Edirne’nin Ekonomisi Masaya Yatırıldı
Edirne Belediyesi, Hürriyet gazetesi, Taş Yapı ve Edirne Ticaret ve Sanayi Odası'nın işbirliğiyle Edirne ekonomisi masaya yatırıldı.
Edirne Belediyesi, Hürriyet gazetesi, Taş Yapı ve Edirne Ticaret ve Sanayi Odası'nın işbirliğiyle Edirne ekonomisi masaya yatırıldı. "Edirne Ekonomi Zirvesi" ile kentin geleceği, yapılması gereken yatırımlar konuşuldu.
Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu'nda düzenlenen "Edirne'de Ekonomi Zirvesi" isimli panele Edirne Valisi Günay Özdemir, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt, Taş Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ece Turanlı, Hürriyet Ekonomi Müdürü Sefer Levent, Hürriyet Ekonomi Yazarı Uğur Gürses, Fortune Türkiye Yayın Direktörü Cüneyt Toros ve özel bir bankanın Trakya Bölge Müdürü Ahmet Çelik katıldı. Panelin Maderatörlüğünü Hürriyet Gazetesi Ekonomi Müdür Yardımcısı Sadi Özdemir yaptı.
Panelin açılışında konuşan Edirne Valisi Günay Özdemir, Edirne'nin tarihi ve ekonomik anlamda gelişmeleri kaydedebileceği önemli bir kent olduğunu söyledi. Özdemir, hızlı trenle Edirne'ye gelen turist sayısının da artacağını belirtti.
Kendisinin bir ekonomist olmadığını, para işlerinden ise hiç anlamadığını anlatan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, ama eğitim alanı dışındaki bir işi yapmak, ortaya koymak ve yaşama geçirmek için illa ki uzman olmanın gerekmediğini söyledi. Bir işin yapılması için mutlaka uzmana başvurmak gerektiğini anlatan Gürkan, "Bir işi ya bilir yaparsınız ya da bir bilene danışırsınız. Yıllarca emek vererek, uzmanlaştığı alanlarda onların birikimleri, yetenekleriyle bir konsorsiyum oluşturarak, kenti ortak akılla yönetmek gerekir. Hep söylediğim bir şey var, hepimiz akıllı insanlarınız ama hiçbirimiz hepimizden daha akıllı değiliz. "Ortak Akılı" ortaya koymalı ve harekete geçirmeliyiz. Bu zirvede ortak aklın bir arayışı" diye konuştu.
"Yaptığımız işi satmada problemimiz var"
Edirne'ye yılda yaklaşık 3 milyon turistin geldiğini ifade eden Başkan Gürkan "Bu kadar turist geliyor da paralar nerede? Demek ki turistin etinden, sütünden, derisinden yararlanamıyoruz. Turisti para harcayacak kadar Edirne'de tutamıyor, para harcamasına neden olacak materyalleri ortaya koyamıyoruz. Hedefimiz, kaliteli turist, paralı turist. Burada tabi ki akademiye, bilime de ihtiyacımız var. Bütün akıllara ihtiyacımız var. Ortak akıllara, uzmanlıklara, farklı görüşlere ihtiyacımız var. Bizler turistin 1 gün daha fazla kalmasını sağlayacak destinasyonlar yaratmalıyız. Turizmi arttırmak için 3 yıldır, çeşitli çalışmalar yaptık. Yaptığınızı satamıyorsak, bir şey ifade edemiyoruz. O yüzden bizim yaptığımız işi satmada problemimiz var" dedi.
"Edirne emperyal bir başkent"
Edirne'nin Traklara, Makedonlara, Doğu Roma, Osmanlı'ya ve şimdi de Türkiye Cumhuriyeti'ne sınır kentliği yaptığını anlatan Gürkan, "1361'de Osmanlı tarafından fethedildikten sonra Osmanlı hemen başkentini Bursa'dan Edirne'ye taşıyor. Edirne Bursa'nın oğlu Osmanlı'nın babasıdır. Dünyada çok sayıda başkent var. Paris'te Eyfel Kulesi'nde fotoğraf çektirdiğin de Paris diye yazmasınız. Edirne'de Selimiye'de fotoğraf çektirdiğiniz Edirne diye yazmazsınız. Çünkü bunlar emperyal başkentlerdir. Bize satmak konusunda, ekonomik hedefleri doğru koymak için bize yardımcı olun. Hürriyet gazetesinin güvenirliğine de çok ihtiyacımız var. Yazılarınızla Edirne'nin kaderini değiştirebilirsiniz. Hepinize bize katacaklarınızdan dolayı şimdiden teşekkür ederim" dedi.
ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt da Edirne'nin ekonomisi ile ilgili yatırımcılara bilgi verdi. Taş Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ece Turanlı ise panelde yaptığı konuşmada Hürriyet ile ortaklaşa yaptıkları Ekonomi Zirvesi Projesi ile 81 ilin hepsini gezmek ve bu illerin mevcut ekonomisini anlamak istediklerini söyledi. Edirne'nin Ekonomi Zirvesi düzenledikleri 3'üncü şehir olduğunu anlatan Turanlı, söz konusu panel ile Edirne'nin ekonomisini konuşmak istediklerini anlattı.
"Sokaklarda yürürken tarih karşılıyor"
Zirve ile Edirne'nin hangi alanlarda yatırım yapabileceğinin masaya yatırılacağını anlatan Turanlı, "Edirne çok özel bir şehir, tarihi çok eskiye dayanıyor. Osmanlı'ya başkentlik yapan, Milli Mücadele'de çok önemli bir rol oynamış bir kent. Dün geceden beri Edirne'deyim. Sokaklarda yürürken, sizleri tarih karşılıyor. Birçok farklı inancı içinde barındırıyor. Tüm bunlar Edirne'yi birçok ilden ayıran oldukça ayrıcalıklı bir özellik. Her şeyden önce bu kentte Mimar Sinan var. Turizm konusunda Edirne'de yapılacak çok şeyin olduğunu düşünüyorum. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan'dan Edirne'ye 3 milyon üzerinde turist geldiğini, hedeflerinin ise 10 milyon turist olduğunu öğrendim. Bu konuda elimizden gelen katkıyı sağlamaya hazırız" diye konuştu.
"Beni fahri hemşehriniz olarak kabul edin"
Maderatörlüğünü Hürriyet gazetesi Ekonomi Müdür Yardımcısı Sadi Özdemir'in yaptığı panelde konuşan Hürriyet Ekonomi Müdürü Sefer Levent, "Türkiye'nin birçok ilini geziyoruz. Nisan Ayı'nda Edirne'ye bir kez daha geleceğiz; tüm Hürriyet yazarlarıyla. Edirne'yi anlatacağız kalemimiz yettiğince. Edirne beni çok mutlu etti. Bu salondaki hava beni mutlu etti. Valisiyle, belediye başkanıyla, oda başkanlarıyla herkes bir hedefe doğru yürüyor, aynı hedefi düşünüyor. Böyle birlikteliği gerçekten çok zor yaşıyoruz. Hiçbir ilde söylemediğim bir şeyi söylüyorum. Edirne'nin Fahri hemşehrisi olmak istiyorum. Şeker, su, un var. Geriye helva yapmak kalmış. 10 milyon turist hedefimiz var dedi başkan. 27 bin 300 kişiyi her akşam ağırlamanız gerek, nerede ağırlayacaksınız, yapılacak olan oteller yetmez. 40 bin kişilik yatak kapasitesi olması gerekiyor. Turistin etinden, sütünden faydalanamıyoruz dediniz. Ne kadarlık bir fayda bekliyorsunuz? Bunların hep organize edilmesi gerekmektedir. 5 yıldızlı otellere ihtiyaç var burada. Her sınıftan turistte hizmet etmeniz gerekmekte. 10 milyon turist çok ciddi bir hedef" diye konuştu.
"İlk defa bu kadar birlikte hareket eden bir ortak akıl gördüm"
Fortune Türkiye Yayın Direktörü Cüneyt Toros ise, ilk defa bu kadar birlikte hareket eden bir ortak akıl gördüğünü belirterek, kentin biraz itici bir güce ihtiyaç olduğunu söyledi. Bazı illerin sadece bir hikayesi olduğunu anlatan Toros, Edirne'nin ise birden çok hikayeye sahip olduğunu belirtti.
Hürriyet gazetesi Ekonomi Yazarı Uğur Gürses, Edirne'nin yüzünün Avrupa'ya dönük olduğunu anlatarak, "Hızlı trenle birlikte Edirne Vagonu hizmeti verilebilir. Uluslararası turizm için önemli bir adım. Sadece Mimar Sinan'ın eserlerini görmek için bile bir sürü turist gelir. Hızlı trenle birlikte beklediğinizden daha hızlı gelişebilir kent" dedi.
"Edirne en yüksek payı olan ikinci ilimiz"
Özel bir bankanın Trakya Bölge Müdürü Ahmet Çevik ise "Edirne'ye yaptığımız yatırımları görünce ne kadar doğru bir yatırım yaptığımızı görüyoruz. Özel bankanın şehirler içindeki Pazar Payına baktığımızda Edirne bizim pazar payı en yüksek ikinci ilimiz. En yüksek yatırımı yaptığımız il Edirne. Edirne'de 60 tane banka şubesi var bunlardan 7 tanesi. Bizim tarım bankacılığı vizyonumuz, burada yatırım yapmayı teşvik etti. Yatırımcıların, gerekli olanaklar sağlandığında ilgi göstereceğine inanıyorum" dedi. Soru ve cevapların ardından panel sona erdi.
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan daha sonra panelistlerle birlikte İkiz Evler ve Fatma Şakir Memik Kadın Merkezini ziyaret etti.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.