Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Karatepe, Türkiye’de Asker Ve Siyaset İlişkilerini Anlattı
Sakarya Üniversitesi Akademik ve Sosyal Gelişim Merkezi'nce düzenlenen Çarşamba Konferanslarının bu haftaki konuğu Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof.
Sakarya Üniversitesi Akademik ve Sosyal Gelişim Merkezi'nce düzenlenen Çarşamba Konferanslarının bu haftaki konuğu Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Şükrü Karatepe'ydi.
SAÜ Hukuk Fakültesi Sabahattin Zaim Konferans Salonunda gerçekleşen "Türkiye'de Asker-Siyaset İlişkileri" başlıklı konferansta konuşan Prof. Dr. Karatepe, Türkiye'de ordu ile sivil yönetim ilişkilerini ve bu çerçevede yaşanan sorunları anlattı. Askerin geçmişte kendisini aynı dünya görüşünü paylaşan bürokratik kadrolar yoluyla toplumun içinde bir vasi olarak gördüğünü ifade eden Karatepe, "Sivil insanları, sivil kadroları, yanlışa gitme ihtimali bulunan, her an ihanet içinde bulunacak kitleler olarak görüyorlar. Sürekli onları gözetliyorlar. Halk sandığa gidiyor. Seçimden sonra sivillerden bir hükümet oluşuyor. Ama bu hükümet sürekli aşağı doğru çekiliyor. Çünkü üstünde sürekli askerler ve onlarla görüş birliği etmiş diğer bürokratik kadrolar var. Ne zaman ki sivillerin seçtiği kadrolar, onların gösterdiği çizginin dışına çıkarsa, kontrol edilmez duruma gelirse, bu sefer dışarıdan göz kırpıyorlar" dedi.
20'nci yüzyılın önemli kavramlarından birisinin de muhtıralar olduğunu belirten Karatepe, askerin yıllardır muhtıralar aracılığıyla sivil iktidarlara müdahale ettiğini söyledi. Karatepe, sözlerini şöyle sürdürdü: "Halkın seçtiği yöneticileri askerler ihtar, ikaz ediyor. Bu aslında tek bir kişi değil, bir kadro işi. Bu kadronun içine dâhil olanlar, sandıktan çıkamayanlardır. Sandıkla iktidar olamayanlar, sürekli olarak askerin yanında yer almışlardır. Diğeri de devletin her türlü desteği ve teşvikiyle zengin olan, rejime yakın belki sayısı bir elin parmağı kadar olan büyük sermaye gruplarıdır. Bu sermaye de sürekli olarak askerin yanında yer alıyor. Bir de İttihat ve Terakki ile Tek Parti döneminden gelip devletin önemli kadrolarını işgal eden üst bürokratlar var. Bunların içinde yüksek yargı var. Bunlar da tayinle geldikleri için sürekli olarak halkın seçtiklerinden şikâyetçidirler. Memnun, mutlu olmazlar. Niye? Çünkü halkın seçtikleri, şu ya da bu şekilde halka hizmet etmeye çalışır. Bu da yüksek bürokrasinin, yüksek yargının menfaatleriyle çelişir. Ortam da somut olarak genellikle terör ortamına dönüşür."
Prof. Dr. Şükrü Karatepe, konferans öncesi Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas'ı makamında ziyaret ederek görüş alışverişinde bulundu.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.