Covid-19’da Korkutan Mutasyon!

Covid-19’da Korkutan Mutasyon!

COVID-19 salgınının devam etmesi ve virüsün genomundaki değişikliğin beklenen bir sonuç olduğunu belirten Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hakko, “Bu zamana kadar virüste çok sayıda mutasyon meydana geldi.

COVID-19 salgınının devam etmesi ve virüsün genomundaki değişikliğin beklenen bir sonuç olduğunu belirten Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hakko, “Bu zamana kadar virüste çok sayıda mutasyon meydana geldi ancak son zamanlarda gerçekleşen mutasyonun diğer mutasyonlara göre daha hızlı yayıldığını söyleyebiliriz. Salgın, dünya nüfusunun büyük çoğunluğunun doğal bağışıklığı veya aşılanması tamamlanana kadar sürecek. Bu süre de henüz tam olarak kestirilemiyor. Ancak 2021 yılı da çok kolay bir yıl olmayacak diyebiliriz” dedi.

Koronavirüs’ün diğer geçirdiği mutasyonlardan farklı olarak yeni mutasyonla daha hızlı yayıldığına dikkat çeken Doç. Dr. Hakko, “Bu zamana kadar virüste çok sayıda mutasyon meydana gelmesine rağmen bu mutasyonların virüs üzerinde önemli bir etkisi olmadı. Ancak son geçirilen mutasyon, virüsün insan hücrelerine girişini sağlayan S proteinini kodlayan gen üzerinde gerçekleşerek B117 varyantını ortaya çıkardı” ifadelerine yer verdi.

AŞILAR, MUTASYONDAN ETKİLENMİYOR
Mevcut aşıların bu mutasyondan etkilenmediğini belirten Doç. Dr. Hakko, “Özellikle mRNA aşıları çok kısa zamanda yeni mutasyona karşı yeniden kodlanarak üretiliyor. Ancak bu süre zarfında bu virüsün daha kolay bulaştığını düşünürsek, daha önce aldığımız önlemlere daha sıkı uymamamız önemli. Maske, mesafe ve hijyen kurallarına harfiyen uymamız gerekiyor” diye konuştu.

MUTASYONLAR CİDDİYE ALINMALI
Mutasyon geçirmiş virüsün özellikle 20 yaş altı çocuklarda da enfeksiyona neden olduğunun düşünüldüğüne dikkat çeken Doç. Dr. Hakko, şu ifadelere yer verdi:
“Her ne kadar bu yaş grubu hastalığı hafif geçirse de özellikle kronik hastalığı olan çocuklar risk altında. Elbette çocuklar ailelerine ve diğer çocuklara bulaştırabilir ve daha fazla insanın hasta olmasına neden olabilirler. Ne kadar çok kişi hasta olursa ağır hastalık ve ölüm oranları da o kadar artar. O nedenle tüm mutasyonlar ciddiye alınmalıdır.” (BSHA-Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.