Dünya Gıda Günü Nedir | Önemi| Dünya Gıda Günü Ne Zaman

Dünya Gıda Günü Nedir | Önemi| Dünya Gıda Günü Ne Zaman

Dünya gıda günü nedir, dünya gıda günü ne zaman kutlanır, Dünya gıda gününün önemi nedir? Neden Kutlanır?

DÜNYA GIDA GÜNÜ (16 Ekim)

Dünya Gıda Günü 16 Ekim tarihinde kutlanmaktadır. Bu yıl birçok etkinlik düzenlenmesine karar verildi.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü 2018 yılı Dünya Gıda Günü temasını “2030’a kadar dünyada açlığa son vermek mümkün” teması olarak belirledi. FAO' ya ülkeler arasında çeşitli etkinlikler düzenlenecek. FAO nedir diye soranlar olabilir.

dunya-gida-gunu-onemi

FAO NEDİR?

Fao, İngilizce Food and Agriculture Organization kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Türkçe’de Gıda ve Tarım Örgütü anlamına gelmektedir. Birleşmiş Milletlerin ilk kurulan uzmanlık örgütüdür.

9-16 Ekim tarihleri arası Beslenme ve besin savurganlığını önleme haftası olarak kutlanır.

Günümüzün en büyük problemlerinden birisi haline gelen beslenmek, bundan sonraki yıllar da da en büyük problem olmaya devam edecek gibi gözüküyor.

FAO' nun ortaya çıkmasındaki en önemli faktör birtakım ülkelerde yemekler çöpe giderken birtakım ülkelerde de insanlar açlıktan ölüyordu. Duyarlı insanlar buna dur demek ve bu problemle mücadele kararı aldı ve ortaya FAO çıktı.

Bu örgüt 9-16 Ekim günlerini Beslenme ve Besin Savurganlığını Önleme Haftası olarak kabul etti.

Böylece tüm dünyanın dikkatini bu dengesizliğe dur demeye çağırmayı amaçladı.

Fao’ya üye devlet sayısı nedir?

Fao’ya üye devlet sayısı 152 tanedir. Bu üyeler, her iki yılda bir toplanan konferanslarda bir araya gelirler.

Fao’nun merkezi nerededir?

Fao’nun merkezi Roma' da dır.

Fao’nun temel hedefi nedir?

Günümüzdeki ve gelecekteki nesillerin tüm beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için; çevreye zarar vermeyen, teknik açıdan gelişmiş, ekonomik açıdan uygulanabilir ve sosyal açıdan kabul edilebilir bir kalkınmayı desteleklemek.

Fao’nun temel işlevi nedir?

Gelişmekte olan veya az kalkınmış ülkelerde tarımın ve beslenmenin sağlıklı bir biçimde yapılması, aynı zamanda gelişen ülkelerde de sağlıklı gıdaya erişimin yollarını belirlemek olmuştur.

FAO'nun Yaptığı Açıklama Şu Şekilde:

#ZeroHunger'a ulaşmak için ne yapabilirim ?

Daha az harcama, daha iyi yemek yeme ve sürdürülebilir bir yaşam tarzını benimseme, dünyayı açlıktan kurtarmanın anahtarıdır. Bugün yaptığımız seçimler, yiyeceklerin güvenli bir geleceği için hayati önem taşıyor. İşte, #ZeroHunger yaşam tarzını yapmanıza, yiyeceğe yeniden bağlanmanıza ve neyin geçerli olduğunu anlamanıza yardımcı olacak basit eylemlerin bir listesi.


YİYECEKLERİ BOŞA HARCAMA

Artıklarınız varsa, bunları daha sonra dondurun veya başka bir öğünde bir bileşen olarak kullanın. Bir lokantada yemek yediğinizde, çok acıkmamışsanız ya da kalanlarınızı eve götürdüğünüzde yarım porsiyon isteyiniz.

DAHA AZ İLE DAHA FAZLA ÜRETİN

2050 yılında 9 milyara ulaşması beklenen nüfusun artmasıyla birlikte, çiftçiler, yeni ve daha verimli yollar bularak gıdaları çeşitlendirecek ve ürünlerini çeşitlendirecekler. Entegre bir tarım yaklaşımı kullanmak, çiftçilerin sadece kendi ekinlerinin verimini ve dolayısıyla karlarını artırmasına yardımcı olmayacak, aynı zamanda tarım alanlarının kalitesini de artıracaktır.

DAHA SAĞLIKLI VE SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR DİYET BENİMSEYİN

Hayat hızlıdır ve nasıl beslendiğini bilmiyorsanız, besleyici yemekler hazırlamaya çalışmak zor olabilir. Besleyici yemeklerin ayrıntılı olması gerekmez. Gerçekte, sadece birkaç malzemeyi kullanırken hızlı ve kolay bir şekilde pişirilebilirler. Hızlı besleyici tariflerinizi ailenizle, arkadaşlarınızla, iş arkadaşlarınızla ve çevrimiçi olarak paylaşın. Sürdürülebilir şefleri ve blog yazarlarını çevrimiçi olarak yeni tarifleri öğrenmek için takip edin veya yerel çiftçisiyle evlerinde nasıl yemek pişirdiğini görmek için konuşun.

#ZEROHUNGER İÇİN ADVOCATE!

Herkesin #ZeroHunger'a ulaşmada oynayacağı bir rol var, ancak ülkeler, kurumlar ve insanların bu hedefe ulaşmak için birlikte çalışması gerekiyor. ZeroHunger ortaklıklarını kurmak, bilgi ve kaynakları paylaşmak, yenilikçi stratejiler geliştirmek ve açlığa karşı mücadeleye katkıda bulunmak için yeni fırsatlar keşfetmek. Konuyu yerel ve ulusal yetkililerinizle yükseltin, topluluğunuzdaki ilgili eğitim programlarını tanıtın ve #ZeroHunger mesajını ağınız üzerinden yükseltin.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.