Dünya ve Ayın aynı ve tek bir kare içinde olduğu dış uzaydan çekilen ilk fotoğrafı hangi uzay aracı çekmiştir?

Dünya ve Ayın aynı ve tek bir kare içinde olduğu dış uzaydan çekilen ilk fotoğrafı hangi uzay aracı çekmiştir?

Dünya ve Ayın aynı ve tek bir kare içinde olduğu dış uzaydan çekilen ilk fotoğrafı hangi uzay aracı çekmiştir?

Hem kazandıran hem eğlendiren Kenan İmirzalıoğlu'nun sunduğu Kim Milyoner ister yarışmasında Dünya ve Ayın aynı ve tek bir kare içinde olduğu dış uzaydan çekilen ilk fotoğrafı hangi uzay aracı çekmiştir?  diye bir soru soruldu. İzleyiciler internetten bu sorunun cevabını araştırıyor?

Kim Milyoner Olmak İster yarışmasının bu akşamki etabında çıkan sorulardan biri de, Dünya ve Ayın aynı ve tek bir kare içinde olduğu dış uzaydan çekilen ilk fotoğrafı hangi uzay aracı çekmiştir? oldu.

Cevap: Voyager 1

Voyager 1 Uzay Aracı Hakkında

Voyager 1 uzay aracı, NASA tarafından fırlatıldığı 5 Eylül 1977'den bu yana hizmet vermeye devam eden 722 kilogramlık bir insansız, dış Güneş Sistemi ve ötesi uzay sondasıdır. Jüpiter ve Satürn'ü ziyaret etmiş, bu gezegenlere ait uyduların detaylı fotoğraflarını elde eden ilk sonda olmuştur. Ayrıca görevi hala devam etmektedir.

Güneş'ten ve Dünya'dan diğer uzay sondalarından daha hızlı bir şekilde ayrılmakta olan Voyager 1, Yeryüzü'nden en uzakta bulunan insan yapımı nesnedir. New Horizons Dünya'dan Voyager 1'e oranla daha büyük bir hızla fırlatılmış olmasına rağmen, Voyager 1'in yolu üzerinde yararlandığı kütle itiminden yararlanamayacağı için hiçbir zaman onu geçmeyi başaramayacaktır.

22 Eylül 2018 tarihinde Voyager, Güneş'ten 21,447 milyar km (13,329 milyar mil) uzaklıktadır ve Heliosfer'e girmiştir. Heliosfer'i geçtiği zaman Voyager 1 fonksiyonlarını hala sürdürürse bilim insanları onun intersteller medium'daki (astronomların, gaz ve tozun kapladığı intersteller space verdikleri isim) konumunun doğru ölçüsünü alacaklar. Bu mesafeden Voyager 1'den sinyalin Jet İtici Güç Laboratuvarı merkezine ulaşması 13 saat alır. 25 Ağustos 2012 tarihinde voyager, Heliosfer'i aşarak yıldızlar arası uzaya ulaşmıştır.

Voyager 1'in birinci görevi Jüpiter ve Satürn gezegenleri ve onların ortak ayları ve halkalarıydı. Güncellenmiş görevi ise Güneş fasılası ve Güneş rüzgar partikül ölçümü ve intersteller medium'dur. İki Voyager roketi de üç radyo izotop termoelektrik jeneratörler ile güçlendirilmiştir. Dünya ile olan haberleşmeyi en az 2020 yılına kadar tutacak gücü oluşturması bekleniyor. Üzerinde bulunan altın kaplama plakada Güneş Sistemi'nin bulunduğu yer ve Dünya üzerindeki tüm dillerden oluşan bir selamlama ses kaydı bulunmaktadır.

Voyager 1'in teorik Oort bulutuna yaklaşık 300 yıl içinde ulaşması bekleniyor ve bunun üzerinden geçmek yaklaşık 30.000 yıl sürüyor. Herhangi bir yıldıza yönelmemesine rağmen yaklaşık 40.000 yılda, şu anda takımyıldızı Camelopardalis'teki Gliese 445 yıldızının 1,6 ışık yılı içinde geçecektir.[5] Bu yıldız genellikle Güneş Sistemine doğru yaklaşık 119 km/s'de (430.000 km/s; 270.000 mil) hareket ediyor. NASA, “Voyager'ler - belki de sonsuza dek - Samanyolu'nu dolaşmaya mahkûm edildi” diyor. Voyager 1 hiçbir şeyle çarpışmaz ve alınmazsa, New Horizons uzay sondası, Dünya'dan her iki Voyager uzay aracından daha hızlı bir şekilde başlatılsa bile asla geçemez. Voyager uzay aracı, heliosentrik hızlarını arttırmak için birçok gezegensel kütle çekim gücünden yararlanırken, New Horizons sadece Jüpiter uçuşundan böyle bir destek aldı. 2018 itibarıyla, New Horizons yaklaşık 14 km/s, Voyager 1'den 3 km/s daha yavaş ilerliyor ve hala yavaşlıyor. Aralık 2017’de, NASA’nın Voyager 1’in yörünge düzeltme manevrasının (TCM) iticilerinin dördünü de başarıyla ateşlediği açıklandı. TCM iticileri, probun anteninin Dünya'ya doğru tutturulmasına yardımcı olmak için kullanılmış olan bozulmuş bir jet takımı yerine kullanılacaktır. TCM roketlerinin kullanılması Voyager 1'in iki veya üç yıl daha NASA'ya veri iletmeye devam etmesine izin verecek.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.