Doğu Anadolu Bölgesi’nin Genetiği Van’a Emanet
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Tıp Fakültesi bünyesinde kısa bir süre önce kurulan Tıbbi Genetik Laboratuvarı, çevre illerle birlikte 2 milyonluk...
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Tıp Fakültesi bünyesinde kısa bir süre önce kurulan Tıbbi Genetik Laboratuvarı, çevre illerle birlikte 2 milyonluk nüfusa hizmet veriyor.
Yaklaşık bir yıl önce YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezi bünyesinde açılan Tıbbi Genetik Polikliniğinin ikinci ayağı olan Tıbbi Genetik Laboratuvarı da en son teknolojik cihazlarla donatılarak hizmet vermeye başladı. İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Dursun Odabaş Tıp Merkezi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı Başkanı ve Tıbbı Genetik Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ayşegül Özcan, rutin tanı hizmetine başladıklarını ifade ederek, daha önce dışarıya gönderdikleri testleri artık burada yapmaya başladıklarını söyledi. Yrd. Doç. Dr. Özcan, bölgedeki ilk tıbbi genetik polikliniğinin Van YYÜ bünyesinde açıldığını hatırlatarak, "Daha öncesinde birçok testi dışarıya gönderiyorduk. Ama burada kurduğumuz laboratuvar en son teknoloji ile donatılarak hizmete başladı. Cihazlarımız oldukça iyi, mümkün olduğunca bütün testlerimizi burada yapmaya çalışıyoruz" dedi.
"Raporlama sürecine geçtik"
Rutin tanı hizmetine başladıklarını ifade eden Özcan, daha önce de en büyük sıkıntılarının kargo ile materyallerin şehir dışına transfer süreci olduğuna dikkat çekerek, "Özellikle hematoloji hastalıkları ve RNA izolasyonu gereken hastalarda sıkıntı yaşıyorduk. Şu anda mümkün olduğunca elimizdeki testleri yaparak raporlama sürecine geçtik" diye konuştu.
"Akraba evliliği arttıkça genetik hastalıkların da görünme sıklığı artar"
Laboratuvarın yaklaşık iki hafta önce kurulduğunu ifade eden Ayşegül Özcan, Türkiye'de en sık görülen FMF ve Talaseminin bölgede oldukça sık görüldüğünü ifade ederek, şunları kaydetti:
"Bunun yanı sıra Van'da ve bölgemizde akraba evliliğinin daha sık olması nedeniyle daha özel testlerde yapıyoruz. Çünkü akraba evliliği arttıkça genetik hastalıkların da görünme sıklığı artıyor. Özel, nadir hastalıklar da diğer illerimize oranla oldukça fazla oranda karşımıza çıkmaktadır. Onlar için de hastalarımıza hem poliklinik, hem laboratuvarımızda tanı hizmeti, daha sonra da aile genetik danışmanlık hizmeti vererek, risklerini ve aile bireylerini değerlendiriyoruz."
Bunların yanı sıra kanser hastaları açısından hematolojik hastalıklar, lösemi gibi kan kanserleri noktasında rutin tanı hizmeti de verdiklerini ifade eden Özcan; gerek poliklinik, gerekse Tıbbi Genetik Laboratuvarının kurulma sürecinde emeği geçenlere teşekkür etti.
"6 ile hizmet verecek"
Van YYÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Tuncer, yeni açılan Tıbbi Genetik Laboratuvarı ve Tıp Genetik Anabilim Dalı'nın bölgede yaklaşık 2 milyonluk nüfusa hizmet ettiğini belirterek, "Bölgemizde Van, Hakkari, Muş, Bitlis, Ağrı ve Iğdır gibi illerimize hitap eden laboratuvarımız kuruldu. Rektör Hocamızın destekleri ile kısa sürede bütün teknik imkanlar yerleştirildi. Şu anda Tıbbi Genetik Laboratuvarımız, bölgemize hizmet vermeye başladı. Hem poliklinik olarak hem laboratuvar olarak artık bölgemizdeki hastalarımız güvenle üniversitemizi genetik olarak da tercih edebileceklerdir. Bu anlamda doğunun da doğusu olması nedeniyle bu laboratuvarımız son derece önemli olduğuna inanıyoruz" dedi.
"2 milyonluk insan profiline hitap ediyoruz"
Tıbbi Genetik Laboratuvarının kısa bir süre önce faaliyet geçtiğini anlatan Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ise "Şu an itibariyle artık raporlar da verilebilmektedir. Laboratuvarımız 2 milyonluk bir insan profiline hitap ediyor. Ayrıca laboratuvarımız son zamanlarda kurulduğu için de şu anda burada bulunan cihazlar en son model cihazlardır. Bizler en gelişmiş cihazları alıp hastalarımıza daha iyi bir hizmet vermek için elimizden geleni yapıyoruz" ifadelerini kullandı.
Sağlık Bakanlığı tarafından TUS'tan da öğrenci verilmeye başlandığına dikkat çeken Rektör Battal, öğrencilerin de gelmesiyle çalışma etkinliklerinin arttığını ifade ederek, "Aynı zamanda hastanede poliklinik de açtık. Orada direk hasta kabul etmek suretiyle sorunları tespit edip, bu laboratuvarda da sonuçlarını almak suretiyle artık hastalarımızı Van'ın dışında herhangi bir üniversiteye sevk etme ihtiyacı duymuyoruz" şeklinde konuştu.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.