Ekonomik Kalkınma Kobilerle Olur

Ekonomik Kalkınma Kobilerle Olur

Liderlik Okulu Kurucusu Erkut Ergenç, ekonomik kalkınmada küçük işletmelerin büyük önemi olduğunu belirterek, "Kobilere sahip çıkmanın en kolay yolu...

Liderlik Okulu Kurucusu Erkut Ergenç, ekonomik kalkınmada küçük işletmelerin büyük önemi olduğunu belirterek, "Kobilere sahip çıkmanın en kolay yolu halkın alışverişlerini kobilerden yapması olacaktır" dedi.

Alışverişlerin kobilerden yapılmasının "yerli malı kullanalım" anlamına gelmediğini anlatan Ergenç, "Bu bir anlayıştır. Örneğin; bir şirketin yazılım ihtiyaçlarını düşünelim, bugün bir çok şirket yabancı yazılım ürünlerini kullanıyorlar, ama bugün ülkemizde aynı kalitede yazılım yapan bir çok firma var. Artık neredeyse her ilde bir teknokent ve organize sanayi bölgesi var. Aradığınız bir şeyi o bölgelerde bulamamak imkansız. Bugüne kadar bir çok alanda girişimci olmak isteyenlere eğitimler verdik. Çoğu işletme ve mühendislik okullarında öğretilenlerin büyük işletmelere uygun olduğunu, küçük işletmeler için ise yetersiz kaldığında hemfikirdik. Bununla birlikte bir çok kursiyerimiz büyük bir işletme kurmaktan ziyade danışmanlık, reklam ve organizasyon işleri ya da lokal hizmet işletmesi açmayı hedefliyordu. Ülkemiz için küçük işletmeler ekonomi adına bir başka açıdan da çok önemlidir, kobilerimiz bir futbol takımının paf takımı ve altyapısı gibidirler adeta. Gelecekte büyük işletmeler istiyorsak, kobilerimize sahip çıkmak zorundayız" dedi.

Küçük işletmelerimizin şahsi kar ve ekonomiye olan katkısı için en önemli adım ise ihracat yapmaları olduğunu anlatan Ergenç, "Lakin ülkemizde ihracat dendiğinde akla ilk gelen devlet teşvikleridir. Hazıra alışmış ve sadece devletin kendine sunduğu basit fuar destekleri ile bu işler olmaz. Küçük işletmelerin nitelikli eleman için bütçeleri olmadığını da biliyorum ancak ihracat için dil bilmeli ya da öğrenmelisiniz. Bir dil kursuna gitmek zor değil. Bugün halk eğitim merkezlerinde İngilizce kursları 100TL gibi uygun fiyatlarla veriliyor. Yani bazı konularda girişimcilerimizin önündeki en büyük engel yine girişimcimizin kendisi. Kimse size yardım etmez, kendiniz yapacaksınız. Kurumsallaşma denilen şey yönetim kademleri oluşturup, sistemi hantallaştırmak değildir. Kurumsallaşma aynı sebeplerin aynı sonuçları doğurmasıdır. Bu felsefede tek başına iş yapıp kurumsallaşmakta mümkündür. Yeter ki iş prensibiniz ve disiplininiz olsun. İşletmenizde yaptığınız her bir işlemi standartlaştırın. Herkese aynı kalitede aynı hizmeti verin" diye konuştu.

"Aklınıza bir şey gelmiyorsa bayilik alın"

Ergenç şu bilgileri verdi: "Herkes yeni bir fikir üretmek zorunda değildir. Eğer aklınıza bir şey gelmiyor ya da zaman harcamak istemiyorsanız bir bayilik alıp işletme kurmak mümkündür. Bayilikler genelde kişiyi girişimciliğe alıştırmak ve işi öğretmek adına iyi bir başlangıç noktası olabilmektedir. Başlamak her şeyden önemlidir. Üniversite konferanslarında öğrencilerimize verdiğim bir öğüt de, KPSS kurslarına gitmeyi düşünen öğrencilerimizin öncesinde bir girişimcilik eğitimine katılmalarıdır. Girişimcilik kursuna katılan biri en azından kendine fırsat vermiş olacaktır. Ya tutarsa!"

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.