Dsi Doğu Karadeniz’in Taşkın Riskini Azaltmak İçin Seferler Oldu
Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü Doğu Karadeniz Bölgesi'nin taşkın riskini azaltarak can ve mal kayıplarının önüne geçmek için çalışmalarını...
Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü Doğu Karadeniz Bölgesi'nin taşkın riskini azaltarak can ve mal kayıplarının önüne geçmek için çalışmalarını hızlandırdı. Bu çerçevede farklı bölgelerdeki iş makinaları yaşanabilecek taşkınlara karşı önceden mücadele için bu bölgeye yönlendirildi.
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu'nun talimatlarıyla Doğu Karadeniz'de Rize, Trabzon ve Giresun'da taşkın risklerinin önüne geçmek için DSİ seferberlik başlattı. Bu çerçevede DSİ'nin bölgede bulunan makinelerine ilave olarak farklı bölgelerden çekilen makineler de katkı veriyor.
"Taşkın Risk Haritaları Hazırlanıyor"
İklim değişikliğine bağlı olarak gerek kısa sürede çok fazla yağış düşmesinden, gerekse de dere kenarlarına yapılan geçici ve kalıcı yapılardan dolayı taşkınların yaşandığını vurgulayan Prof. Dr. Veysel Eroğlu "Yerleşim yerlerinde ki bu çarpık yapılaşma sebebi ile zaman zaman yaşanan taşkınlar olumsuz sonuçlar meydana getiriyor. Bütün bu olumsuzlukları ortadan kaldırmak için havza bazlı taşkın risk haritaları hazırlıyoruz" dedi.
Taşkınlarla mücadelede Doğu Karadeniz Bölgesi'nin pilot bölge seçildiğini belirten Prof. Dr. Eroğlu "Bu bölgedeki Ordu, Rize, Trabzon, Giresun ve Artvin illerimizde yapılması gereken müdahaleleri tespit ettik. Bunun içinde eylem planı hazırladık" diye konuştu.
Rize Trabzon ve Giresun'da 9 Derede Çalışmalar Sürüyor
Karadeniz bölgesinin taşkınlar hususunda çok sıkıntılı bir bölge olduğunu ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu "Bu bölge de taşkını önlemek için yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Eylem planı çerçevesinde Rize'de merkez ilçesi Çiftekavak, Güneysu'da Güneysu Deresi, Pazar'da ise Hemşin Deresi, Giresun'da Eynesil Dizgine ve Topallı Dereleri, Görele Çavuşlu Beldesi Ziva Deresi'nde çalışmalarımız devam ediyor. Ayrıca Trabzon'da Of ilçesi Yazlık Mahallesi Gelincik Deresi ve Solaklı Deresi ile Beşikdüzü ilçesi Ağasar Deresi'nde de toplu makinalı çalışmalarımız devam ediyor" değerlendirmesinde bulundu.
Bu üç ilde toplam 9 derede çalışıldığını belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu, eylem planı çerçevesinde aynı illerde 16 derede daha çalışmaların başlatılacağını söyledi.
Rize, Trabzon ve Giresun'da 70'i DSİ Bölge Müdürlüğü'ne, 41'i ise farklı bölgelerden çekilen iş makineleri olmak üzere toplam 121 adet iş makinesiyle taşkın riskine karşı adeta bir seferberlik başlatıldığını açıklayan Prof. Dr. Veysel Eroğlu "Bu çalışma kapsamında 12 bin metre dere ıslahı, 450 bin m³ kazı ve her km için 740 bin m³ rüsubat taşıması yaptık" ifadelerini kullandı.
Çalışmaların Ocak Ayı Sonunda Bitirilmesi Hedefleniyor
Bu makinalara ilave olarak 9 adet dozerin daha bölgeye gönderileceğini vurgulayan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu "Hava koşulları çalışmaya müsait olduğu takdirde Rize, Trabzon ve Giresun'daki derelerde toplu makinalı çalışmalara devam edilerek, söz konusu işleri 2017 yılı Ocak ayı sonuna kadar bitirmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.
Diğer taraftan pilot illerden birisi olan Artvin'de 2 Eylül 2016 tarihinde toplu makinalı çalışmaların başlatıldığını ifade eden Prof. Dr. Eroğlu "Bu ildeki çalışmalarımıza Hopa ve Arhavi ilçelerinde başladık. Bu çalışmaları öncelikle geçtiğimiz aylarda taşkın meydana gelen Arhavi'de 19 makine ekipman ve yaklaşık 25 personel ile başlattık. Arhavi'de Kapistre Deresi, Kavak Deresi, Lome Deresi, Yemişlik Deresi ve Porente Deresi'nde taşkın sonrası gelen rusubi malzemeleri temizleyerek döküm sahasına taşıdık" şeklinde konuştu.
Daha sonra aynı makinelerle Hopa'da 10 Ekim 2016'da çalışmaların başladığını söyleyen Prof. Dr. Veysel Eroğlu "Hopa'da da Sundura Deresi başta olmak üzere, Kemalpaşa Yeşilce Deresi, Naşeni Deresi, Yoldere Deresi, Çamlık Deresi ve Sugören Deresi'nde rusubi malzemeler temizlendi. Sundura Deresi'nde geçen hafta itibari ile 242.627 m³ kazı yapıldı ve bunun 75.452 m³ lük kısmı taşındı" dedi.
Toplu Makineli Çalışma ile Makineler Atıl Kalmaktan Kurtuluyor
Taşkınlarla mücadelede önceden alınan tedbirlerin hayati önem taşıdığının altını çizen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu "Kurum olarak sahip olduğumuz iş makinelerini ait oldukları bölgedeki işleri tamamlanınca ihtiyacın fazla olduğu bölgelere yönlendiriyoruz. Böylece bu makineler buralarda atıl olarak durmaktan kurtuluyor. Hem de gönderildikleri bölgede işlerin hızlanmasını sağlıyorlar. Bu çerçevede Ordu'da da toplu makineli çalışma yapılması için gerekli işlemlere başladık" diyerek sözlerini tamamladı.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.