Ergani Çayırdere Köyü
Çayırdere Köyü Haberleri, Ergani Çayırdere Köyü Güncel Son Dakika Gelişmeleri, Çayırdere Köyü İle İlgili Tüm Video, Fotoğraf Ve Haberler, Diyarbakır Köyleri Arasında Yer Alan Çayırdere Köyünde Vefat Edenler, Köyün Eski Adı Haberimizde.
Ergani Çayırdere köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Çayırdere köyü son dakika gelişmeleri, Çayırdere köyüne özgü yemekler, Ergani Çayırdere köyünün tarihi, Çayırdere köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Çayırdere köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.
Çayırdere , Diyarbakır ilinin Ergani ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz güneydoğu anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Çayırdere köyü Resimleri ve Çayırdere köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.
Ergani Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. güneydoğu anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Ergani Diyarbakır Arası Kaç Km? Ergani Hava Durumu? Diyarbakır Köyleri ve Ergani Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.
İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Diyarbakırli iseniz Diyarbakır Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Diyarbakırli Ünlüler arasında Ergani Çayırdere Köyünde doğan biri var mı? Ergani Doğumlu Ünlüler Kimler?
Çayırdere , Diyarbakır ilinin Ergani ilçesine bağlı bir mahalledir.
Mahallenin adı kürtçe "sincik" olup, sincik; kürtçe de iğde anlamı taşır. Rivayete göre mahallenin kurucusu olan çoban sürüsünü mahallenin bulunduğu alanda otlatırken, tekesinin ıslak olan sakalından bu alanda su olduğunu anlamış ve tekesini takip ederek halen mahallede bulunan kuyuya kaynaklık edecek su kaynağına ulaşmıştır. su kaynağının üzerinde bulunan İğde ağacından dolayı mahalleye Sincik ismi verilmiştir. Mahallenin çok eski bir tarihi vardır zira mahaleye yakın akan ve sinek çayının bir kolu olan derenein kenarındaki kayalıklarda neolitik dönem insanlarının kazdığı mağaralar hala durmaktadır yine bu civarda bulunan yüksek kayalıklara inşa edilmiş olduğu bilinen bir kale ve kiliseden söz edilmektedir. Mahalle ile ilgili Osmanlı salnamelerinde 1530 lu yıllardan itibaren kayıtlar bulunmaktadır.
Mahallenin gelenek, görenekleri genel olarak Diyarbakır yöresine benzemektedir. Mahallenin kendine özgü yemeği kabakla yapılır.Köy Diyarbakır il merkezine 85 km, Ergani ilçesine 20 km uzaklıkta olup civar köylere nazaren yüksek bir dağın üzerine kurulmuştur. Mahallenin doğusu dağlık olup diğer yönlerde kalan kısımları ise verimli arazilerden oluşur ayrıca mahallenin batısından ve güneyinden iki ırmak akmakta olup aktıkları toprakların sulanmasını sağlamaktadır. Köy taşlık bir bölgede olup arazi şartları oldukça zordur. Mahallenin doğu tarafında bir dağ yer almaktadır. Dağın hemen dibinde de zaten köy yerleşkesi bulunmaktadır. Dağın belli bir yerinde küçük bahçeler bulunmaktadır ayrıca dağda bir su kaynağıda bulunmaktadır.
Mahallede Karasal iklimin etkili olup, Bitki örtüsü makidir. Meşe, dağdağan (tahvî) alıç (gûvij), zerdali (zerdeli) rêxok, böğürtlen (tûreşk), muşmula (hûlitirşik artık yok), badem, ceviz, dut, incir, menengiç (benîştok), dişbudak (benav) gibi ağaç ve çalılar mevcuttur. Mahallenin 15 bin dönümlük merası (şiker) 1950'ler kadar meşelik ve incirle örtülü iken yağma, yanlış kullanım, Bakırmadene odun satma gibi nedenlerle artık kuru bir kök bile bulunmamaktadır. İlkbaharda zevî (ekilebilir arazi) ve devî (ağaçlık ve çalılık) gibi yerlerde xerdel, dejnik, pung, gizêr, xazrîg, tirşo, nanê çûka, tûzik gibi yenilen otlar, kûlilk/pîvong(çiğdem), karzî (süsen mor ve alaca gri) çarpel (anemon mor, kırmızı, beyaz) kûlilka kêçê/beybûn (papatya), ganglo (gelincik) vb. yüzlerce çeşit çiçek yetişmektedir
Köy ekonomisi tamamıyla tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Mahallede en çok arpa ve sırası ile buğday,mercimek,nohut ve bakla üretilir sulak arazi çok az yer kaplayıp mevcut alanda ise başlıca; domates, patlıcan, biber, patates, susam ve soğan üretimi yapılmaktadır.
Köy oldukça göç vermiş, kötüğü mahallede olup artık mahallede hatırlanamayan/unutulan birçok aile vardır. Bu da biraz verimsiz arazinin ihtiyaçları karşılayamaması kaynaklıdır. Halen sezonluk tarım ve inşaat işçisi olarak yoğun bir sirkülasyon vardır.
Mahallede mahallenin ihtiyacını karşılayamayan çok eski bir ilköğretim okulu olup (Çayırdere İlköğretim Okulu) üst kademe eğitim taşımalı eğitim aracılığıyla görülmektedir . Mahallenin içme suyu şebekesi vardır ve kanalizasyon sistemi bulunmamaktadır. Mahallenin Postahane, Karakol ve Sağlık ocağı yoktur.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.