Darbe Sanığı Barış: "Bu Darbeyi Kimin Yaptığını Sizden Daha Çok Merak Ediyorum"

Darbe Sanığı Barış: "Bu Darbeyi Kimin Yaptığını Sizden Daha Çok Merak Ediyorum"

Darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlere ilişkin açılan davada savunma yapan eski Kurmay Albay Muhsin Kutsi Barış, darbe girişiminin...

Darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlere ilişkin açılan davada savunma yapan eski Kurmay Albay Muhsin Kutsi Barış, darbe girişiminin kim tarafından yapıldığının sorulması üzerine, "Bu darbeyi kimin yaptığını ben sizden daha çok merak ediyorum. Ben mağdur durumdayım. Bir kumpasa kurban gittim" dedi. Barış'ın "Bu hukuk sistemi nasıl çalışıyor anlamıyorum" sözlerine Mahkeme Başkanı Oğuz Dik, "Askeri sistemden daha iyi çalışıyor, sizin durumu görünce" cevabını verdi.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlerle ilgili aralarında sözde "Yurtta Sulh Konseyi" üyelerinin de bulunduğu 221 sanık hakkında açılan davanın dokuzuncu celsesi başladı. Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Cezaevi Kampüsü'nde görülen duruşmaya sanıklar, taraf avukatları, müştekiler ve sanık yakınları katıldı. Duruşmada ilk olarak savunmasını sanık eski Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı Kurmay Albay Muhsin Kutsi Barış yaptı.

"Muhakeme hatası yapan bir albayım"

Darbeci olmadığını öne süren Barış, muhakeme hatası yapan bir albay olduğunu söyledi. Darbe girişiminde kendi iradesiyle yer almadığını savunan Barış, "Sakatlanan bir iradeyle yer aldım. Ben başından itibaren sıkıyönetim ilan edildiğini biliyorum. Kim bu sıkıyönetimi ilan ediyor? TSK. Ben bir birlik komutanıyım. Bu mesajları aldığımda olayın emir komuta zinciri içinde olduğunu düşünüyorum. Sıkıyönetimin ilan edildiği ve geniş çaplı terör saldırısı olduğu söylenildi. Burada darbe olduğunu düşünmedim" ifadelerini kullandı.

"TRT'de darbe bildirisinin okunacağını bilmiyordum"

Barış'ın terör saldırısına müdahale edilmesi istenildiği için askerleri kışladan çıkardığını söylemesi üzerine Mahkeme Başkanı Oğuz Dik, "Müdahale edin, TRT'de bildiri mi okuyun deniliyor?" sorusunu yöneltti. Barış, kendisine TRT'de saldırı olduğunun söylenildiğini, darbe bildirisinin okunacağını bilmediğini iddia eti.

Genelkurmay Karargahından sanıklardan Mehmet Partigöç ile Cemil Turhan imzalı gelen darbe mesajlarına direkt işlem yapmadığını anlatan Barış, bu mesajların teyidini almak için sicil amiri Genelkurmay 2. Başkanı Yaşar Güler'e ulaşmaya çalıştığını söyledi. Mahkeme Başkanı Dik, "Teyidi saat 23.00 sıralarında bütün Türkiye duydu" diyerek Barış'ın sözlerine tepki gösterdi.

"Emir komuta olunca suç olmuyor mu?"

Barış'ın sürekli emir komuta çerçevesinde faaliyetleri yürüttüğünü söylemesi üzerine Mahkeme Başkanı Dik, "Emir komuta olunca suç olmuyor mu?" dedi.

Barış, ele geçirilen 1 dolarlara ilişkin ise, "Ben bunları kabul etmiyorum. Bunların bilirkişiye gönderilerek parmak izlerinin tespit edilmesini istiyorum. Bu hukuk sistemi nasıl çalışıyor anlamıyorum" diye konuştu. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Dik, "Askeri sistemden daha iyi çalışıyor, sizin durumu görünce " diye yanıt verdi.

"Bir kumpasa kurban gittim"

Mahkeme Başkanı Dik'in "Sizce darbe teşebbüsünü kim yaptı?" sorusuna Barış, "İnanın bütün samimiyetimle söylüyorum bu darbeyi kimin yaptığını ben sizden daha çok merak ediyorum. Siz yargılayan konumundasınız, ben mağdur durumdayım. Bir kumpasa kurban gittim" şeklinde konuştu.

Kimin kumpas kurduğunun sorulması üzerine Barış, "Beni FETÖ'cü olarak itham etmek akıllara gelecek en son iş olmalı. Benim mağduriyetime kimler sebep oldu çözmeye çalışıyorum" cevabını verdi.

"Bütün personelimin sorumluluğunu almaya hazırım"

Barış, "Ben bütün personelimin sorumluluğunu almaya hazırım. Benim personelim benim emrimi yerine getirdiği için maalesef istemeden bu işe girdiler" dedi.

Duruşma, Barış'ın çapraz sorgusuyla devam ediyor.

Darbe Sanığı Barış: "Bu Darbeyi Kimin Yaptığını Sizden Daha Çok Merak Ediyorum"

Darbe Sanığı Barış: "Bu Darbeyi Kimin Yaptığını Sizden Daha Çok Merak Ediyorum"

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.