Darbe Girişiminin İnsanlar Üzerindeki Travmatik Etkisi On Yıllar Sürebilir

Darbe Girişiminin İnsanlar Üzerindeki Travmatik Etkisi On Yıllar Sürebilir

Darbe girişiminin toplum üzerindeki etkileri ile ilgili açıklamalarda bulunan Uzman Psikolog Ömer Yavuz Yetiş, girişimin vatandaşlardaki travmatik etkisinin...

Darbe girişiminin toplum üzerindeki etkileri ile ilgili açıklamalarda bulunan Uzman Psikolog Ömer Yavuz Yetiş, girişimin vatandaşlardaki travmatik etkisinin on yıllar sonra da ortaya çıkabileceğini söyledi.

TSK içinde yuvalanmış bir grup cuntacı, 15 temmuz akşamı darbe girişiminde bulunmuş, savaş uçakları alçak uçuş yaparak TBMM'ye bomba atmış, helikopterler de halkın üzerine ateş açmıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bir televizyon programına cep telefonu üzerinden görüntülü bağlanarak halkı sokağa çağırmasının ardından darbe püskürtülmüş, çıkan olaylarda 237 kişi şehit olmuştu.

"Bu çok büyük bir travmaydı"

Darbe girişiminin ardından, kalkışmanın toplum üzerinde bırakabileceği travmatik etkiler ile ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Uzm. Psk. Yetiş, Türkiye'nin çok zor günler geçirdiğini belirterek, darbe girişiminin toplumun tüm kesimlerini öyle veya böyle etkilediğini söyledi. Etkinin kişiden kişiye değiştiğini belirten Uzm. Psk. Yetiş, travmanın huzursuzluk, öfke nöbetleri, yerinde duramama, birden bire korkuya kapılma, mutsuzluk, iştahta azalma ve uyku bozukluğu gibi belirtilerle ortaya çıkabileceğini söyledi. Bu belirtilerin bazı insanlarda geçici olabildiği gibi bazı insanlarda da uzayabildiğini aktaran Uzm. Psk. Yetiş, bu durumu yaşayan vatandaşların destek alması gerektiğini kaydetti.

"Televizyonda izleyenlerde de travma belirtileri görülebilir"

15 temmuz akşamında çıkan olaylarda yakınlarını kaybedenlerin olduğunu aktaran Uzm. Dr. Yetiş, "Bazen içinde olan kişinin yaşadığı duygular ile onu dışarıdan haber alanın yaşadığı duygular farklı olabiliyor. Televizyonda izleyen ya da ikinci birinden haber alanlarda bazen hiç farkında olmadan ciddi travma belirtileri ortaya çıkarabiliyor. Travma nesiller boyu taşınan bir şeydir. Bunun örnekleri hem dünyada hem de Türkiye'de çokça var. Bunun nesillere aktarılmaması için travma ile baş etmeyi öğrenmemiz lazım. Bunu mesela yaşayanlar özellikle bu belirtileri yaşadıkları duyguları arkadaşları yakınlarıyla paylaşmaları gerekiyor" diye konuştu.

"Ciddi çalışma ve araştırmalar yapılmazsa etkileri 15-20 yıl sürebilir"

Bireysel travmaların nesiller boyu taşındığını belirten Uzm. Psk. Yetiş, şöyle konuştu:

"Bu toplumsal büyük bir travmaydı, 15 yıl sonra tam olarak nasıl bir şey olur bunu bilmiyorum. Ama şunu biliyoruz eğer ki bu travmayı yaşayanlar hatta tüm ülke bununla ilgili gerçekten ciddi iyi çalışmalar ve araştırmalar yapılmazsa 15-20 yıl daha bunun etkileri sürebiliyor."

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.