Darbe Sanığı Öztürk’ten Yaşar Güler’in Derdest Edilme Anına Ait Fotoğraflara Kaçamak Cevap

Darbe Sanığı Öztürk’ten Yaşar Güler’in Derdest Edilme Anına Ait Fotoğraflara Kaçamak Cevap

15 Temmuz darbe girişiminde Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlere ilişkin açılan davada savunma yapan eski Kurmay Albay Doğan Öztürk, Genelkurmay 2. Başkanı...

15 Temmuz darbe girişiminde Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlere ilişkin açılan davada savunma yapan eski Kurmay Albay Doğan Öztürk, Genelkurmay 2. Başkanı Güler'in derdest edilme anında orada olduğunu gösteren fotoğraflara kaçamak cevap verdi. Öztürk, "Bu fotoğraf yukarıdan çekilmiş olan kamera kaydından alınma. Benim bakış açımla baktığınızda Yaşar Güler'i görür müsünüz? Derdest edilen kişinin Yaşar Güler olduğunu anlamadım" dedi.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlerle ilgili aralarında sözde "Yurtta Sulh Konseyi" üyelerinin de bulunduğu 221 sanık hakkında açılan davanın öğleden sonraki kısmında eski Kurmay Albay Doğan Öztürk'ün savunmasına devam edildi. Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Cezaevi Kampüsü'ndeki duruşma salonunda görülen davada savunma yapan Öztürk, hakkındaki FETÖ üyeliği ve Yurtta Sulh Konseyi üyeliği iddialarını kabul etmedi. Yurtta Sulh Konseyi'nin kim tarafından ve ne zaman kurulduğunun belli olmadığını söyleyen Öztürk, "Konsey'in ne olduğu belli değil. Darbeyi planlayacak mıydı, sevk ve idare mi edecekti, yoksa devleti mi yönecekti? Konsey'den beklenen görev neyse yapının ona göre oluşması lazım. Konsey'in hem darbeyi planlaması, hem sevk ve idare etmesi, hem de devleti yönetmesi mantıki değil. Bu bir mantıki çelişkidir. Atama listelerini ve darbe mesajlarını hiç görmedim. Bunları 19 Mayıs'da iddianameden öğrendim" ifadelerini kullandı.

"Şuanda bile nasıl bir darbe olduğunu anlamıyorum"

Mahkeme Başkanı Oğuz Dik, "Darbe girişimini saat kaçta anladın?" sorusu üzerine Öztürk, "Böyle bir anlamam yok. Bir sürü şeyden şüphelendim ama şuanda bile anlayamıyorum nasıl bir darbe olduğunu. Büyük bir terör tehdidi paradizması ile başladık. Bundan sonra bütün konuları bu kapsamda değerlendirdik. Özel Kuvvetler Komutanlığının gelip emniyet almasını, içeride yaşanan çatışmalar, Genelkurmay Başkanını taşıyan helikoptere ateş edilmesi bu tehdidin olduğu anlayışını besledi. Ben hiç televizyon izlemedim. Bir, iki defa güvenlik kamerasını izlemekle birlikte bir kanalda yazılar gördüm" cevabını verdi.

Darbe girişimini PKK'nın terör saldırısı sanmış

Televizyonda gördüğü ilk hususun İstanbul'da köprülerin kapatılması olduğunu belirten Öztürk, "Bunun bende oluşturduğu algı; tehdit yurt çapında mı acaba algısı. Bir ara kalkışma alt yazısı gördüm. PKK'nın 6-7 Ekim faaliyetinin daha büyük bir kalkışmanın provası olduğunu düşünüyorduk. Bende oluşan algı oydu. Ben bildiriyi, Başbakan ve Cumhurbaşkanının açıklamalarını görmedim. Telefonumdaki mesajlara dahi bakmadım" iddiasında bulundu.

"Bayraklı insanlar karargaha girince işin yanlışlığı ortaya çıktı"

Mahkeme Başkanı Dik, darbe girişimi gecesi saat 02.00 sıralarında Öztürk'ün eşiyle konuştuğuna dair HTS kayıtlarının bulunduğunu hatırlatarak, eşinin darbe girişiminin olduğunu söyleyip söylemediğini sordu. Öztürk, eşinin darbe girişimi olduğunu söylemediğini öne sürdü. Öztürk, Genelkurmay Karargahına vatandaşların girmeye başladığını anlatarak, "Uyuşmayan bir resim çıktı ortaya. Bayraklı insanlar giriyor içeriye. O zaman işin yanlışlığı ortaya çıktı. Durum böyle olunca oradakilerle konuşma ihtiyacı hissettim. Personel bana "darbe yapıldı, komutan da derdest edildi" dedi. Ben komutanın helikopterle gidişini gördüm, derdest edilmemişti. Benim gördüğüme bu uymuyor" diye konuştu.

"Derdest edilen kişinin Güler olduğunu bilmiyordum"

Öztürk'e darbe girişimi sırasında Genelkurmay 2. Başkanı Yaşar Güler'in derdest edilmesine ait fotoğraflar gösterildi. Derdest edilme anında fotoğraflarda kendisinin de bulunduğunun belirtilmesi üzerine Öztürk, "Yaşar Güler'in derdest edilmesini görmedim. Personelin birisine müdahale ettiğini gördüm. Bu fotoğraf yukarıdan çekilmiş olan kamera kaydından alınma. Benim bakış açımla baktığınızda Yaşar Güler'i görür müsünüz? Ben "neden derdest edildi" dedim, "standart prosedür" dediler. Onun Genelkurmay 2. Başkanı olduğunu bilmiyordum" diyerek fotoğrafları yalanladı.

Öztürk'e el işareti yapması ile Özel Kuvvetler Komutanlığından gelen darbeci askerler tarafından Başçavuş Mahmut Satun'un derdest edilmesi soruldu. Emri ile Satun'un derdest edildiği iddialarını kabul etmeyen Öztürk, "Bu saliselerle kaydedilmiş bir fotoğraf. Ben orada derdest edilmesi emrini vermedim. Mahmut Satun'a otomatik kapının kapanmaması için işaret yaptım" dedi.

"Havada uçak uçuyor. Darbe olduğunu anlamadın mı?" şeklindeki soruya Öztürk şu cevabı verdi:

"Havada uçak uçmasının darbe ile alakası olmaz ki. Darbede uçak neden uçsun? O günkü bilgim ile söylüyorum darbe için uçak kullanılmaz. Bir adam darbe yapacaksa kendi Karargahını ele geçirmez. Gider Meclise. Siz daha önce kendi karargahını işgal eden bir darbe girişimini duydunuz mu? Bu benim kafamda oturmadı. O saatten itibaren "burada bir terslik var" dedim. Benim yapmam gereken Genelkurmay Karargahının emniyetini sağlamaktı. Kışlanın dışarısı ile ilgili bir aktiviteye girmedim. Sonra bekledim ve gözaltına alındım."

Duruşma, Öztürk'ün savunmasıyla devam ediyor.

Darbe Sanığı Öztürk’ten Yaşar Güler’in Derdest Edilme Anına Ait Fotoğraflara Kaçamak Cevap

Darbe Sanığı Öztürk’ten Yaşar Güler’in Derdest Edilme Anına Ait Fotoğraflara Kaçamak Cevap

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.