"Down Sendromlu Çocuklarla Rekreasyon Terapisi Kampı” Başladı

"Down Sendromlu Çocuklarla Rekreasyon Terapisi Kampı” Başladı

Eskişehir Anadolu Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Elemanları Yrd.

Eskişehir Anadolu Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Elemanları Yrd. Doç. Dr. Müge Akyıldız Munusturlar ve Uzman Ela Arıcan Gültekin'in koordinatörlüğünde üçüncüsü düzenlenen Rekreasyon Terapisi Kampı, bu yıl down sendromlu çocuklar ile gerçekleştiriliyor.

8 Haziran Perşembe gününe kadar devam edecek olan kampın ilk gününde, kamp süreci boyunca down sendromlu çocuklara refakat edecek olan Anadolu Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi 3. ve 4. sınıf öğrencilerine, Öğrenci Merkezi Salon 2009'da eğitim verildi. Fuaye alanında velilerle bir araya gelen öğrencilerin, kamp sürecinde refakat edecekleri çocuklar hakkında bilgi almaları sağlandı. Dört günlük kamp süresince gerçekleşecek olan etkinliklerde 15 down sendromlu çocuğa Spor Bilimleri Fakültesi Rekreasyon Bölümünden 38 öğrenci refakat edecek.

"Kamp, down sendromlu çocuklara öz bakım becerisi kazandıracak"

"Down Sendromlu Çocuklarla Rekreasyon Terapisi Kampı" Proje Koordinatörü Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Müge Akyıldız Munusturlar, proje ve kamp süreci hakkında şunları söyledi: "İlkini 2015 yılında zihinsel engelli öğrencilerle, ikincisini ise 2016 yılında görme engelli öğrencilerle gerçekleştirdiğimiz projemizin üçüncüsünü bu yıl down sendromlu öğrencilerle gerçekleştiriyoruz. Projemizde gönüllü olarak Spor Bilimleri Fakültesi Rekreasyon Bölümü'nden 38 öğrencimiz yer alıyor. Bu yıl 15 down Sendromlu öğrenciyle birlikte, binicilik, yüzme, masa tenisi, jimnastik, bocce, bowling, dans, drama, çeşitli geziler, seramik atölyesi gibi sportif ve eğlenceye yönelik aktiviteler gerçekleştireceğiz. Hedef kitlemizi olabildiğince geniş bir yelpazede tutmaya çalışıyoruz."

Bu tür programların Türkiye'de pek fazla gerçekleşmediğini sözlerine kaydeden Akyıldız Munusturlar, "Bizim kamplarımızın diğer kamplardan en büyük farkı, konaklamalı olduğu için çocukların öz bakım becerilerini de geliştirebiliyor olması. Örneğin, bir down sendromlu çocuk kendi kendine yemek yemeyi öğrenebiliyor. Refakatçi öğrencilerimize de bu konuda çocuklara müdahale etmemelerini söylüyoruz." dedi.

"Aileler kamplardan memnun kalıyor"

Aileleri kampa ikna etme konusunda bazen zorlandıklarını da ifade eden Akyıldız Munusturlar, kamp sonrasında ailelerin memnuniyetlerini dile getirdiklerini belirtti. Yrd. Doç. Dr. Müge Akyıldız Munusturlar ayrıca, "Bu kamp sayesinde çocuklar öz bakım becerilerinin yanında sosyalleşiyor, çeşitli sportif faaliyetleri tanıyor ve günlük yaşamlarında tabletle oynamak yerine spor yapmak istediklerini belirtmeye başlıyorlar. Bizim de asıl amacımız bu gelişimin sağlanması oluyor." şeklinde konuştu.

Kampın Rekreasyon Bölümü öğrencileri için de bir tür staj olduğunu belirten Akyıldız Munusturlar, "Tamamen gönüllülük esasına dayanan bu terapi kampı sayesinde Rekreasyon Bölümü öğrencileri, hem özel bir öğrenciyle nasıl iletişim kurabildiklerini gözlemleyebiliyorlar hem de bu alanda ilerleyip ilerleyemeyeceklerine karar verebiliyorlar." dedi.

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.