Ebso, ‘Kazan Kazan’ İlkesi İle Polonya’da

Ebso, ‘Kazan Kazan’ İlkesi İle Polonya’da

Türkiye'nin batıya açılan kapısı İzmir, T.C. Ekonomi Bakanlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Ege İhracatçılar Birliği (EİB) işbirliğiyle,...

Türkiye'nin batıya açılan kapısı İzmir, T.C. Ekonomi Bakanlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Ege İhracatçılar Birliği (EİB) işbirliğiyle, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) organizasyonuyla 150 kişilik Ticaret Heyeti, Polonya'nın başkenti Varşova'ya ekonomi çıkartması yapacak. 26-28 Eylül 2016 tarihleri arasındaki Ticaret Heyeti'nde sanayicilerin yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da bulunacak.

İzmir - Polonya hattında ticari işbirliklerini geliştirmek, İzmir'i Varşova'ya dolayısıyla Polonya'ya tanıtmak için gerçekleştirilecek ziyareti değerlendiren EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, "Polonya'nın geçmiş dönem Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı tarafından Türkiye-Polonya işbirliklerine ilişkin "Neden daha fazlası olmasın" ifadesine istinaden Varşova'ya daha fazlasını yapabilmek adına gidiyoruz. Ekonomi Bakanlığımız tarafından İzmir'in ihracat stratejileri açısından Polonya ile eşleştirilmiş olması da bizi ayrıca umutlandırmıştır" dedi.

Üst düzey temaslar ve iş görüşmeleri

İlk gün Türkiye Cumhuriyeti'nin Varşova Büyükelçiliği ve Polonya Ticaret Odası ziyaretini gerçekleştireceklerini, ikinci güne Türkiye - Polonya İş ve Yatırım Forumu ile başlayacaklarını kaydeden Yorgancılar, "Bu toplantıda iki ülke arasındaki yatırım fırsatları ve işbirliği imkanları detaylı bir biçimde aktarılacak. Toplantının ardından ise Polonya ile Türkiye işadamları arası ikili görüşmeler olacak. Bu görüşmeler, karşılıklı işbirliği ve ticari ilişkilere zemin hazırlayacak" dedi. Yorgancılar, ziyarette Varşova Belediye Başkanı ve Masovia Voyvodalığı Başbakanı ile de biraraya geleceklerini ifade etti.

Ticari işbirliğinde hedef ilk 5

Polonya ile sahip olunan 602 yıllık ortak bir geçmişe, ortak bir mizaca ve ortak sektörel yapıya dikkat çeken Yorgancılar, "2. 5 saatlik bir mesafeye rağmen, iki ülke arasındaki ticaret hacmini yetersiz gördüğümüz için Polonya'yı seçtik. İkili ilişkilerde dürüstlük ve cana yakınlık bizim için ne kadar önemliyse, gördük ki Polonya halkı için de benzer hassasiyet söz konusu" diye konuştu. Yorgancılar, bağımsızlık savaşında verdiği mücadele ile ortak bir ruha sahip olduğunu gösteren iki ülkenin yapacağı işbirliklerinin, KAZAN-KAZAN ilkesi çerçevesinde yeniden değerlendirilmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi, "Bunun için Varşova'yı seçtik. Türkiye'nin dinamik ekonomik yapısı içerisinde İzmir'in yenilenebilir enerjiden, savunma sanayine, otomotiv yan sanayiden, tekstil ve gıdaya kadar birçok farklı yatırım imkanı sunan sektörel zenginliği ile Avrupa'nın büyüyen ekonomisi Polonya'yı buluşturmanın ötesinde, ticari partnerliğimizde ilk 5'i hedefleyerek gidiyoruz. Bunun için de bize düşen, bundan sonraki süreçte; birbirimizin eksiklerini tamamlayıp, ortak taraflarımızla daha da güçlenmektir. Bunun için de Varşova ziyaretimizi büyük bir heyecanla bekliyoruz" diye konuştu.

Yatırımcılar için cazibe merkezi

Türkiye'nin 3. büyük şehri olan İzmir'in; Orta Asya'dan Kuzey Afrika'ya, Orta Doğu'dan Avrupa'nın tamamına, 3 kıtaya ve 48 ülkeye, 1,6 milyarlık bir nüfusa ve 24 trilyon Dolar GSMH ile 7,1 trilyon dolar ticaret hacmine sadece 3 saat mesafede olduğunu, 36 ülke ve 86 şehre direkt uçuş imkanına sahip olduğunu hatırlatan Yorgancılar, bu avantajları değerlendiren Hugo Boss, Delphi, Akzo Nobel, Socar Petkim, Coca Cola, Dr. Oetker, JTI, Philsa gibi sektörlerinin dünya devi uluslararası firmaların üretim merkezi olarak İzmir'i tercih ettiğini vurguladı. EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar, sözlerine şöyle devam etti:

"İzmir, bir Avrupa ülkesi olan Slovenya'dan nüfus olarak, ticaret hacmi olarak ve üretim hacmi olarak çok daha büyük bir şehirdir. Yaşam tarzı ve modern yapısı ile birçok Avrupa ülkesinden hiçbir farkı yoktur. Sahip olduğu potansiyeli görebilen bir çok uluslararası kuruluş tarafından da İzmir; Dünyada yatırım yapılabilecek en uygun şehirlerden birisi seçilmiş, dünyada en hızlı büyüyen 2. metropol şehir olarak belirlenmiş, uzay ve havacılık sektöründe Doğu Avrupa ve Orta Asya'nın en rekabetçi şehri, kimya ve enerji sektöründe ise en rekabetçi 3. Şehri ve son olarak yatırım ortamı ve kalkınma açısından Avrupa'nın 10. büyük şehri olarak ilan edilmiştir. Dünyanın en büyük 2. Mermer Fuarı'na ev sahipliği yapan İzmir; 4 bin 500 sanayi kuruluşu, 13 Organize Sanayi Bölgesi, 2 Serbest Bölgesi, 4 Teknoloji Geliştirme Bölgesi ve 8 üniversitesi, 28 ayrı ihtisas fuarının gerçekleştiği ülkenin en büyük ve modern fuar alanı ile sanayiden turizme, ticaretten tarıma kadar sahip olduğu potansiyel ile yatırımcılar için bir cazibe merkezidir."

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.