Düzköy Gürgendağ Köyü
Düzköy Köyleri Arasında yer alan Gürgendağ köyünde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Gürgendağ köyünde vefat edenler kimler, Trabzon iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir.
Gürgendağ Köyü, Trabzon ilinin Düzköy ilçesine bağlı bir mahalledir. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Gürgendağ Köyü Resimleri ve gürgendağ köyü videosu sizin de ilginizi çekebilir.
İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Trabzonlu iseniz Trabzon Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Trabzonlu Ünlüler arasında arsin Gürgendağ köyünde doğan biri var mı? Düzköy Doğumlu Ünlüler Kimler?
Düzköy Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Düzköy Trabzon Arası Kaç Km? Düzköy Hava Durumu? Trabzon Köyleri ve Düzköy Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.
Eğer köyünüzün bilgileri eksik veya yanlış ise Köy Bilgilerini Güncelle
Gürgendağ, Trabzon ilinin Düzköy ilçesine bağlı bir mahalledir. Gürgendağ Köyü'nün eski adı Kalkiyadır. Deniz seviyesinden 840 m yüksekliktedir. 1990 Yılına kadar Akçaabat ilçesine bağlıyken; bu tarihten itibaren Düzköy ilçesine bağlanmıştır.
İlçeye uzaklığı 4 km dir. 2000 yılı nüfus sayımına göre yaklaşık 940 kişilik bir nüfusa sahiptir. 1916 yılında Rusların mahallesi işgal etmesiyle köy halkı 2 yıl süreyle mahallesi terk ederek Harşit, Terme ve Merzifon dağlarına kadar göç etmişlerdir. Daha sonra rus ihtilali ile Rusların çekilmesi sonucunda Köy yeniden kurulmuştur. Mahallenin bilinen en eski kabilesi Kuşoğullarıdır.
Ruslarla savaş esnasında Rusların mevzileri ; Ballıkıran ve Hacıağa tepesi, Türk Kuvvetlerinin ise Çoban mezarı ve Karaaptal tepesidir. Mahallenin bitki örtüsü ormanlıktır ve ilçenin en büyük gürgen ormanları buradadır. Mahallede 8 derslikli bir ilköğretim okulu vardır. 160 civarında öğrencisi bulunmaktadır.
Mahallede ekonomik hayat tarıma dayanır. Köy halkının geneli yurt dışında çalışır. Mahallede iki cami mevcuttur. Trabzon iline 38 km, Düzköy ilçesine 3 km uzaklıktadır. Mahallenin iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.
Nüfus hareketleri açısından yayla ve mezra(mezere)lar önem taşımaktadır.
Halkın büyük bir bölümü Haziran ayının ilk haftası-sonbahar başlarına kadar mezra ya da yaylalara göç etmektedir. Köy topraklarının % 80'i engebeli bir bölge özelliğine sahiptir. Köyümüzün işlenebilir arazisinde ise mısır, patates, fasulye ve benzeri tarım ürünleri yetiştirilmekte,ekonomi tarımsal ve hayvansal üretime dayanmaktadır.
Köyümüzün kuzeyinde Düzköy ilçesi, doğusunda Maçka, Batısında Çiğdemli, Çal-Alazlı Güneybatısında Alazlı,Çayırbağı Köyleri ve Tonya ilçesi bulunmaktadır.Doğusunda Düzköy Yaylası Güneyinde Gürnedağ Maçka İlçesi bulunmaktadır. Köyümüz Trabzon'a 39 km uzaklıkta ve komşu ilçemiz Akçaabat'a ise 32 km. uzaklıkta bulunmaktadır. Ulaşım yolu asfalt olup, Düzköy ile asfalt yolla bağlantısı dışında daha iç kesimlere bağlantısı yoktur.
Tanımı ve Dağılımı: Bu formasyon inceleme alanında başlıca Düzköy mezraları, Ağaçbaşı, Ortakıran ve Helvakıran sırtları ile Kaleci Tepe, Ballının Kıranı ve Gürgendağ Yayla dolaylarında yüzeyler. Birim tipik olarak Gürgendağ Yayla dolaylarında gözlendiği için Gürgendağ Yayla formasyonu olarak adlandırılmıştır.
Litolojik Özellikleri ve Tıp Yeri: Birim, seyrek olarak kristalize kireçtaşı mercekleri içeren, ayrışmış bazalt,andezit lav ve piroklastları ile spilitleşmiş bazaltlardan meydana gelmiştir. Formasyon morumsu rengiyle diğer birimlerden kolayca ayırt edilir. Alınan örneklerin mikroskopik incelemelerde tamamının mikrolitik porfirik, vakuoler mikrolitik porfirik ve mikrolitik fluidal porfirik dokular gösteren, ayrışmış boşluklu bazalt ve ayrışmış andezit oldukları anlaşılmıştır.Kireçtaşı mercekleri ise sarımsı bej renkli olup çoğunlukla kristalize olmuşlardır. Birimin tip yeri Güngendağ Yayla'dadır.
Köyümüzde başta hayvancılık olmak üzere, tarla ziraatı yapılmaktadır. Tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin daha çok kadınlarca yapılmasına mukabil erkek işgücünün önemli bir kısmı İlçe, İl ve Yurt dışına mevsimlik veya sürekli işgücü olarak gitmektedir.
Köyümüzde ilk defa İlkokul 1960 yılında açılarak Dere Yanı mevkiinde geçici bir binada eğitim ve öğretime başlamıştır. Devlet tarafından yapılan İlkokula 2 ay sonra tamamlanıp taşınmıştır.Yine Köyümüzde ilk defa Ortaokul 29/11/1978 tarihinde açılarak Dere Yanı mevkiinde geçici bir binada eğitim ve öğretime başlamıştır. Daha sonra “Kendi Okulunu Kendin Yap” kampanyası ile yapılıp tamamlanan ve Köy Tüzel Kişiliğine ait olan okul binasına 17/11/1983 tarihinde taşınmıştır.26/08/1991 tarihli onay ile İlköğretim Okuluna dönüştürülüp 30/09/1991 tarihinde eğitim ve öğretime başlamıştır.
Daha sonra Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yeni yapılan İlköğretim Okulu binasın 11/09/2000 tarihinde taşınarak eğitim ve öğretime halen bu okulda devam etmektedir. Bu gün ise okulumuzda 9 derslik, 1 bilgisayar sınıfı, 1 fen laboratuvarı, 850 Kitabı olan kütüphane ve ana sınıfı ve 165 öğrenci ile eğitim ve öğretime devam etmektedir.
Mahallenin içme suyu şebekesi 1955 yılından beri mevcuttur. PTT şubesi yoktur ancak ptt acentesi vardır. Mahallede bir adet sağlık ocağı vardır. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.
KALKİYA İsminin Manası: Kalkio, Kalkia, Yaylaköy şekillerinde de görülmektedir. Kalenima deresi havzasının son uzantısındaki Kaledere üzerinde olup, Alazlı mahallesi ile sınırdaştır. Adın Helence Xalkia, Nakli ve Xalkis’in bakır anlamından oluştuğu şeklinde yaklaşımlar varsa da bu gerçekten uzak bir yaklaşımdır. Zira bu ad, bir madenden ziyade bir halk ile alakalıdır. Adın kökeni “Kal” her ne kadar emir fiil şeklinde bir görünüm arz etse de, bu yer adının oluşumuyla ilgisi yoktur. Zira Türkçede “Kal” sözü ebedi anlamına gelir. Asya Türkçesinde çok yaygın ve üretken köklerden olan “kal” Orhun Yazıtlarında, Kaşkay ve Uygur Türkçesinde yer almaktadır. Uzun süreli kalınan yer veya uzun süre kalınabilecek yer anlamlarında bu yer adının oluşturulmuş olma ihtimali yüksektir. Bu toponim de Türk kavmi Kalizler ile ilgilidir. Libya’da Khalkeia yer adı vardır ki, bu da aynı menşeli olabilir.
Mahalleye Ait Soyadlar: Babuşcu, Gülle, Kuru, Kuri, Tosun, Demir, Durmuş, Asan, Çubukcu, Aydın, Kayıkcı, Koç, Cudunoğlu, Öztürk.
Mahalledeki Yer Adları: Yayla: (Tobana, Keramaltı, Honefterüstü, Sarbiya, Ballikıran, Arbalıkboğazı, Kayalık Kireç kuyusu, Manişak ırmağı, Sarbiye boğazı, Sakoğun tepe, Mineşin Suyu vs.) Mezere: (Argena, Çayıtlar, Keyiktaşı, Karanlıkgürgen, Baltalartaşı, Ziyaretsuyu, Çökmeler, Çatmalar, Karasu, Mollanınsuyu, Hasbininsuyu, Hatibin suyu, Oturaktaşları, Mahalleyolu, Sufilik, Geçitler, Çevizlik, Liforluk, Mazirınyatağı, Sugözü, Piyalidalık, Selen, Seller, Düz, Bozonun ırmağı vs.) mahalle: Babuçili, Gülleli, Durmuşli, Kıran, Mahbera, Kayıkçili, Tosunli, İslav, Kurulli, Kale, Ayvasıl, Dereyanı, Kogov, Harmancık, Karaaşli, Yalakoba, Mal çayırları, Volarlar, Kibarli, Longoz, Emerina kırani, Köralinin kabani, Yedigülgen tepesi, vs.)
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.