Ekolojik Yaşam ve Yerel Tohum Takas Şenliği

Ekolojik Yaşam ve Yerel Tohum Takas Şenliği

Samsun'un Bafra ilçesinde "5. Ekolojik Yerel Tohum ve Yaşam Şenliği" yapıldı.

Samsun'un Bafra ilçesinde "5. Ekolojik Yerel Tohum ve Yaşam Şenliği" yapıldı.

Bafra Belediyesi katkılarıyla, Sürmeli Köyü Derneği (SÜR-DER) tarafından organize edilen "5. Ekolojik Yerel Tohum ve Yaşam Şenliği"nde köylerden getirilen organik tohumlar takas edildi. Sürmeli Mahallesi Organik Pazar'da düzenlenen etkinliğe katılanlar bir taraftan Organik Pazar'dan alışveriş yaparken, bir taraftan da yerel tohumlara büyük ilgi gösterdi.

Manisa Spil Dağı'dan gelen Eyüp Korkmaz, "Yerel tohumları daha geniş alanlara yaymak, her yerde çoğaltmak. Bu tohumlar aynı zamana da hibrit olmayıp, tekrar kendinden tohum elde edilen meyveler. Bizim amacımız bu şekilde hem kendi yerel tohumlarımızı elde etmek ve daha sağlıklı ürünler elde etmek. 15 yıldır bu işle uğraşıyorum. 20'nin üstünde domates, 60'ın üstünde fasulye ve barbunya çeşidim var" dedi.

İstanbul'dan tohum şenliğine gelen Nevanka Hacıbaşıoğlu ise "Başlangıç için iyi bir başlangıç. Köylüler bundan çok faydalanacaklar. Bu, başlangıç için ideal" diye konuştu.

İzmir Yarım Ada Yerel Tohum Şubesi olarak 10 kişilik bir gurupla tohum takas şenliğine gelen Emine Kırılmış, "Bafra Belediyesi tarafından düzenlenen tohum takas şenliğine katılmaktan onur duyduk. Çok güzel karşılandık. Karadeniz'de olmak çok güzel. Yöremizde yetişen bamya, mısır, bakla, kavun, domates, patlıcan, biber bunlar her bölgemizde güzel güzel yetişiyor ama Ege Bölgemizin tohumlarını buraya getirip, Karadeniz'den de bize götürmek üzere geldik" şeklinde konuştu.

Bafra Belediyesi Kültür ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü görevlisi Öztürk Doğutaş, "Etkinliğe Bafra Belediyesi olarak katıldık. Yerel tohumlarımızın, ata tohumlarımızın ileri yıllara, bizden sonraki nesillere aktarılması için belediye olarak yöremiz köylerinden topladığımız çok değerli tohumlarımızı küçük küçük paketleyerek daha fazla insanımızın ekimi için ulaşmasını sağlamak, bu tohumlara sahip çıkılması adına ücretsiz olarak dağıtımını yapacağız. Burada amaç çiftçimizin elinde olmayan tohumları biz onlara veriyoruz. Onların da başka insanlara aktarılmasını sağlıyoruz. Bu festivale katılan dışarıdan da misafirlerimiz var. Onların da olmayan tohumlarını, bizdeki tohumlarla takas yapacağız" dedi.

Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Çamaş, "Sürmeli Mahallemizde her sene düzenlenen tohum takas şenliği bu sene Bafra Belediyesinin de paydaşları içerisinde oldu. Belediyemizin etkinliği içerisinde yer alan bir etkinlik. Bizim de burada belediye olarak 110 çeşit ata tohumumuz var. Bu tohumları belediye olarak sergiliyoruz. Artık doğal bir ortama dönmek hayatın bir gerçeği oldu. Niye derseniz, bugünkü ortamda bakıyorsunuz en yakınımızdaki insanlar şu kanser olmuş, bu kanser olmuş. Bu kanserin etkisi de zaten genelde bu yediğimiz ürünlerden dolayı oluyor. Biz de Bafra Belediyesi olarak bu ata tohumlarımızı vatandaşlarımıza ücretsiz dağıtarak bu tohum geleneğini kaybetmeden devam ettirmek istiyoruz" şeklinde konuştu.

Şenliğe ayrıca Bafra Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Göksel Başar, Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Ekolojik Yaşam ve Yerel Tohum Takas Şenliği

Ekolojik Yaşam ve Yerel Tohum Takas Şenliği

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.