Demir Fiyatlarındaki Artış
Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkan Vekili ve Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği (ANTMÜTDER) Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Karataş,...
Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkan Vekili ve Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği (ANTMÜTDER) Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Karataş, inşaat çeliği fiyatlarında son dört ayda yüzde 37'lik artışın olduğunu belirterek, "Böyle giderse 10 gün sonra inşaatları durdurmak zorunda kalacağız" dedi.
ANTMÜTDER Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Karataş, demirde fiyatların artması nedeniyle inşaat sektöründe tansiyonun yükselmeye başladığını söyledi. İnşaat çeliği fiyatlarındaki düşüşün yeterli olmadığını savunan Karataş, "Ekonomi Bakanımız Sayın Nihat Zeybekci'nin açıklamaları doğrultusunda, inşaat demiri ithalatında uygulanan gümrük vergisinin düşürülmesi için Bakanlar Kuruluna açacaklarını ifade ettiği karar olumlu bir gelişme olabilir ama yerli üreticiye zarar verecek. Türk demir-çelik sektörü gümrük vergileriyle ayakta duran bir sektör değildir. Dünya ile entegre olan Türk demir-çelik sektörü, dünya genelindeki değişimden etkilenmekte" dedi.
Son 4 ayda yüzde 37'lik artış
İnşaat çeliği fiyatlarında, yurt içinde son 3 ayda yüzde 28, son dört ayda yüzde 37'ye varan artışın yaşandığını belirten Deniz Karataş, "Dünyanın sekizinci, Avrupa'nın ikinci büyük üreticisi olan ülkemizin, dünya ile doğru orantılı fiyat mekanizması vardır ve bu fiyat mekanizmasının dışında kalamaz. Ham madde fiyatları, hurda demir fiyatları ve diğer maliyet unsurlarına göre belirlenen demir satış fiyatlarının düşürülmesinin devlet desteğinden geçeceğine inanıyoruz. Rakip ülkelerdeki devlet destekli üreticilerin haksız rekabetinden korunmak için şu dönemde, bizim çözüm önerimiz, demirdeki yüzde 18 KDV'nin kaldırılmasıdır. Gayrimenkul sektöründe, devletimiz gerek konutta, gerek banka kredilerinde gerekse ÖTV'de "KDV indirimi"ne giderek gerekli önlemleri aldı ve sektöre can suyu oldu. Aynı şekilde inşaat çeliğinde de, elimizde son kale olarak kalan, ülkemizin lokomotif sektörü inşaat sektörümüzde de aynı önlemleri almalı. Aksi takdirde böyle giderse 10 gün sonra inşaatları durdurmak zorunda kalacağız. Bizim inşaat sektörü olarak, iş bırakmak gibi bir lüksümüz de olmamalı. İnşaat durursa hayat durur" diye konuştu.
ANTMÜTDER Başkanı Deniz Karataş şöyle devam etti:
"İnşaat sektörünün geleceğinin inşası için, hükümetimiz aldığı, alacağı kararları sektörün ileri gelenleri, aktörleri ile bir araya gelerek, daha planlı ve sistematik biçime sokacak şekilde formüller üretmelidir. Bu şekilde büyümemiz sürdürülebilir ve sektör olarak kurumsallaşmamız mümkün olur. Türkiye'de inşaatın lokomotif sektör olması konut alımlarının durmasına ya da yavaşlamasına paralel olarak, züccaciyeden mobilyaya elektronik eşyadan perakendenin alt sektörlerine kadar şuan hesap edilemeyecek birçok sektöre de negatif etkisi çabası olacaktır."
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.