Dap İdaresi Desteğiyle Yem Bitkisi Üretiminde Değişim Ve Dönüşüm Sağlanacak
Hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı Doğu Anadolu Bölgesinde, verimlilik bakımından büyükbaş ve küçükbaş hayvanların kaba yem ihtiyacını dikkate...
Hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı Doğu Anadolu Bölgesinde, verimlilik bakımından büyükbaş ve küçükbaş hayvanların kaba yem ihtiyacını dikkate alan DAP İdaresi, Ağrı, Erzincan, Erzurum ve Muş illerinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüklerinin yem bitkileri yetiştiriciliğinin geliştirilmesi projelerine finansman desteği sağladı.
Dünyada tarım ve hayvancılığa yönelişin arttığı, bu ürünlerin insan yaşamındaki öneminin daha iyi kavrandığı dönemde, DAP İdaresi'nin çiftçilere vermiş olduğu bu destekle, bölgede kaba yem yetiştiriciliğinde değişim ve dönüşümün kapısı aralanmış olacak.
Besin değeri yüksek olan silajlık tritikale tohumunun çiftçilere ücretsiz dağıtımıyla ilgili ilk tören Erzurum'un Aşkale ilçesi Kandilli mahallesinde gerçekleştirildi.
DAP İdaresi ile Erzurum İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nce ortaklaşa düzenlenen törene, DAP İdaresi Başkanı Adnan DEMİR, İl Müdürü Osman AKAR, her iki kurumun personelleri ile besicilikle uğraşan çiftçiler ve vatandaşlar katıldı.
Törende konuşan DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir, Bölgenin en önemli sektörünün hayvancılık olduğunu belirterek başladığı konuşmasında, "Yem bitkileri yetiştiriciliği hayvan varlığımızın kaba yem ihtiyacını karşılamada, önemli bir role sahiptir. Verimi artırmak için buğday ve çavdar melezlemesi ile elde edilen tritikale bölgemiz için önemli bir alternatif üründür" dedi. Hayvancılığın gelişmesi amacıyla 2016 yılı yatırım bütçesinden toplam 273 bin 500 liranın İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine kaynak transferi yoluyla aktarıldığını söyleyen Başkan Demir, "Bu iş için Erzurum'a 140 bin lira kaynak sağladık. Aşkale ilçesine 72 ton, Aziziye ilçesine 10 ton, Palandöken ilçesine 10 ton ve Yakutiye ilçesine 8 ton olmak üzere toplam 100 ton tritikale tohumu dağıtılacak. Dağıtılan tohumlar ile 5 bin da. alana ekim yapılarak, yaklaşık 15 bin ton silajlık tritikale üretilecektir" şeklinde konuştu.
2016 yılında, "Bitkisel Üretim Altyapısının Geliştirilmesi Projesi" kapsamında Erzurum'a toplam 465 bin lira finansman sağladıklarını belirten Başkan Demir, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanlığı'yla ortaklaşa yürüttüğü Sıvat İmalatı ve Dağıtımı Projesi kapsamında Erzurum'a 3 bin adet sıvat dağıtıldığını sözlerine ekledi.
Hayvancılıkta istenen verimin sağlanması için hayvancılık altyapısının iyileştirilmesi gerektiğine vurgu yapan Erzurum İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Akar, Bakanlık nezdinde birçok desteğin yanı sıra DAP İdaresi gibi finans kuruluşlarının desteğiyle de çiftçilere hizmet etmeye çalıştıklarını sözlerine ekledi. 2015 yılından beri DAP İdaresi Başkanlığı tarafından makine ve ekipman desteği aldıklarını ifade eden Akar, "Bu sene yine DAP İdaresi'nin desteği ile dört ilçemize tritikale tohumu dağıtacağız. Ağırlıklı olarak Aşkale ilçemizde. Çünkü fikir Aşkale ilçemizden çıktı. Biz biraz daha genişletip Palandöken, Yakutiye ve Aziziye ilçelerini de bu işin içine kattık. Hayvanların protein ihtiyacının karşılanmasında ve hayvanların kaba yem açığını kapatması bakımından düşünüldüğünde projenin katkısı çok olacak. Ben burada, yıl boyunca bütün projelerimize katkısı olan DAP İdaresi Başkanlığı'na huzurunuzda özellikle teşekkür etmek istiyorum" şeklinde konuştu.
Program, tritikale tohumlarının çiftçilere dağıtılmasıyla sona erdi.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.