Doğaya 200 Kınalı Keklik Salındı

Doğaya 200 Kınalı Keklik Salındı

Tekirdağ Orman ve Su İşleri İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen etkinlikte, Yeniköy mevkisinde bulunan Kartaltepe Tabiat Parkı'na, doğal yaşamı desteklemek amacıyla 200 kınalı keklik salındı.

Tekirdağ Orman ve Su İşleri İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen etkinlikte, Yeniköy mevkisinde bulunan Kartaltepe Tabiat Parkı'na, doğal yaşamı desteklemek amacıyla 200 kınalı keklik salındı.

Etkinliğe, Orman ve Su İşleri Bakanlığı İstanbul 1. Bölge Müdürü Osman Demirel, Orman ve Su İşleri Tekirdağ Şube Müdürü Gökay İnal ve AK Parti Süleymanpaşa İlçe Başkanı Cüneyt Yüksel ile vatandaşlar katıldı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı İstanbul 1. Bölge Müdürü Osman Demirel, yaptığı açıklamada, Tekirdağ'da yaban hayata destek olmak amacıyla böyle bir etkinlik düzenlendiğini belirtti. Kartaltepe Tabiat Parkı'nın yaban hayatı yaşam alanı olduğunu anlatan Demirel, "Normalde burada olması gereken belki yirmi yıl önce, belki elli yıl önce görülen yaban hayatı türlerimizi, artık görülmeyen türlerimizi, bulundukları ortama nakletme yerleştirme için geldik. Kınalı keklik bahsettiğimiz tür. Türkülere konu olmuş gerçekten ötüşüyle doğanın bir parçası olan ve tabi dengenin de bir unsuru olan, süne gibi zararlı hayvanlarla beslenen ve doğadaki dengeyi de sağlayan bir tür bunlar" ifadelerini kullandı.

"Tekirdağ'da 2011'den beri 8 bin keklik 6 bin 500 sülün doğaya yerleştirildi"

Demirel, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın, Türkiye'nin farklı noktalarında açtığı üretim istasyonlarında yetiştirilen kekliklerin doğaya salındığını ifade ederek konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bakanlığımızın, ülkemizin farklı yerlerinde açmış olduğu istasyonlarda üretmiş olduğumuz bu keklikleri, bugün Tekirdağ'da saldık. Bu zamana kadar ilimize, 2011 yılından bu zaman kadar, yani Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın kuruluşundan beri, 8 bin tane keklik yerleştirmişiz ve 6 bin 5 yüz adet sülün. Keklikler kınalı keklik, sülünler de normal bizim doğal türlerimiz. Sülünlerimizi aynı zamanda belirteyim bölge müdürlüğümüzün Polonezköy'deki üretme istasyonunda üretiyoruz. Geçmiş yıllarda yapmış olduğumuz yerleştirme ve salım faaliyetlerinden sonra avcılardan aldığımız geri dönüşler bizi memnun ediyor. Önceki yıllarda salınan, artık anaç duruma gelmiş kekliklerin arkasında onlu, onikili yavru gruplarıyla dolaşıyor olması onların artık burada yurtlanmış olduğunu, yerleşmiş olduğunu gösteriyor. Bir hayvanın buraya yerleşmesi için gerekli olan ne, yuvasını yapabileceği bir alan, otlanabileceği, beslenebileceği ve su içebileceği bir alan. Dolayısıyla, bir yıl geçti ve hala bu arazide görülüyorsa, artık buraya uyum sağlamış ve yaşamını bundan sonrada devam ettirebilecek demektir. Birkaç yıl bunların korunması avcılığının yasaklanması suretiyle burada artık her yıl diyelim bir çifti yılda on iki on üç tane yavru üretiyorsa, bunların zararlısının, yırtıcısının olmaması ve usulsüz avlattırılmaması halinde, üç, beş yıl sonra burada yüzlerce keklik sesleriyle, her gelen insan keklik sesi duyabilecek. Belki, uygun zamanlarda geldiklerinde kekliği kendisi görecek, fotoğraflarını çekebilecekler. Zamanı geldiğinde belki yeterli sayıya ulaşıldığında avlanmaya da açılacaktır. Amacımız bizim bu kendi türlerimizin kendi, yaban hayatı türlerimizin doğada var olması gereken türlerimizin tekrar bulundukları ortamda, yerleştirilmesi ve o türleri artık orada görebilmemiz."

Kekliklerin doğaya salınmasının ardından etkinlik sona erdi.

Doğaya 200 Kınalı Keklik Salındı

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.