Deniz Ve Havuzlar Enfeksiyon Kaynağı Olabilir !

Deniz Ve Havuzlar Enfeksiyon Kaynağı Olabilir !

Sıcak yaz aylarının kurtarıcısı olan havuz ve denizlerin , dikkatli olunmadığı durumlarda sıklıkla enfeksiyon kaynağı olduğunu ifade eden İç Hastalıkları Yüksek Hem. Emir Avşar , ortak kullanım alanları olmaları ve çevresel faktörlerin etkisiyle birçok ha

Sıcak yaz aylarının kurtarıcısı olan havuz ve denizlerin , dikkatli olunmadığı durumlarda sıklıkla enfeksiyon kaynağı olduğunu ifade eden İç Hastalıkları Yüksek Hem. Emir Avşar , ortak kullanım alanları olmaları ve çevresel faktörlerin etkisiyle birçok hastalığa davetiye çıkarabileceğini belirtti.

Havuz ve denizlerden hastalık bulaşmasının çoğunlukla hijyen ve dikkat eksikliğinden kaynaklandığına değinen Avşar , “Şezlonglar ortak kullanım alanlarına dahil olduğu için , uzanmadan ya da oturmadan önce mutlaka deniz havlusu örterek , vücudun doğrudan şezlonga temasını engellememiz gerekir ; fakat şezlong için kullanmış olduğunuz havlu , sadece o amaçla kullanılmalıdır , el-yüz-vücut kurulamak için ayrı bir havlu kullanmalısınız. Aksi takdirde cilt ve göz enfeksiyonlarına davetiye çıkarmış olursunuz. Bu sadece havuz kenarındaki ve plajdaki şezlonglar için geçerli değil , aynı zamanda kumsalda kuma uzanmadan önce de yere havlu serilmesi gerekir. Bununla birlikte işletme sahiplerine düşen görevler de var. Havuz ve havuz çevresi , soyunma kabinleri , duş alanları ve şezlongların da günlük temizliği mutlaka yapılmalıdır.” ifadelerine yer verdi.

DENİZ SUYU HAVUZ SUYUNA GÖRE DAHA TEMİZ !

Enfeksiyon açısından havuzların daha riskli olduğunu söyleyen Avşar , “Deniz suyu , tuzlu olması sebebi ile havuz suyuna kıyasla daha temizdir ve patojen mikroorganizmaların tuzlu suda yaşaması daha zordur ; fakat bazı patojen yani hastalık yapıcı mikroorganizmalar tuzlu suda hemen yok olmaz. Dolayısıyla tuzlu su mikrobu kırar düşüncesi %100 geçerli bir kavram olmamakla birlikte , mikropların vücuda geçişi mümkündür. Bununla birlikte üzeri köpüklü olan ve çok durgun olan denizlerde (sirkülasyon olmadığı için) patojen mikroorganizma görülmesi çok daha olasıdır. Aynı zamanda yağış sonrasında denize girilmesini önermiyorum ; yağmur sularıyla birlikte denize , çevresindeki mikroorganizmalar taşınıyor.” dedi.

BİRÇOK HASTALIĞA DAVETİYE ÇIKARABİLİYOR !
Hijyen ve dikkat eksikliği ile birlikte bu tür ortak kullanım alanlarından enfeksiyon bulaşmasının olası olduğunu belirten Avşar , “Genital mantar enfeksiyonları , idrar yolu enfeksiyonları , Hepatit-A , göz-kulak-cilt enfeksiyonları gibi bir çok problem , deniz ve havuz kaynaklı hastalıklar arasında yer alıyor. Özellikle idrar yolu enfeksiyonları ve mantar enfeksiyonları açısından dikkat edilmesi gereken hususlar var. Kesinlikle ıslak mayo ile beklemeyin ve denizden ya da havuzdan çıktıktan sonra mutlaka duş alıp iyi kurulanın ; çünkü nem ve ıslaklık , mantara davetiye çıkarır. Bununla birlikte HSV (Herpes Simplex Virus) kaynaklı uçuklar , özellikle deniz sonrasında ve güneşin de etkisiyle dudak çevresi başta olmak üzere sık görülebilir ve bulaşıcıdır” dedi. (BSHA – Sağlık Servisi)

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.