Engellilerin Dini Sorunları Ve Çözüm Önerileri Masaya Yatırıldı
Ganizantep'te düzenlenen "Engellilik ve Din" konulu panelde engellilerin dini sorunları ve çözüm önerileri masaya yatırıldı.
Ganizantep'te düzenlenen "Engellilik ve Din" konulu panelde engellilerin dini sorunları ve çözüm önerileri masaya yatırıldı.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, İl Müftülüğü ve Kent Konseyi Engelli Meclisi tarafından "Engellilik ve Din" konulu panel düzenlendi. İl Müftülüğü Konferans Salonu'nda yapılan panelde engellilere yönelik çalışmalarını aktaran Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Türkiye'nin ilk Engelli Daire Başkanlığını kurarak, engellilere yönelik faaliyetler yapmaya başladıklarını söyledi. Büyük camilerde Cuma günleri engellilere yönelik hutbe verilmesinin yanı sıra engellilere birçok sosyal yaşam alanında da hizmet verdiklerini belirten Şahin, engellilere yönelik altyapı çalışmalarını 15 yıl önce başlattıklarını kaydetti. Lokman Ayva'nın milletvekili olmasıyla birlikte hukuki altyapının başladığını ve engellilere yönelik birçok adımların atıldığını belirten Şahin, "Biz, "insanı yaşat ki devlet yaşasın" anlayışında kadın-erkek, engelli-engelsiz, küçük-büyük herkese, eşrefi mahluk olarak kim yaratıldıysa, ona hizmet vermeye çalıştık. Her engellinin bir hikayesi var. Ama bu engelli olmanın yaşam tarzını engellememeli. Hukuk devletinde bunun altyapısını yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Gaziantep'te STK'larla birlikte gücümüzü birleştirip önemli çalışmalar yapmaya başladık" dedi. Sağlıkta dönüşümü sağladıklarını ve bunun içine engellileri de yerleştirmek istediklerini vurgulayan Şahin, eğitim, sağlık, istihdam, ulaşabilirlikte hedefe ulaşmak istediklerini ifade etti. Hiçbir engelliyi ayırt etmediklerini, ancak her engellinin de kendine göre sorunu olduğunu dile getiren Şahin, görme engelli, işitme engelli, zihinsel engelli ve bedensel engelli grupların bulunduğunu hatırlattı. Gruplara göre özel çözümler üretilmesi gerektiğini belirten Şahin, "Bakanlık düzeyinde çalışmalarımızı yerel düzeyde güçlü bir şekilde devam ettiriyoruz. Engelliler de manen ve ruhen beslenmesi gerekiyor. Bu da fırsat eşitliği ile olacak. Siz bir camiye ulaşamazsanız, bu caminin ulaşabilirlik sorunu olursa, Kuran'i Kerim'in ne dediğini görme engelli bir kardeşim okuyamazsa, işitme engelli kardeşim anlayamazsa bu dünyada görevinin ne olduğunu nasıl bilecek" diye konuştu.
Vali Yardımcısı Halil Uyumaz da bu tür programların desteklenmesi ve engellilere yönelik çalışmaların arttırılması gerektiğini ifade etti. İl Müftüsü Ahmet Çelik ise engelli insanın olmadığını, asıl engelliliğin insanın içinde ve fikrinde olduğunu söyledi. Müftü Çelik, istenmesi durumunda fiziksel engellilerin evlerine dini hizmet götürebileceklerini söyledi.
Eski Milletvekili Lokman Avya'nın da panelist olarak katıldığı panel öncesinde ise Müftülük bünyesinde görev yapan imamların işaret dili ile okuduğu İstiklal Marşı ve Çanakkale Türküsü salondaki izleyiciler tarafında yoğun alkış aldı. Programda ortaokul öğrencisi ve görme engelli Abdülkadir Serttaş, Kur'a-ı Kerim'deki Abese Süresinin ilk sayfasını okudu.
Serttaş'ın küçük yaşı ve görme engeline rağmen Kur'an-ı Kerim'i başarıyla okuması, davetlilerin ilgisini izleyenler tarafından beğeniyle karşılandı.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.