Dikkatsizlik ve umursamazlık yangında en büyük etken
Adana Organize Sanayi Bölgesi'nde (AOSB), olası yangınlara karşı alınan tedbirleri güçlendirmek amacıyla sanayi çalışanlarına yönelik düzenlenen "Yangın...
Adana Organize Sanayi Bölgesi'nde (AOSB), olası yangınlara karşı alınan tedbirleri güçlendirmek amacıyla sanayi çalışanlarına yönelik düzenlenen "Yangın Önleme ve Söndürme Eğitimi ve Tatbikatı" devam ediyor.
AOSB Başkanlığı Seyhan Salonu'nda geçtiğimiz hafta ilk grup çalışanların bilgilendirilmesinin ardından, bu hafta da sanayi tesislerinden gelen bir başka gruba aynı eğitim verildi.
Seminerde, Yangın Uzmanı Metin Saraç tarafından katılımcılara, yangından korunma yolları, ilk müdahale ekipmanlarının kullanımı ve yangına ilk müdahalenin nasıl yapılması gerektiği anlatıldı.
Bazı doğal nedenler dışında, insanların yangınların çıkmasında en büyük etken olduğunu vurgulayan Saraç, yangına neden olan insana özgü davranışların başında ise umursamazlık, dikkatsizlik, bilgisizlik ve aşırı güven hissinin geldiğini söyledi.
Maddi kayıpların yanı sıra can kayıplarının önüne geçmek için yangına mutlaka zamanında ve doğru bir şekilde müdahale edilmesi gerektiğinin altını çizen Saraç, "Yangın kontrol ve söndürme stratejisinde; "ne yanıyor, nerede yanıyor, nasıl yanıyor, niçin yanıyor, ne zamandır yanıyor?" sorularının cevaplarının tam ve doru alınması gerekir. Bu soruların cevabı tam ve doğru alınmadan yangına müdahale edilirse can ve mal kaybı riski artar" dedi.
Herhangi bir yangın durumunda, çalışanların öncelikle soğukkanlılığını muhafaza etmesi gerektiğini kaydeden Saraç, "Daha sonra yangın görülen yerin tahliyesi sağlanmalı, hava cereyanını azaltmak için kapılar kapalı tutulmalı. Yangın ikaz sistemi, koridorlardaki yangın zili veya yangın çanı ile ilgililere yangın bildirilmeli ve itfaiye ekibine haber verilmelidir. Ayrıca, ilk yardım ekibi hazır duruma getirilmelidir" ifadelerini kullandı.
Yangının yayılmasında ısı transferinin en önemli faktörlerden biri olduğuna dikkati çeken Yangın Uzmanı Metin Saraç, bunun; iletim yoluyla ısı transferi, ışıma yoluyla ısı transferi, taşıma yoluyla ısı transferi ve ateşle doğrudan temas yoluyla ısı transferi şeklinde gerçekleştiğini kaydetti.
Isının yangından ya da ısı kaynağından uygun bir iletken yardımıyla iletildiğini, bu ısı iletkenliğinin ise her madde ve cismin yapısına bağlı olarak değişim gösterdiğini ifade eden Saraç, "Her maddenin ısı geçirgenliği farklıdır. Metallerin ısı geçirgenliği diğer maddelere kıyasla daha fazladır" diye konuştu.
Taşınabilir yangın söndürme cihazlarının kullanımı hakkında da katılımcıları bilgilendiren Yangın Uzmanı Metin Saraç, cihazın dik bir şekilde tutulması ve alevin kaynak noktasına yakın bir mesafeden boru yalıtımlı saptan kavranarak sürekli uygulanması gerektiğini söyledi.
Eğitimin ardından İtfaiye Birimi'nin bulunduğu alanda ateş yakılarak, yangın söndürme tüplerinin kullanımıyla ilgili uygulama yapıldı.
"Yangın Önleme ve Söndürme Eğitimi ve Tatbikatı" sonunda, eğitime katılan herkese "Katılım Belgesi" verildi.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.