Diyetisyen Mercan: "İftarda Boş Mideye Yüklenmeyin"
Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Hilal Mercan "İftarda boş mideye birden yüklenip hızlı ve çok yemek midede ağırlık, yanma, bulantı, gaz ve kabızlık...
Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Hilal Mercan "İftarda boş mideye birden yüklenip hızlı ve çok yemek midede ağırlık, yanma, bulantı, gaz ve kabızlık gibi sorunlara yol açıyor" dedi.
Ramazan ayı ile birlikte oruç tutanların günlük beslenmelerinde birdenbire değişiklik olduğunu dile getiren Özel Star Medica Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Hilal Mercan, genelde 3 ana 3 ara öğünden ibaret olan günlük beslenmenin, 2 ana 1 ara öğüne düştüğünü söyledi. Ramazan'da özellikle kırmızı et, ekmek, pilav, makarna, hamur işleri, tatlı ve börek tüketiminin arttığını buna karşılık ise meyve, sebze ve beyaz et tüketiminde azalmalar olduğunu kaydeden Diyetisyen Mercan, "Aslında ister 3 öğün, isterseniz 2 öğün yiyin, günlük almanız gereken karbonhidrat, yağ, protein, vitamin ve mineral oranları hep aynı olmalıdır" açıklamasında bulundu.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Mercan, "'Dengeli beslenerek Ramazan ayında hiç diyet olur mu?" diye soranlar için, evet almanız gereken besinleri iftar ve sahura akıllı bir şekilde bölüştürerek sağlıklı bir şekilde kilo verebilirsiniz. Bunun için Ramazan'da sıkça yapılan beslenme hatalarından kaçınmalısınız. Örneğin, iftarda boş mideye birden yüklenmeyin. Boş mideye birden yüklenip hızlı ve çok yemek midede ağırlık, yanma, bulantı, gaz ve kabızlık gibi sorunlara yol açıyor. yemek esnasında fazla su içmek ise sindirimi güçleştiriyor. İftarda ağır yemekler yiyip, sahura kalmamak ta hem mideyi zorluyor hem de gün boyu açık süresini daha da uzatıyor" dedi.
Ramazan'da dikkat edilmesi gerekenler
Ramazan ayında dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda da bilgi veren Özel Star Medica Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Hilal Mercan, "Ramazan ayında, oruç tutan kişilerin mide ve sindirim sistemi farklı çalışmaya başlar, bu nedenle yemek yerken birçok şeye dikkat etmek gerekir. Yaklaşık 12 saat dinlenmeye çekilen mideye aniden yüklenmek, sindirim sorunlarına neden olabilir. Oruç hafif yiyeceklerle açılmalı. Su içmek bağırsak ve böbreklerin çalışmasını hızlandırır. Ancak yemek esnasında su içmek, sindirim sistemini bozabilir. Orucu 1 bardak su ve bir kase çorba ile açıp ara verilmeli. Ramazan ayı süresince yapılan başlıca beslenme hatalarından biri de az meyve yemektir. Günde en az 2 porsiyon meyve çiğ ya da komposto olarak tüketilmeli. Ramazan ayında kişinin tatlı ihtiyacı artabilir. Bu gereksinim kalorisi azaltılmış tatlılarla giderilmeli. Yağlı ve ağdalı tatlılar yerine hoşaf, komposto veya sütlü tatlılar tercih edilmeli. İftar sırasında yemekle birlikte çay ve kahve içmek yemeklerden alınan vitaminleri öldüreceğinden bu içecekler yemekten 30-45 dakika sonra içilmeli. Uzun açlık sonrası yemek mideyi yoracağından, iftardan sonra mutlaka yürüyüş yapılmalı. Mutlaka sahura kalkılmalı. Bu şekilde hem aç kaldığınız süre azalır hem de metabolizmanız daha az yavaşlar. Oruç tutarken vücut uzun süre susuz kalacağı için, iftar ve sahur arasında bol su içmeye özen gösterilmeli. Ramazan'da kilo vermek istiyorsanız da günlük almanız gereken kaloriyi iftar ve sahur öğünlerine paylaştırılmalı. Sebze ve meyve gibi düşük kalorili besinlere ağırlık verilmeli. Ramazan'da sigara tiryakilerinin çoğu, iftar yemeğine başlamadan hemen bir sigara içer. Aç karnına içilen sigaranın zararları çok daha fazla olduğu için, yemekten önce sigara içilmemeli" ifadelerine yer verdi.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.