Diyarbakır’da Kadınlar Girişimciliğe Hazırlanıyor
Diyarbakır'da açılan tekstil kursuna katılan kadınlar, burada alacakları belgelerle girişimciliğe hazırlanıyor.
Diyarbakır'da açılan tekstil kursuna katılan kadınlar, burada alacakları belgelerle girişimciliğe hazırlanıyor. İlk etapta 20 kişinin başvurduğu kursun sonunda verilecek girişimcilik sertifikası ile kadınlar, hayallerindeki iş yerini açma fırsatı bularak istihdama katkı sağlayacak.
Kalkınma Bakanlığı ve Diyarbakır Valiliği tarafından desteklenen, AB tarafından kabul edilen Düşten Gülüşe Mutlu Bir Hayata İlk Adım projesi kapsamında açılan kurslar başladı. Bölgedeki kadınları iş hayatına yönlendirmeyi amaçlayan proje sayesinde açılan tekstil kursuna şu ana kadar 20 kadın başvurdu. Evde boş vakit geçirmek istemeyen çoğu ev kadınlarından oluşan kursiyerler, tekstil işinin her anında bulunma fırsatı yakalıyor. Kumaş parçalarını kesip biçimler verdikten sonra diken, daha sonra süsleyen kadınlar kendilerine ait ürünleri sergileme fırsatı buluyor. Bazı kadınlar da burada öğrendikleri sayesinde aldıkları işle ev geçimine katkıda bulunuyor.
Ailesini geçindirmek için kursa kayıt oldu
43 yaşındaki 2 çocuk annesi Refika Kayaş'ın eşi hastalığı nedeni ile çalışamıyor. İki çocuğuna bakmak için evde küçük dikiş işleri alan Kayaş, çevresinden MEKSA Vakfı'nın tekstil kursu açtığını öğrendi. Kursa gelip daha önce bilmediği işlemleri de öğrenen Kayaş'ın hayali, kurs bitiminde alacakları girişimcilik belgesi ile KOSGEB'den hibe alıp kendisine ait bir iş yeri açıp ailesini geçindirmek. Kurstan sonraki beklentilerini açıklayan Kayaş, sürekli İş-Kur'a başvurduğunu bir türlü sonuç alamadıklarını söyledi. Geçtiğimiz aylarda vakıftan bir telefon geldiğini belirten Kayaş, "Vakıf böyle bir kursun olduğunu belirtti. Ben de hiç düşünmeden kabul ettim. O telefonun ardından kursa kayıt oldum ve devam ediyorum. Kursa başlamadan önce evde nevresim ve tamirat işlemleri yapıyordum ama burada çok daha farklı şeyler öğrendik. Eşim hasta çalışamıyor, benim eve getirdiğim para ile geçiniyoruz. Kursun bitiminde bize destek verilmesi halinde kendimize ait iş yeri açmayı düşünüyoruz. Kadınlara imkan verilsin, yapamayacağı hiçbir şey yoktur. Kadınlara çağrım şudur, evde oturmasınlar, sürekli çalışsınlar denesinler. İstedikleri zaman her şeyi başarabilirler" dedi.
Destek verilmesi halinde kendi işlerinin patronu olacaklar
Kursiyerlerden Fatoş Aktar ise bir şeylerle uğraşıp kendisini geliştirmek için kursa kayıt olduğunu ifade etti. Aktar, "İş-Kur'da uzun süredir kaydım vardı, oradan takip ediyordum kurs var mı diye. Tekstil atölye işini çok seviyorum. Burada bambaşka şeyler öğreniyoruz. Birbirimize akıl fikir verebiliyoruz. Hocamız da bize çok faydalı o da bize mükemmel şeyler öğretiyor. Ben evde dikiş yapmıyordum el sanatları üzerine dantel yapıyordum. Dikiş yapamıyordum ama dikişi çok seviyordum. Burada hiç bilmediğimiz şeyleri öğrendik. Destek olmadığı sürece hiçbirimizin tek başımıza ayaklarımızın üzerinde durmak gibi bir durumu söz konusu değil. Buradan belediye başkanımıza sesleniyoruz, bize destek sözü vermişti umarım kursu bitirdikten sonra bu desteği alabiliriz ve kendimize ait iş yeri açabiliriz. Kadınlar evde boş oturmasın, kimsenin eline bakmasın, kendi ayakları üzerinde dursun, ekonomik özgürlük demek güven demek" diye konuştu.
Kurs hocası Rojhat Bilim de AB tarafından kabul edilen Düşten Gülüşe Mutlu Bir Hayata İlk Adım projesi kapsamında kursların başladığını söyledi. Bilim, şöyle konuştu:
"Tekstil kursumuzda, düz dar etek, elbise seccade, nevresim gibi ürünleri dikiyoruz. Kurslarımızda kadınlarımıza işi öğretip meslek edindirip istihdama kazandırmak istiyoruz. Bu tür kursları kadınlarımızın kaçırmalarını istemiyoruz. Bu kurslar kadınlarımıza çok yararlı olacak sadece iş öğretmek değil, meslek edindirmek değil aynı zamanda onları sosyalleştirmek bizim amacımız."
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.