Dr. Durmuş : “Youtube’da Estetik Cerrahi Hakkında Çok Fazla Yanlış Bilgi Var”
Yüz estetiği operasyonları ile ilgili YouTube’da yer alan videoların ilk kez değerlendirildiği araştırma, paylaşılan videoların çoğunun yanıltıcı olduğunu ortaya çıkardı ABD’nin New Jersey eyaletinde bulunan Rutgers Üniversitesi’nce yapılan bir araştırma
Yüz estetiği operasyonları ile ilgili YouTube’da yer alan videoların ilk kez değerlendirildiği araştırma, paylaşılan videoların çoğunun yanıltıcı olduğunu ortaya çıkardı
ABD’nin New Jersey eyaletinde bulunan Rutgers Üniversitesi’nce yapılan bir araştırma ilk kez Youtube’daki estetik cerrahi operasyonlarına yönelik videolarla ilgili gerçeği ortaya çıkardı. Araştırma sonuçlarına göre; Youtube’ta estetik cerrahi ile ilgili videoların çoğunluğu tıp geçmişi olmayan kişiler tarafından paylaşılıyor. Pazarlamaya yönelik kampanya amaçlı bu videoların büyük kısmında yer alan içerikler de bilgi bakımından güvenilir değil. Araştırma kapsamında blefaroplasti, göz kapağı ameliyatı, dermal dolgu, yüz dolgusu, otoplasti, kulak ameliyatı, ritidektomi, yüz germe, dudak dolgusu, rinoplasti, burun estetiği gibi anahtar kelimelere sahip, toplam 160 milyon izleme almış en popüler 240 video değerlendirildi.
Araştırmacılar videoda verilen medikal bilgilerin içeriğini ve videonun kimler tarafından paylaşıldığını göz önünde bulundurdu. Sonuçlar videoların büyük bölümünün estetik cerrahi uzmanlarını içermediğini, 94 videoda ise herhangi bir sağlık profesyonelinin yer almadığını ortaya çıkardı. Sadece 72 videoda doktorlar tarafından faydalı bilgilerin paylaşıldığı ancak bunların da bir bölümünün daha çok pazarlama amaçlı olduğu kaydedildi.
YANILTICI OLABİLİR
Her gün milyonlarca insanın Youtube gibi video paylaşım platformlarına, belli konularda bilgi sahibi olmak için girdiğine dikkat çeken Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ebru Durmuş, “Bu araştırma özellikle sağlıkla ilgili paylaşılan videolardaki bilgi kirliliğini de ortaya koyuyor. Dünyanın hemen her ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de birçok insan estetik cerrahi uygulamalarına ilgi gösteriyor ve bu konularda daha detaylı bilgi sahibi olmak istiyor. Ancak yanlış bilgilerle dolu ve sadece pazarlamaya yönelik videolar maalesef hastaları yanıltabiliyor. Buna çok dikkat etmek lazım” dedi. Op. Dr. Durmuş şöyle devam etti: “Estetik ile ilgili araştırma yaparken Youtube’un pazarlamaya yönelik kullanıldığı akıllardan çıkarılmamalı. Örneğin birçok video estetik operasyonların risklerini veya alternatif yöntemleri içermiyor. Dolayısıyla da yanlış veya eksik bilgi alınıyor. Eğer estetik bir uygulama yaptırmak isteniyorsa, hastaların mutlaka uzman bir plastik cerrah ile görüşerek bilgi alması en doğru ve güvenilir yoldur”
BSHA - Bilim Sağlık Haber Ajansı
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.