Dengeli Beslenme Başarıya Olumlu Yansıyor

Dengeli Beslenme Başarıya Olumlu Yansıyor

Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Akgül, çocukların akşamdan sabaha kadar düşen kan şekerini dengelemek ve okuldaki performansını...

Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Akgül, çocukların akşamdan sabaha kadar düşen kan şekerini dengelemek ve okuldaki performansını üst düzeye çıkarmak için öncelikle kahvaltının atlanmaması gerektiğini belirterek, okul başarısındaki en etkili yolun çocuğa dengeli beslenme alışkanlığının kazandırılması olduğunu söyledi.

Kahvaltıda zihni açarak tok tutacak, büyüme ve gelişimi sağlayacak besinlere yer verilmesi gerektiğini söyleyen Diyetisyen Gizem Akgül, "Yumurta, B grubu vitamin yönünden zengindir. Büyüme ve gelişmenin sağlanması, sinir sisteminin gelişimi için çok değerli olan selenyum içeren yumurta, zihin gelişimine destek olur ve hafızayı güçlendirir" dedi.

Beslenme çantasında bunlara yer açın

Yağlı tohumlardan ceviz, fındık, badem gibi sert kabuklu yemişlerin B grubu vitamin yönünden zengin olduğunu, özellikle cevizin içerdiği Omega 3 ile hafızanın güçlenmesine ve beynin gelişmesine destek olduğunu ifade eden Akgül, "Yağlı tohumlardan çiğ badem ise içerdiği kalsiyum sayesinde kemik ve dişlerin korunmasına, çocuktaki büyüme ve gelişime katkı sağlar. Antep fıstığı ise içerdiği demir sayesinde çocukların bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklardan korur. Günde çocukların beslenme çantalarına konulan bir avuç yağlı tohum onların okul başarısını artıracak. Süt, içerdiği kalsiyum açısından çok zengin olmakla beraber aynı zamanda A, D ve B grubu vitaminleri de içeriyor" diye konuştu.

Diyetisyen Akgül, okul çağı çocuklarının büyüme ve gelişimlerine destek olurken, aynı zamanda içerdiği çinko sayesinde iştah artırarak bağışıklık sistemini de kuvvetlendiren ve öğrenme kolaylığı sağlayan süt ve süt ürünlerinin günde 2-3 porsiyon tüketilmesini de tavsiye etti.

Balık ve kırmızı et ihmal edilmemeli

Balık ve kırmızı et tüketiminin okul çağındaki çocukların gelişimine olumlu etkisi olduğunu anlatan Diyetisyen Akgül, şöyle devam etti:

"Balık, içerdiği Omega3, EPA ve DHA yağ asitleri ile büyüme ve gelişme çağında olan çocukların beyin ve zeka gelişimlerine katkı sağlar. Bu nedenle okul çağındaki çocukların mönülerine haftada 2-3 defa yağlı balıklar eklenmesi önerilir. Kırmızı et ise içerisindeki protein, demir, B 12 ve çinko ile çocukların zihin gelişimlerine ve hafızalarının güçlenmesine yardımcı olur. Kırmızı etin içerdiği demirden en iyi şekilde faydalanmak içinse yanında C vitamini içeren besinlere yer verilmeli; örneğin taze limon sıkılmış yeşil salataya yeşil ve kırmızı kök biber eklenerek tüketilmeli. Tam tahıl unları ile hazırlanmış ekmekler ve kekler, beyaz un içeren gıdalara göre daha besleyici. B grubu vitaminler, selenyum, demir ve potasyum mineralleri yönünden zengin tam tahıllar; özellikle içerdiği selenyum ile bağışıklık sisteminin en iyi koruyucularından biri. Ayrıca bu besin grubu çok fazla lif içerdiğinden çocukların sindirim sisteminin çalışmasına da yardımcı oluyor."

Kan yapımı için kuru baklagiller

Okul başarısına katkı sağlayan en sağlıklı besin gruplarından kuru baklagillerin içerdiği fosfor, potasyum, kalsiyum ve demir açısından oldukça zengin olduğunu anlatan Diyetisyen Akgül, "Kuru baklagiller, zihni güçlendirir, kan şekerini dengeler, sindirimi kolaylaştırır ve kan yapımını destekler. Kurubaklagillerden en iyi şeklide yararlanmak için tahıllarla birlikte tüketilmesini öneriyoruz" dedi.

Meyveler çocukları zinde tutuyor

Meyvelerde bulunan vitamin ve minerallerin çocuklara zindelik verdiğini, hastalıklara karşı koruyarak kan şekerlerini dengelediğini anlatan Diyetisyen Akgül, şunları kaydetti:

"Günde 3-4 porsiyon olabildiğince değişik renklerde meyvenin tüketilmesi çocuklar için çok yararlı. Meyve suyu tüketmek yerine kabuklu meyveleri kabuğu ile tüketerek vitamin, mineral ve posa kaybını önleyebilirsiniz. Bunların yanı sıra doğal yöntemlerle kurutulmuş yüksek enerji içeren kuru meyvelere de beslenme çantalarında yer açmayı unutmayın."

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.