Dü, İnsansız Hava Aracının Maliyetini Düşürdü
Dicle Üniversitesi Havacılık Kulübü (DÜHAVK) öğrencileri, fiyatı 4-5 bin TL olan insansız hava aracının maliyetini bin 500 TL'ye düşürdü.
Dicle Üniversitesi Havacılık Kulübü (DÜHAVK) öğrencileri, fiyatı 4-5 bin TL olan insansız hava aracının maliyetini bin 500 TL'ye düşürdü. DÜHAVK Başkanı Veysel İpek, Diyarbakır'da havacılık alanında büyük mesafe alındığını ve el yapımı uçak ürettiklerini belirterek, destek verilmesi durumunda kentte drone üretiminin yapılabileceğine dikkat çekti.
DÜHAVK öğrencileri bir başarıya daha imza attı. Katıldıkları fuarlarda çalışmalarıyla büyük ilgi gören öğrenciler, piyasada fiyatı 4-5 bin TL olan insansız hava aracının maliyetini bin 500 TL'ye kadar düşürdü. DÜHAVK Başkanı Veysel İpek, 5 yıldır aktif olarak faaliyette olduklarını belirterek, kentte havacılık anlamında güzel işler yaptıklarını ve büyük mesafeler aldıklarını kaydetti. Son zamanlarda makineleşme adına güzel çalışmalar yaptıklarını dile getiren İpek, model uçakları strafor denilen köpükten yaptıklarını ve kendilerinin şekillendirdiğini anlattı.
"Uçaklarımız el yapımı oluyor"
Yaptıkları uçakların aerodinamik yapısını kendilerinin verdiğine dikkat çeken İpek, "Uçaklarımız el yapımı oluyor. Çalışmalarımızda ekonomik olduğu için köpük kullanıyoruz. Hazır bir drone almak isterseniz piyasada 4-5 bin liraya mal oluyor ama biz aynı özellikte bir drone yaptığımızda kumanda dahil bin 500 liraya mal ediyoruz. Bin 500 TL, bir drone için çok ekonomik. Yarın öbür gün bunun satışını yapabilecek bilgi ve donanıma da sahibiz. Seri üretim konusunu Rektörümüz Prof. Dr. Talip Gül ile görüştüğümüzde bu projeye destek verebileceklerini belirttiler" dedi.
"Diyarbakır'da drone üretilebilir"
Diyarbakır'da güzel çalışmaların yapıldığını anlatan İpek, "Diyarbakır'da oluşan o kötü atmosferin yanında yapabileceğimiz çalışmaları göstererek kendimizi kanıtlayabiliriz. Yani sadece Diyarbakır'da toplumsal olaylar olmuyor, bilimsel çalışmaların yanında havacılık alanında çok güzel mesafeler kat ettik. Gerekli makine ve teçhizatlarımız sağlanırsa Diyarbakır'da kesinlikle drone üretimi yapılabilir" diye konuştu.
"İlaçlamada kullanılabilir"
Drone denince insanların aklına polisiye tarzı şeyler geldiğini aktaran İpek, şunları kaydetti:
"Drone ile birçok şey yapılabilir. Örneğin ünlü biz pizza şirketi, pizza dağıtımını bunlarla yapmaya başlamıştı. Bazı şirketler kargo dağıtımında bu araçları kullanıyor. Örneğin havadan ilaçlama olsun, bazı tarlaların ürün verimliliğinin kontrol edilmesinde olsun, gerek ilk yardım, arama kurtarma gibi faaliyetlerde olsun drone kullanılabiliyor. Drone, bu çağın en büyük teknolojisi. İnşallah biz Diyarbakır DÜHAVK olarak bu güzel çalışmaları da büyüteceğiz. Normalde sivil havacılığın yönetmeliğine göre havadan ilaçlama bazı iller dışında ülke genelinde yasak. Bunun yasak olmasının en büyük sebebi de o ilaçlanan alanın rüzgar yardımıyla daha geniş alanlara yayılıp zararı arttırması. Ama bu araçlarla 3 metreden tutun da 500 metreye kadar bunu arttırabiliyorsunuz. İrtifa yüksekliği tamamen sizin elinizde. Böylece çevreye verebileceği zararlarda düşüyor."
"CNR EXPO'da destek sözü aldık"
Geçen hafta katıldıkları CNR EXPO fuarında firmalardan destek sözü aldıklarını da anımsatan İpek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"O fuar alanında savunma sanayisine de hizmet veren şirketlerin yöneticileri ile diyaloglarımız oldu. Diyarbakır'da bu tür çalışmaların yapıldığını duyduklarında hayret ettiler. Diyarbakır toplumda kötü bir yer olarak lanse ediliyor. Bizim havacılık alanında yaptığımız çalışmaları görünce her türlü desteği verebileceklerini ifade ettiler. ASELSAN yetkilisi bir sonraki çalışmamızda yazılım desteği vereceğini söyledi. Diyarbakır ile ilgili o kötü algıyı DÜHAVK olarak bir nebze de olsa yıkabildik. Çünkü bizim yaptığımız çalışmalar bölge genelinde yapılmaya çalışmalar. Türkiye'nin büyük üniversitelerinin yaptıkları çalışmaları biz de yapıyoruz. Gerekli yerlerin bizi duyup destek vermesini bekliyoruz. Bu çalışmalar gerçekten sahip çıkılması gereken çalışmalar."
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.