyi. Bizim özellikle sulanmayan alanlarımızda ve nadas alanlarımızda kullanabileceğimizi düşünüyoruz. Bundan sonraki süreçte inşallah güzel şeylere vesile olacaktır" dedi.
Sungurlu İlçe Tarım Müdürü Hicabi Berişbek ise "Kiona buğdaya münavebe bir bitkidir. Buğdayın daha doğrusu buğdaya münavebe bir bitki olduğu için örnek veriyorum bu sene kinoa ektiğimiz zaman bir sonraki sene rahatlıkla buğday ekebiliriz. Kinoanın ekimi fazla bir zahmet gerektirmeyen, gübrelemesi buğdayla hemen hemen aynı hasadı da biraz daha güç olmak kaydıyla aynı biçerdöverle yapılan bir bitkimiz. Sadece bir yabancı ot kontrolü bakımından buğdaydan biraz farklılık gösteriyor. Gübreleme olsun, ekim olsun, biçilmesi olsun tamamen aynı. Kinoa bildiğimiz gibi astronot yiyeceği olarak bilinmekte. Bunun nedeni de protein bakımından çok zengin bir içeriğe sahip olmasından dolayı bu şekilde isimlendiriliyor. Ayrıca içerdiği demir vitamini bakımdan da çok fazla demir vitamini içerdiği için özellikle bebek maması olarak kullanımı da önem kaydetmektedir. Bununla ilgili aynı şekilde gluten içermediği için buğdaydan farklı olarak çölyak hastalığı dediğimiz hastalarımızda kullanabiliyor. Çölyak hastalığı da bildiğimiz gibi bağırsak emilimi olmama gibi bir hastalık. Bundan dolayı kinoayı rahatlıkla tüketebilmektedirler. Et ile birlikte aynı kategoriye girdiği için protein bakımından çok zengin bir yapıya sahip olduğu için besin değeri çok yüksek. Bundan dolayı bir enerji deposu olarak nitelendirebiliriz. Kinoayı bundan dolayı sporcu destek ürünü olarak rahatlıkla kullanılabilmektedir" şeklinde konuştu.
5 dönümlük bir alana kinoa bitkisi etkini ifade eden Samet Aygar'da, Sungurlu'da ilk defa kinoa bitkisinin hasadını yapmanın mutluluğunu yaşadığını belirterek buğdaya alternatif olsun diye uzun süre araştırma yaptıktan sonra dernekten destek alarak deneme amaçlı ekim yaptığını söyledi. Aygar, "Bu ürün hangi sektörlerde daha yaygın olarak kullanılacağını soracak olursanız sporcu destek ürünleri, bebek mamaları ve glutensiz olduğu için çölyak hastaları rahatlıkla tüketebilmektedir. NASA'nın astronotları uzaya giderken yanlarında kinoalı ürünler almaktadır. Besin değeri çok yüksek olduğu için ve tok tuttuğu için zamandan kazanıyorlar. Bu ürünü bu bölgeye kavuşturduk. İnşallah çiftçimizde bizimle bu ürüne yönlenir, gelir seviyelerini yükseltirler. Biz bu bölgede öncü olup her türlü konuda yardımcı olmaya çalışacağız, Üreticilerimizden talep bekliyoruz. Bilgi alsınlar, sorsunlar" ifadelerini kullandı.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.