Diyetisyen Çulha’dan Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme Önerileri

Diyetisyen Çulha’dan Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme Önerileri

Didim Devlet Hastanesinde görevli Diyetisyen Ebru Çulha, Ramazan'da sağlıklı beslenme ve oruçla ilgili tavsiyelerde bulundu.

Didim Devlet Hastanesinde görevli Diyetisyen Ebru Çulha, Ramazan'da sağlıklı beslenme ve oruçla ilgili tavsiyelerde bulundu.

Ramazan ayında beslenme alışkanlıklarının ciddi bir şekilde değişmekte olduğunu belirten Diyetisyen Ebru Çulha, Ramazan ayında sağlıklı beslenme sürecinin önemine dikkat çektiği konuşmasında şunları söyledi. Çulha, "Normal koşullarda bireylerin beslenme programlarında öğün sayısı 3-4 iken ramazan ayında bu sayı 2 öğüne düşmektedir. Yaz aylarına denk gelen Ramazanlarda sıvı ihtiyacının karşılanması çok daha önemli olmaktadır. Sahur öğünü kesinlikle atlanmamalıdır. Sahurda alınan besinler sayesinde vücut gün içerisinde gerekli enerjiye sahip olacaktır. Bu yüzden sahurda sadece su içip niyetlenmek ya da uykum bölünecek diye gece yiyip yatmak kan şekerinin erken saatlerde düşmesine yol açarak yorgunluk, halsizlik ve dikkatsizliğe sebebiyet verecektir. Sahurda bol su içilmeli, aşırı yağlı ve tuzlu besinler tüketilmemeli süt, yoğurt, peynir, yumurta gibi gıdalar yenmelidir. İftarda boş olan mideye yüklenmek sindirimi zorlaştırarak kabızlık, ekşime, şişkinlik gibi sağlık problemlerinin yaşanmasına neden olacağı için iftara çorba, hurma, zeytin gibi yiyeceklerle başlanılıp 10-15 dakika ara verdikten sonra ızgara et, zeytinyağlı sebze yemeği, salata, ayran/cacık gibi yiyeceklerle devam edilmelidir. Ramazan ayının geleneksel lezzeti olan pide 1-2 dilim olacak şekilde tüketilmelidir. İftardan sonra günün açlığı üzerine yorgunluk yüzünden ağırlık çökebilir. İftardan sonra 1 saat düşük tempoda yürüyüş yapmak sindirimi kolaylaştıracağı gibi alınan enerjinin de yakılmasını sağlar. Bu şekilde yapılan iftar ile yorgunluk ve hazımsızlık çekilmeden ramazan ayı tamamlanabilir" dedi.

"2-2,5 litre su içmeye dikkat edilmelidir"

İftar ile sahur arasında bir ara öğünün mutlaka yapılması gerektiğini belirten Diyetisyen Ebru Çulha, "Vücudumuza fazla yüklenmeden taze ve ya kuru meyve, sütlü tatlı veya dondurma, bir kâse yoğurt veya bir bardak süt tüketilebilir. Açlık süresinin uzun olması ve Ramazan ayının yaz aylarına denk gelmesi sıvı ihtiyacını artırmaktadır. İftar zamanından imsak saatine kadar 2-2,5 litre su içmeye dikkat edilmelidir. Susama hissi olmasa bile iftar ve sahur arasında sık sık su içilmelidir. Yine asitli içecekler yerine taze veya kuru meyvelerle yapılmış şeker eklenmemiş hoşaf veya kompostolar, evde yapılmış limonata ve meyve suyunu tercih etmek kayıpları yerine koymak için sağlıklı seçeneklerdir. Çay ve kahvenin vücuttan sıvı atıcı etkisi de olduğundan aşırıya kaçılmamalıdır" şeklinde konuştu.

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.