Diyetisyen Aybattı: "Hazır Gıdalar Obeziteye Neden Oluyor"
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Diyetisyeni Esma Aybattı, hazır gıda tüketim alışkanlığının çağın en önemli sağlık sorunlarından...
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Diyetisyeni Esma Aybattı, hazır gıda tüketim alışkanlığının çağın en önemli sağlık sorunlarından biri olduğunu belirterek, hazır gıda tüketiminin obeziteyi beraberinde getirdiğini söyledi.
Sağlıklı beslenmenin, doğal besinlerle yeterli ve dengeli besin tüketmekle mümkün olacağını belirten Diyetisyen Esma Aybattı, sağlıksız beslenmenin birçok sağlık sorununa yol açacağını belirtti. Diyetisyen Aybattı, "Özellikle hazır paketli gıdalar, fast food (pizza, hamburger, patates kızartması) dondurulmuş gıdalar, konserveler sağlığı olumsuz etkilemektedir. Bu besinlerin sürekli kullanımı sinir ve sindirim sistemine zarar verip, kanser riskini arttırmaktadır. Kan şekeri ve kan yağları yüksekliği, mide bulantısı ve yüksek tansiyona sebep olur. Bu besinlerin uzun süre korunması için kullanılan bazı katkı maddeleri sağlığımızı olumsuz etkiler" dedi.
Dondurulmuş gıdalarda, soya soslarında kullanılan ve çin tuzu olarak da adlandırılan bu maddenin insan sağlığına ciddi zararlar verdiğini ifade eden Aybattı, "Pankreas hasarı, insülinde artış ve buna bağlı olarak diyabet gelişimi, böbrek ve karaciğerde hasara sebep oluyor. Ayrıca dondurulmuş gıdalarda yüksek oranda bulunan tuz ise günlük alınması gereken tuz miktarının üzerine çıkmamıza neden olduğundan yüksek tansiyon riskini arttırır. Trans yağlar; kolestrol ve kandaki kötü yağ oranının yükselmesine, iyi huylu kolestrol oranının ise düşmesine neden olmaktadır. Kanser riskini büyük ölçüde artırarak, damar sertliği ve damar tıkanıklığına yol açmaktadır. Özellikle kalp hastalıkları bakımından dikkat edilmesi gereken bir maddedir" diye konuştu.
"GDO'lu gıdalar tedaviyi zorlaştırıyor"
Diyetisyen Aybattı, genetiği değiştirilmiş organizmaların özellikle glikoz şurubu, mısırözü yağı, kanola yağı, mısır nişastası ve soya lesitini gibi maddelerle dondurulmuş gıdalarda da ortaya çıktığını dile getirdi. Bu tarz gıdaların kanser riskini ciddi oranda arttırmakta olduğunu kaydeden Aybattı, "GDO'lu gıdalar, alerjik reaksiyona sebep olur ve vücutta antibiyotiklere karşı direnç oluşturarak hastalıkların tedavisini zorlaştırır. Kesilen meyve ve sebzelerin kararmaması için kullanılan, kimyasal içeren sülfitler ise özellikle dondurulmuş patateslerde gıda koruyucusu olarak kullanılır. Sülfitler mide krampları, ishal, düşük tansiyon, kurdeşen, göğüs sıkışması, halsizlik ve hızlı nabız gibi problemlere yol açmaktadır. Sonuç olarak doğal besinleri mevsiminde tüketmek oldukça önemlidir. Hazır veya dondurulmuş gıdalar sağlığımızı olumsuz etkiler, ciddi sağlık sorunlarına yol açmaktadır" şeklinde konuştu.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.