Elazığ’da Balıkçılara İçin Batmayan Tulum

Elazığ’da Balıkçılara İçin Batmayan Tulum

Elazığ'da balıkçık sektöründe yaşanan boğulma vakalarını engellemek için "Can Tulumum" projesi çerçevesinde batmayan tulum yapıldı.

Elazığ'da balıkçık sektöründe yaşanan boğulma vakalarını engellemek için "Can Tulumum" projesi çerçevesinde batmayan tulum yapıldı.

Elazığ Valiliği koordinasyonluğunda, köylere hizmet götürme Birliği tarafından yürütülmekte olan ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün desteklediği "Can Tulumum" projesinin sergi açılışı ve ödül töreni gerçekleşti. Proje kapsamında balıkçılık sektöründe meydana gelen boğulma vakalarını engellemek için 8 aylık bir sürede 15 kursiyer 300 adet can tulumu üretti. Çalışırken hareket kabiliyetini engellemeyen ve suya düşünce batmayan tulumlar, aynı zamanda fosforlu şeritleri sayesinde suda rahatlıkla fark edilmeyi sağlıyor.

Keban Halk Eğitim Müdürlüğü'nde gerçekleşen törene Keban Kaymakamı Hayrettin Baskın, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Turan Karahan, kurum müdürleri ve vatandaşlar katıldı. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Turan Karahan, batmayan tulum yapılmasının çok önemli olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Çünkü Elazığ iç sularda yılda 13-14 bin ton alabalık üretimi ile Türkiye'de birinci sırada yer alan ve ortalama 160 işletmesi olan bir ilde balıkçılık üretimi yapılıyor. Balıkçılık üretiminin zahmetli bir sektör olduğunu hepimiz biliyoruz ve bu işi yaparken en önemli şey can güvenliğidir. Bu güne kadar insanlar bu işi yaparken maalesef suya düşmeler neticesinde boğulma vakaları yaşandı. Dün itibari ile ilimizde 2 genç bu şekilde maalesef yaşamını yitirdi. Bu sıkıntılar bu proje ile ortadan kalkacak. Çalışırken hareket kabiliyetini engellemeyen, suya düşünce batmayan ve fosforlu şeritleri sayesinde suda rahatlıkla fark edilen tulumları ürettik. Bu projenin balıkçılarımıza hayırlı olmasını diliyoruz" dedi.

İç sular üretiminde Türkiye'de bir numara olduklarını vurgulayan Keban Kaymakamı Hayrettin Baskın, "13-14 bin ton balık üretiminin 9 bin tonu Keban'da üretilmektedir. Balık üretim tesislerinde maalesef çalışanların boğulma vakalarının yaşanması nedeniyle böyle bir projenin gerçekleşmesini sağladık. 15 kursiyerimiz 4 ayda 300 tulumun üretimini gerçekleştirdi. Bu giysinin teknik anlamda üretilebiliyor olması önemliydi. Bu üretimi gerçekleştirdikten sonra hedef Türkiye çapında üretim gerçekleştirmektir. İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürümüz koordinatör olarak proje boyunca görev ifade etti" diye konuştu.

Proje ile birlikte bir hayalini gerçekleştirdiğini anlatan kurs eğitmeni Sena Özdemir Seçkin ise, şu ifadelerde bulundu:

"6 yıl önce balıkçılığa gelen bir polis memurunun boğulması sonrasında böyle bir düşüncem oldu. Projeyi hayata geçirebilmek benim hayalimdi. Daha sonra bu fikrimi sayın kaymakamımıza ilettim. Kendisi projemizi destekledi ve projeyi hayata geçirdik. Proje kabul edildikten sonra 8 ay boyunca 15 kursiyerle birlikte ilk 4 ay eğitim ve son 4 ay üretim olmak üzere toplamda 300 adet can tulumu imal ettik."

Konuşmaların ardından başarılı kursiyerlere ödülleri verildi.

Elazığ’da Balıkçılara İçin Batmayan Tulum

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.