Diş eti çekilmelerine dikkat
Diş eti çekilmesine sebep olan lokal etkenlerin bulunduğunu belirten Diş Hekimi Yrd.D
Diş eti çekilmesine sebep olan lokal etkenlerin bulunduğunu belirten Diş Hekimi Yrd.Doç.Dr. Özcan Çakmakcıoğlu, diş eti çekilmesine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
Diş Hekimi ve Endodonti Uzmanı Yrd.Doç.Dr. Özcan Çakmakcıoğlu, "Patolojik neticeler doğuran diş eti rahatsızlıkların yanında diş etinin çekilmesine sebep olan lokal etkenler de bulunmaktadır. Bunlara örnek vermek gerekirse; uygun hazırlanmamış kron, köprüler, taşkın dolgular sayılabilmektedir. Taşkın bir yenileme gıda retansiyonu nedeniyle plak ve diş taşı oluşumu açısından en müsait ortamı yaratır. Bu tür pozisyonlarda, ilk olarak o bölgedeki yenileme uygun duruma getirilmelidir" dedi.
İyileştirmenin değiştirilmemesi durumunda ise devamlı diş taşı birikiminin ve diş etine baskı yapan materyal nedeniyle diş eti çekileceğini ifade eden Dr. Çakmakcıoğlu, "Bilhassa orta iki kesicinin hemen yukarısında yer alan frenulum adı verilen, diş etinden dudağın arka kısmına kadar seyreden kas bağlantısının gereğinden fazla güçlü olması halinde de, o bölgede lokal diş eti çekilmeleri görülebilmektedir. Bu bağlantı ufak bir operasyonla düzeltilerek durumun ilerlemesi durdurulmaktadır. İcap ediyorsa damak bölgesinden alınan keratinize diş eti (daha sağlam güçlü diş eti yapısı) o bölgeye uygulanarak çekilen diş etinin düzeltilmesi sağlanabilir" açıklamalarında bulundu.
Her çeşit periodontal tedavide asıl prensibin, kalan dokuların sağlığına kavuşturulmasını sağlamak olduğunu kaydeden Yrd.Doç.Dr. Özcan Çakmakcıoğlu, "Bu açıdan doktorun yapacağı prosedürler her ne kadar başarılı olursa olsun, sonrasında hastanın tatbik edeceği bakım, cerrahi olan ya da olmayan teşebbüslerin başarısından daha çok ehemmiyet taşımaktadır" şeklinde konuştu.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.