’Engelsiz Mersin İçin El Ele’
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, engellilerin topluma kutsal bir emanet olduğunu belirterek, "Her şey fark etmekle başlar. Fark eden...
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, engellilerin topluma kutsal bir emanet olduğunu belirterek, "Her şey fark etmekle başlar. Fark eden kişi anlamaya çalışırsa, empati kurarsa eğer, fark ettiği değere sadece sevgisini değil her şeyini verir" dedi.
Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla "Engelsiz Mersin için el ele" programı düzenlendi. Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen etkinliğe, Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz'ın yanı sıra Vali Yardımcısı Cezmi Türk Göçer, Çamlıyayla Belediye Başkanı İsmail Tepebağlı, Toros Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yüksel Özdemir, Mersin Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet İsmail Yağcı, Görme Özürlüleri Birleştirme ve Kalkındırma Derneği Başkanı Ahmet Remzi İnan, Türkiye Sakatlar Derneği Mersin Şube Başkanı Gülcihan Ekinci, Türkiye Görme Engelliler Derneği Mersin Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Gülseren Keş, sivil toplum kuruluşu yöneticileri, akademisyenler ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Etkinlikte konuşan Kocamaz, her şeyin fark etmekle başladığına dikkat çekerek, "Fark eden kişi anlamaya çalışırsa, empati kurarsa eğer, fark ettiği değere sadece sevgisini değil her şeyini verir. Son yıllarda tüm dünyada hayli sık kullanılmaya başlanan iki kavram var. "Farkındalık" ve "Sürdürülebilirlik'. Bu iki kavram genellikle kaybedilme riski olan değerleri kazanmak ve yaşatabilmek için bir pişmanlık ifadesi olarak kullanılıyor" diye konuştu.
"Mersin'de 200 bin engelli vatandaşımızı bulunuyor"
Engellilerin kutsal birer emanet olduğunu dile getiren Kocamaz, "3 Aralık tarihi "Dünya Engelliler Günü" olarak kabul edilmektedir. Şüphesiz, engelli vatandaşlarımızın sorunlarını hatırlamak ve başarılarının farkına varmak sadece bir günün sınırlarına hapsedilmeyecek kadar önemli ve geniş bir konudur. Bununla birlikte Dünya Engelliler Günü, engelli vatandaşlarımızın topluma kazandırılması, haklarının tam ve eşit şekilde sağlanması ve onlar için farkındalık oluşturmak açısından son derece önemlidir. 79 milyonluk ülke nüfusumuzun yaklaşık 10 milyonu engelli kardeşlerimizden oluşmaktadır. İlimizin nüfusu 1 milyon 758 bin civarındadır. Mersin'de 200 bin civarında engelli vatandaşımız bizlerle
birlikte hayatı paylaşmaktadır. Böylesine büyük bir orana, böylesine önemli bir konuya duyarsız kalmanın mümkün olmadığı açıktır" ifadelerini kullandı.
'Engelsiz Mersin" konusuna da dikkat çeken Başkan Kocamaz, Engelliler Dairesi'ni ilk kuran büyükşehir belediyesi olduklarını, iki buçuk yıldır da engelli vatandaşların yaşam kalitesini yükseltmeyi, toplumsal ve sosyal yaşamın tüm boyutlarına katılım ve katkıda bulunmalarının önünü açmak için yoğun bir çaba içerisinde olduklarını söyledi. Başkan Kocamaz, sosyal ve psikolojik rehabilitasyonları için engelli bireylere ve ailelerine yönelik koruma, destekleme, bilgilendirme, yönlendirme hizmetleri sunduklarının da altını çizdi.
Engellilere ücretsiz seyahat imkanı
Engelli ve gazi vatandaşlardan alınan Kent Kart ücretini kaldırdıklarını ve ücretsiz kart yenileme uygulamasını başlattıklarını ifade eden Kocamaz, şöyle devam etti; "Mersinlilerin hizmetine sunduğumuz 120 yeni belediye otobüsünün, engellilerin kullanımına uygun olmasına özellikle dikkat ettik. Otobüslerimizi "sesli anons sistemi" ile donatarak, görme engelli kardeşlerimizin şehir içinde güvenle seyahat etmelerini sağladık. Toplu taşıma araçlarını kullanmakta güçlük çeken engellilerimizin ihtiyaç duydukları şehir içi noktalara ulaşımlarını sağlamak amacıyla özel donanımlı araçlarla transfer hizmetleri veriyoruz. Bugüne kadar bin 500 engelli vatandaşımız bu hizmetten yararlanmıştır. Engelli kardeşlerimizin günlük yaşantılarını daha sağlıklı, huzurlu ve güvenli sürdürebilmeleri için akülü araç, hasta yatağı, işitme cihazı, yürüme cihazı, ortez, protez, tekerlekli sandalye gibi araç ve gereç ihtiyaçlarını karşıladık. Göreve geldiğimizden beri 2 bin adet medikal malzemeyi ihtiyaç sahibi engelli vatandaşımıza teslim etmiş bulunuyoruz. Engelli bireyler için yaya yolu, kaldırım ve geçitlere rampalar inşa ettik. Hissedilebilir yüzeyler ile şehrimizin engelliler için erişilebilir hale gelmesini sağlıyoruz."
Kocamaz'ın konuşmanın ardından Mersin Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Sinema Televizyon Bölümü öğrencileri tarafından hazırlanan kısa film izlendi.
Film gösteriminden sonra Mersin Büyükşehir Belediyesi Engelliler Dairesi Başkanlığı ve Mersin Üniversitesi işbirliğiyle hayata geçirilen proje kapsamında bir araya gelen Mehmet Cankat ve Celil Mataracı yönetimindeki Engelsiz Koro ve Orkestrası, mini konser verdi. Vatandaşlar seslendirilen türkülere eşlik ederek hem eğlenceli hem de duygu dolu anlar yaşadı.
Program sonunda Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Engelsiz Koro ve Orkestrası projesine katkılarından dolayı Mersin Üniversitesi Rektörü adına Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet İsmail Yağcı'ya çiçek ve plaket verdi.
Konser sonrasında drama, komedi tarzında olan ve görme engelliler için sesli betimlemeli, işitme engelliler için ise işaret dili anlatımlı ve ayrıntılı altyazılı engelsiz film "Can Dostum", ilgi ile izlendi.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.