Düzce Çakırhacıibrahim Köyü
Çakırhacıibrahim, Düzce ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.Köy 1864 yılında yaşanan Kafkas göçünden sonra kurulmuş olup köyün ilk kurucuları Çerkezlerdir. Köyün kururcuları Adıgelerin Abzeh boyundan gelenlerdir.
Köyün kurucuları büyük göç sırasında deniz yoluyla önce Kefken'e çıkmış, ordan Akçakoca'ya, oradan da bir Abhaz köyü olan Esma Hanım köyü üzerinden göçerek bu araziye yerleşmişlerdir. Köyde bulunan ailelerden bir tanesinin sülalesi Huvaj'dır. Köyün Çerkezce ismi HAPIP HABLE'dir. Köyün ilk resmi adı kestane köyü olup Çakırhacıibrahim ismi 1980'lerden sonra kullanılmaktadır.
Köyün komşu köyleri doğusunda Ubıh Hable (Kutlu Köyü), batısında Zıbı Hable (Çınarlı Köyü), güneybatısında Şguç Hable (Aydınpınar köyü), güneyinde ise Uğur suyu (Develi deresi) bulunmaktadır.
Köyde Kafkas kökenlilerin yanında orta ve doğu Karadeniz göçmenleri de yaşamaktadır.Köy 1864 yılında yaşanan Kafkas göçünden sonra kurulmuş olup köyün ilk kurucuları Çerkezlerdir. Köyün kururcuları Adıgelerin Abzeh boyundan gelenlerdir. Köyün kurucuları büyük göç sırasında deniz yoluyla önce Kefken'e çıkmış, ordan Akçakoca'ya, oradan da bir Abhaz köyü olan Esma Hanım köyü üzerinden göçerek bu araziye yerleşmişlerdir. Köyde bulunan ailelerden bir tanesinin sülalesi Huvaj'dır. Köyün Çerkezce ismi HAPIP HABLE'dir. Köyün ilk resmi adı kestane köyü olup Çakırhacıibrahim ismi 1980'lerden sonra kullanılmaktadır.
Köyün komşu köyleri doğusunda Ubıh Hable (Kutlu Köyü), batısında Zıbı Hable (Çınarlı Köyü), güneybatısında Şguç Hable (Aydınpınar köyü), güneyinde ise Uğur suyu (Develi deresi) bulunmaktadır.
Köyde Kafkas kökenlilerin yanında orta ve doğu Karadeniz göçmenleri de yaşamaktadır.Köyde Karadeniz kültürü yaşanmaktadır.
Düzce merkezine 9 km uzaklıkta olup çerkezler tarafından Düzce ovasına kurulmayan ve dağ eteğinde bulunan nadir bir köyündendir. Köy devlet ormanına yaslanmış olağan üstü tabi güzelliği olan bir köydür.
Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.
(:2009) _ ŞEFİK ÖZHASRET
2004 - MUHARREM NARİN
1999 - İSMET NARİN
1994 - İSMET NARİN
1989 - YAŞAR SEVİNÇ
1984 - FAHRİ KAPLAN
Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon ve adsl vardır. artı bu köye acilen alt yapı gerekmektedir ve eski su şebekesi boruları acilen değiştirilmesi gerekir.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.