Daysali: ’Sektörel Büyüme Güçlendirilmeli’

Daysali: ’Sektörel Büyüme Güçlendirilmeli’

Boya ve Dekorasyoncular Odası Başkanı Ferhat Daysali, kentsel dönüşüm projelerinde Ankara, İzmir ve İstanbul firmalarının ağırlıklı üstlenici firmalara...

Boya ve Dekorasyoncular Odası Başkanı Ferhat Daysali, kentsel dönüşüm projelerinde Ankara, İzmir ve İstanbul firmalarının ağırlıklı üstlenici firmalara verildiğini söyledi.

Kentsel dönüşüm ile ilgili en önemli sorun kentin görsel yapısının her geçen gün hızla bozulmaya gidiyor olması olduğunu belirten Daysali, "Kentsel dönüşüm yapılacağını düşünen ancak bulunduğu ev veya işyerine ya da bölgeye dönüşümün önümüzdeki en az 5 yıl içinde gelmeyeceği yerleşimlerde boya ve sıvaları dökülmüş adeta yıkıntı görünümlü yapılar meydana çıkmaya başlamıştır. Kentin içerisinde özellikle sitelerde baş gösteren bu yıkıntı görüntüler kamu binalarına da sirayet etmesiyle kent eski, yıkık dökük bir şehir görüntüsü almaya başlamıştır. İşte bu olumsuz görüntü özellikle gençlerimizde ve çocuklarımızda fakirleşen bir kent, fakirleşen bir ülke algısını oluşturmakta olduğu gibi kentin mali değerini ve arz talep değerliliğini de düşürmektedir. Kentsel dönüşüm alanlarına giden inşaat firmaları, yıkık dökük virane görünümlü mahallelere bina inşa etmeyi ve oralarda dönüşüm yapmayı akılcı bulmamaktadır. Yine orta ölçekli bir mahallenin dönüşümü en az 7 en fazla 20 yıl sürmektedir. Bugün modern yapılarıyla herkesin beğenisini kazanan Nilüfer ilçemizde her gün kentsel dönüşüme alınan siteleri incelediğimizde son 20 veya 30 yıl içinde yapılan binalar olduğunu görmekteyiz. Her bir yeni bina yeniden yapıldıktan sonra en az 4 en fazla 7 yılda bir dış bakım, boya ve dekorasyon ihtiyacı duymaktadır. İşte tam burada sektörümüzün önemi bir kere daha ortaya çıkıyor" dedi.

Mimarlar ve müteahhitler en akıllı binaları, en estetik binaları en güzel yerlerde yaparken iş binanın içine girmeye geldiğinde ve ya dış görsel sunumuna geldiğinde görevi boya ve dekorasyoncular devraldığını ifade eden Daysali, "Sektör mensuplarımız en akıllı binaları en sağlıklı boyalarla, en güzel binaları en estetik boyalarla, en sağlam binaları en muhafazalı boyalarla boyamak için adeta birbirleriyle yarışa giriyorlar. İnşaat sektöründeki bu kalite, kalitenin getirdiği bu rekabet, rekabetin doğurduğu değer Türkiye Boya ve Dekorasyon sektörüne olumlu yansıyor ve sektör adım adım Avrupa'da boya sektörüne yakın bir konuma gelmeye başlıyordu. Ancak son 3 yıldır hızlı bir kentsel dönüşüm furyası başladı ve çiçek gibi kentlerin boyasız, dekorasyonsuz yapıları hızla artmaya başladı. Büyükşehirler ve birçok şehir adeta çöküntü, eski ve yıkık kent görüntüleri vermeye başladı. Boya ve dekorasyon sektöründe iş hacmi düşerken, tadilat diye adlandırdığımız ara sektörümüz ağır darbe aldı. Siyasi belirsizlikler ve 15 Temmuz ve 16 Nisan referandum sürecinin etkilerini de değerlendirdiğimizde sektörümüz son 10 aydır adeta yaşama mücadelesi veriyor. Maliyetlerin artmasının ana nedeni döviz olurken, işçi maliyetleri ve iş güvenliği maliyetlerinde ki artışlarda sektörün darbe almasına neden oldu. Yine ülke genelinde artan işsizlik ve enflasyon her sektör gibi bizi de vurdu. Büyük ölçekli işlerin Bursa dışında ki Ankara, İzmir ve İstanbul merkezli firmalara kaydırılıyor olması ise sektör mensuplarımızda bardağı taşıran son damla oldu. Piyasalarda halen daha sürmekte olan nakit krizinin ötesinde çek artık pekte değerli bir evrak olmaktan çıktı. Uzun vadelerin maliyetleri arttırmasının ötesinde piyasalarda ödeme güvenirliliği ortadan kalktı. Önceden aylık boya veya dekorasyon ustası çalıştıran firmalar, hızla gün başı ve iş süresi kriterlerine göre usta ve işçi çalıştırmaya başladılar. Şuan piyasada iş yapılacak birçok alan olmasına rağmen ödemelerin önümüzdeki yılın ortalarına sarkıyor olması mevcut işlerin alınabilirliğini ortadan kaldırıyor. İnşaat ve gayrimenkul sektörünün önemli finans ayağı olan bankaların yeni konutların satışlarında ve tadilat kredilerinde çıkardığı sorunlar nedeniyle, kentsel dönüşüm projeleri de durma noktasına geldi" diye konuştu.

Bursa, Türkiye'nin en önemli ihracat kenti ön plana çıktığını belirten Daysali, "Bursa Ticaret ve Sanayi Odasının son 4 yılda attığı pozitif adımlar ve Başkan İbrahim Burkay'ın küresel çapta yaptığı adımları takdirle karşılıyoruz. Bilindiği üzere bizler esnaf kesim olarak Bursa Esnaf ve Sanatkârlar Odası yani BESOB üyeleriyiz. Güncel bilinir adıyla KOBİ firmalar sınıfındayız. Bursa'nın güçlü sektörlerini bünyesinde bulunduran Bursa Ticaret ve Sanayi Odası ile Bursa Büyükşehir Belediyemiz öncülüğünde inşaat sektör kurultayı çalışmalarının yapılmasını ve bu kurultayların 2 yılda bir Bursa firmaları ile Türkiye ve Türkiye'ye ürün satan yurt dışı üretici firmaların katılımları ile tekrarlanmasını talep ediyoruz" dedi.

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.