Doğru Yaşlanmanın 5 Yolu

Doğru Yaşlanmanın 5 Yolu

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Murat Aksoy, yaşlanmayla ilgili bilinen beş yanlışı açıkladı. YouTube hesabındaki yayında konuyu detaylı olarak anlatan Dr. Aksoy, yaşlanmayla ilgili 5 yanlışı açıkladı.

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Murat Aksoy, yaşlanmayla ilgili bilinen beş yanlışı açıkladı.

YouTube hesabındaki yayında konuyu detaylı olarak anlatan Dr. Aksoy, yaşlanmayla ilgili 5 yanlışı açıkladı.

1- Yaşlılar fazla hareket etmemeli değil, aksine hareket etmeli egzersiz yapmalı çünkü yürümek, egzersiz, spor yapmak gibi aktiviteler düşme oranını %20 azaltıyor. Özellikle haftada üç saat egzersiz yapmak bu riski iyice azaltıyor.
2- Yaşlanınca uyku ihtiyacı azalır düşüncesi yanlıştır. Yaşlanınca uyku kalitesi azaldığı için aksine uyku önem kazanır. 60 yaş üzeri insanlar 7-8 saat uyumalıdır. Sağlıklı olan budur.
3- Osteoporoz (kemik erimesi) kadınlarda görülür düşüncesi de yanlış olan bir diğer düşüncelerden birisidir. Kadınlarda 3 kadından 1 tanesinde kemik erimesi görülürken erkeklerde bu oran 5/1dir. Dolayısıyla önlem almak da fayda var.
4- Bu yaştan sonra sigarayı bırakmanın yararı yok gibi düşünülse de sadece yaşlılarda değil hangi yaşta olursanız olun sigaranın vücudunuzda bırakmış olduğu zararları kısa bir zamanda attığı için yaşınız ne olursa olsun sigarayı bırakın.
5- Bunama kaçınılmazdır gibi bir düşünce çokça karşımıza çıksa da 60 yaş üzeri insanlarda bunama oranı %5-8 arasındadır. Bunama yaşlanmanın zorunlu bir olayı değildir yalnızca beyinle ilgili bazı kognitif fonksiyonlarda gerileme olabilir. kognitif ‘’ beynin etrafları olayları idrak etme, algılama yeteneğidir.’’ Bunamadan kurtulmanın yolu da yine egzersizden geçiyor fakat sadece fiziksel egzersiz değil beyin egzersizi de yapmak gerekiyor. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.