Covid-19 Geçiren Sağlık Çalışanları Aşı Yaptırmalı Mı?

Covid-19 Geçiren Sağlık Çalışanları Aşı Yaptırmalı Mı?

Türk Toraks Derneği, doğal enfeksiyon geçiren sağlık personelinin COVID-19 aşısı yaptırması gerektiğini söyledi. Sağlık çalışanlarının yüksek riskli grupta olması ve re-enfeksiyon olasılığının olması nedeni ile hastalık geçirmiş...

Türk Toraks Derneği, doğal enfeksiyon geçiren sağlık personelinin COVID-19 aşısı yaptırması gerektiğini söyledi.

Sağlık çalışanlarının yüksek riskli grupta olması ve re-enfeksiyon olasılığının olması nedeni ile hastalık geçirmiş olsa da aşılanması gerektiği yapılan açıklamada; “Enfeksiyon geçirdikten sonra kazanılan immünite; ‘doğal immünite’ olarak adlandırılır ve kişiden kişiye değişir. COVID-19 geçirenlerin yeniden enfekte olması nadir görülen bir durumdur. İlk enfeksiyondan sonraki 90 gün içinde re-enfeksiyon olasılığı da düşüktür. Bu nedenle, toplumdaki diğer fertlerin de aşıya erişebilmesi adına aşılanmanın 90 gün ertelenebileceği belirtilmektedir. Aşılama ile sağlanan immünitenin ne kadar sürdüğü konusunda henüz yeterli veri yoktur. Aşılamalar bittikten sonra daha fazla bilgi sahibi olunacaktır” denildi.

TEKRAR NE ZAMAN HASTALANILIR ?

Hastalık geçirenlerin iyileşmeden ne kadar süre sonra tekrar hastalanma riski taşımadıkları konusunda henüz net bilgi olmadığı dile getirilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “İngiltere’de 20787 sağlık çalışanında yapılan Siren çalışmasında 6614 COVID-19 geçiren sağlık personeli ile 14173 negatif cohort grup düzenli antikor ve pcr testleri ile takip edildiğinde; COVID-19 geçiren 44 hastada re-enfeksiyon, negatif cohort grupta ise 409 yeni enfeksiyon geliştiği gözlenmiştir. Enfeksiyon sonrası ilk 5 ay koruyuculuğun %83 oranında sürdüğü ancak bu süreçte sağlık personelinde bulaştırıcılığın devam edebileceği ve re-enfeksiyon olasılığına dikkat çekilmiştir. Başka bir çalışmada da benzer şekilde COVID-19 geçiren sağlık personelinde antispike yada anti-nukleokapsid Ig G antikor varlığının yaklaşık 6 ay süre ile re-enfeksiyon gelişme riskini azalttığı saptanmıştır. Öte yandan, COVID-19 hastalık döneminde monoklonal antikorlarla veya immün plazma ile tedavi alınması durumunda da COVID-19 aşısından önce 90 gün beklenmesi önerilmektedir.” (BSHA-Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.