"Doğum Yapmayan Kadınlar Kanser Riski Altında"

"Doğum Yapmayan Kadınlar Kanser Riski Altında"

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Murat Gök, kadınlarda en çok görülen dördüncü kanser türü olan rahim kanserinin erken teşhis edilmesiyle...

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Murat Gök, kadınlarda en çok görülen dördüncü kanser türü olan rahim kanserinin erken teşhis edilmesiyle olumlu sonuçlar alınabileceğini belirterek, hiç doğum yapmamış ve emzirmemiş olan kadınların risk altında olduğunu söyledi.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Murat Gök, rahim kanserinin erken teşhis edilebilme olasılığının yüksek olduğunu ve bunun için menopoz döneminde olan kadınların herhangi bir kanama yaşadıklarında hemen doktora başvurması gerektiğinin altını çizdi. Rahim kanserinin en çok 50-60 yaş aralığında görüldüğünü söyleyen Op. Dr. Gök, "Rahim kanseri en fazla 50-60 yaş bandında ortaya çıkar ve kadınlarda en fazla görülen kanserlerin dördüncü sırasında yer alır" dedi.

"Yalnızca yüzde 10'una rahim kanseri teşhisi koyuluyor"

Hiç doğum yapmamış ve hiç emzirmemiş kadınların hastalığa yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu söyleyen Op. Dr. Gök, "Hiç doğum yapmamış ve emzirmemiş olanlar, geç menopoza girenler, diyabeti olanlar, hipertansiyonu olanlar, obezite hastası olanlar daha fazla risk altındadır. Ayrıca yıllık rutin simear testi yaptırmak da erken teşhis için büyük önem taşıyor. Menopozal dönemde en ufak bir kanama dahi görüldüğünde mutlaka doktora başvurulmalıdır. Çünkü böylelikle erken teşhis edilebilir ve yüz güldürücü sonuçlar alınabilir. Tarafımıza kanama şikayetiyle başvuran tüm hastaların bu hastalığa yakalanmış olacağı ile ilgili kesin bir kaide yok. Bu şikayetle gelen kadınların yalnızca yüzde 10'una rahim kanseri teşhisi koyuluyor. Rahim kanserine yönelik cerrahi operasyon oldukça radikal ve geniş bir alanda yapılıyor. Lenf kanalları ve bağırsakları örten yağ tabakası, yumurtalık ve yumurtalık tüpleri çıkartılıyor. Bu hastalıkta erken teşhis edilebilme imkanı yüksek ve operasyon sonrasında yüz güldürücü sonuçlar almak mümkün" diye konuştu.

Rahim kanserinin daha ileri aşamalarındaysa farklı tedaviler de uygulandığını açıklayan Op. Dr. Murat Gök, şunları söyledi:

"Kanser, birinci evreden daha ileri bir seviyedeyse ek olarak radyoterapi verilmesi gerekebilir. Çok ileri evrelerde ise kemoterapi ve hormonal tedaviler öneriliyor. Hastaların önemli bir kısmının erken evre olduğunu düşünürsek sadece cerrahi tedavi veya buna eklenecek ışın tedavisinin yeterli gelebileceğini de unutmamak lazım."

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.