Diyetisyenlerden Uyarı:
Ramazan ayında tüketilmesi gereken gıdalarla ilgili bilgiler veren Diyetisten Doktor Yasemin Özdeş Yılmaz, "Ramazan ayında bol bol su tüketin, çay ve kahve...
Ramazan ayında tüketilmesi gereken gıdalarla ilgili bilgiler veren Diyetisten Doktor Yasemin Özdeş Yılmaz, "Ramazan ayında bol bol su tüketin, çay ve kahve gibi sıvıları çok fazla tüketmeyin" dedi.
Kocaeli Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesinde çalışan Diyetisten Doktor Yasemin Özdeş Yılmaz, Ramazan ayında tüketilmesi gereken gıda grupları ile iftar ve sahurda yenmesi gereken öğünlerle ilgili bilgiler verdi. Uzun süre açlıktan sonra çok fazla yemek tüketmenin vücut sağlığını olumsuz etkilediğini belirten Yılmaz, "Ramazan ayında uzun süren açlık süremiz var. Uzun süre bu açlık insan metabolizmasını yavaşlatıyor. Doğal olarak tükettiğimiz besinler yağa dönüşüyor. Bu sıkıntılarla karşı karşıya kalabiliyoruz. Uzun süre aç kaldıktan sonra bir anda çok fazla yemek tüketmek kan şekerimizi hızlı yükseltir ve kan şekerimizi hızla düşürür. Sonra yorgunluk, bitkinlik ve halsizlik yaşayabiliriz. O yüzden yaşamımızın her döneminde olduğu gibi Ramazan ayında sağlıklı beslenmeyi tercih etmemiz gerekiyor" dedi.
"Ramazan ayında bol bol su tüketin, çay ve kahveyi çok fazla tüketmeyin"
Ramazan ayında dikkat edilmesi gereken 2 önemli husustan bahseden Yılmaz, "Bunlar sıvı tüketimi ve posa. Vücudumuz 17-18 saatlik bir sıvı kaybı yaşadığı için iftar ile sahur arasından bol bol su tüketmemiz gerekiyor. Çay ve kahveyi genellikle susuzluğumuzu alır düşüncesiyle hareket ediyoruz ama aynı anda çay ve kahve bizde vücuttaki sıvıların çabuk kaybolmasına neden olur. O yüzden çay ve kahveyi çok fazla tercih etmeyelim. Suyun yanına ayranı ve meyvelerden yaptığımız sıvı içecekleri tercih edebiliriz. Sıvıların yanına bir diğer önemli konu ise posa miktarıdır. Posa miktarını da kurutulmuş meyvelerle dengeleyebiliriz. Aç kaldığımız için uykusuzluk ve anlık sinirlenmeler oluyor" diye konuştu.
"İftarda çorbayı içtikten açtıktan sonra 5 dakika beklemeliyiz"
İftarı su veya hurma ile açılması gerektiğini belirten Yılmaz, "İftarımızı bir bardak su daha sonra çorba ile başlamalıyız. Çorbalardan ise mercimek, tarhana ve sebzeli çorba çeşitlerini tercih edebiliriz. Çorbamızı içtikten sonra 5 dakika ara verdik. Ondan sonra evimizde et veya sebzeli yemek varsa onları tüketebiliriz. Sebze yemeklerinin içine tavuk, et katarak yemek içerisindeki protein miktarını arttırabiliriz. Protein kaynağını arttırdığımız zaman da uzun süren açlıklarımızdaki kas kaybını önlemiş oluyoruz. Sebze yemeğimiz yanına ayrıca bol miktarda salata koymamız gerekiyor" şeklinde konuştu.
"Sahurun vazgeçilmezi yumurtadır"
Sahurda yenilmesi gereken gıdalar hakkında bilgiler veren Yılmaz, "Sahurda hafif kahvaltı yapmamız gerekiyor. Sahura kalkmamak bir bardak su ile sahur yapmak bu çok sağlıklı bir durum değil. Mutlaka sahurda bir şeyler tüketmemiz gerekiyor. Özellikle sahurda proteinli gıdaları tercih etmemiz gerekiyor. Bizim için kaliteli bir protein olan yumurta aslında sahurun vazgeçilmezi durumunda. Sahur soframızda mutlaka haşlanmış bir yumurta olsun. Yanına peynir ve az tuzlu zeytin tüketebiliriz. Bunun yanında domates, salatalık, marul gibi bunları bol bol yine tüketmemiz gerekiyor" açıklamasını yaptı.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.