Dulkadiroğlu Çobanlı Köyü

Dulkadiroğlu Çobanlı Köyü

Çobanlı Köyü haberleri, Dulkadiroğlu Çobanlı köyü güncel son dakika gelişmeleri, Çobanlı köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Kahramanmaraş Köyleri Arasında yer alan Çobanlı Köyünde vefat edenler köyün eski adı ve dahası haberimizde.

Dulkadiroğlu Çobanlı köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Çobanlı köyü son dakika gelişmeleri, Çobanlı köyüne özgü yemekler, DulkadiroğluÇobanlı köyünün tarihi, Çobanlı köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Çobanlı köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Çobanlı , Kahramanmaraş ilinin Dulkadiroğlu ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz Doğu Anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Çobanlı  Köyü Resimleri ve Çobanlı  köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Dulkadiroğlu Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Doğu Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Dulkadiroğlu  Kahramanmaraş Arası Kaç Km? Dulkadiroğlu Hava Durumu? Kahramanmaraş Köyleri ve DulkadiroğluKöyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Kahramanmaraşlı iseniz Kahramanmaraş Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Kahramanmaraşlı Ünlüler arasında Çıldır Çobanlı  Köyünde doğan biri var mı? DulkadiroğluDoğumlu Ünlüler Kimler?

Çobanlı , Kahramanmaraş ilinin Dulkadiroğluilçesine bağlı bir mahalledir. 

Mahallenin bilinen yakın tarihi hakkında herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Yaşlıların anlatımına göre genç bir yerleşim yeri olan köy 200-300 yıllık bir tarihe sahiptir. Çevresinde bulunan tarihi mekanlar ciddi bir araştırmaya konu olmamıştır, birçoğu menzelet barajının kurulmasıyla yok olmuştur. Tarihi mekanlar ancak definecilerin hurafeleriyle anlatılmaktadır.

Mahallenin kendine özgü yemekleri arasında taze yaprak sarması pekmez hapısası, patlıcan musakkası, bulgur aşı, cacık, teleme ve içli köfte yer alırken, mahallenin yaşlı takımı diye tabir edilen ihtiyarlar genelde şalvar giymektedir. Kahve kültürü olmayıp siyasi örgütlenmeler zayıftır. Muhafazakâr görüşün hakim olduğu mahallede halkın tamamı Sünni olup dini değerlere çok önem verilmektedir. İmece usulünün halen görüldüğü bu mahallede toplumsal ve aile bağları halen güçlüdür.mahallenin coğrafi yapısından dolayı dışa kapalı bir toplum olup kültürel değerlerini korumaktadır. Düğün, nişan gibi etkinlikler köy meydanlarında yapılıp köylünün ortak katılımıyla şölen havasında kutlanmaktadır. Düğün faaliyetlerinde küçük çaplı kara kucak ve kısa şalvar güreş müsabakaları yapılır. Ayrıca akşamları kör oğlu oyunu sinsin denen kısa güreş gösterisi yapılır halay çekerek türkü söylenir zurna eşliğinde. Deveciler, oynaklı, karakız, sarımusa (sarımsa), dereli yerleşkelerinden oluşan mahallede yerleşkeler içinde akrabalık derecesi (1. ve 2. derece) yakın yerleşkeler arası ise uzaktır. Bu durum ise doğal olarak yerleşkesel bir yapıda sosyal örgütlenmeyi beraberinde getirmektedir.

Kahramanmaraş merkezine 31 km uzaklıktadır. Menzelet barajının güneydoğusunda yer alan köy, Maksutlu ve Budaklı köyleriyle komşudur. Kahramanmaraş'ın kuzeyinde Ahırdağı yamaçlarında dağlık bir yerleşime sahiptir. Çobanlı, toprak yapısı bakımından elverişli ancak az araziye sahip olup, engebeli bir arazi yapısı vardır.komşu ilçelerle ulaşımı olmayıp ulaşım sadece Kahramanmaraş'la yapılabilmektedir.

Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Özellikle bağcılıkla uğraşılır. Hayvancılık tarımdan sonra en önemli geçim kaynağı olup,özellikle koyun yetiştiriciliği yaygındır. Hayvansal ürünlerden peynir üretimi yapılmakta. Mandıracılık konusunda destek beklenmekte. Mahallede yetişen genç nüfusun büyük bir bölümü dondurma işi yapmakta olup kalkınma projesinden faydalanmak istenmektedir.

Mandıra hayvancılığının olmadığı mahallede ahır hayvancılığı diye tabir edilen kendine yetecek kadar hayvan beslenmekte olup mera hayvancılığı ise yok denecek kadar azdır.hiçbir özendirme ve destekleme projesinin izlenmediği bu mahallede alışıla gelmiş metotlarla hayvancılık yapılmaktadır.

En önemli ekonomik faktör tarım, tarımda ise bağcılıktır. Mahallede hiçbir endüstri kuruluşu yokturMahallede ilköğretim okulu vardır. Mahallenin içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalttır lakin köy içi ulaşım toprak yollarla sağlanmaktadır. elektrik ve sabit telefon olup ilköğretim okulu dışındaki yerlerde İnternet yoktur.

Dulkadiroğlu Çobanlı Köyü Resimleri

Dulkadiroğlu Çobanlı Köyü Resimleri

İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.