Ergani Olgun Köyü
Olgun Köyü Haberleri, Ergani Olgun Köyü Güncel Son Dakika Gelişmeleri, Olgun Köyü İle İlgili Tüm Video, Fotoğraf Ve Haberler, Diyarbakır Köyleri Arasında Yer Alan Olgun Köyünde Vefat Edenler, Köyün Eski Adı Haberimizde.
Ergani Olgun köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Olgun köyü son dakika gelişmeleri, Olgun köyüne özgü yemekler, Ergani Olgun köyünün tarihi, Olgun köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Olgun köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.
Olgun , Diyarbakır ilinin Ergani ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz güneydoğu anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Olgun köyü Resimleri ve Olgun köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.
Ergani Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. güneydoğu anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Ergani Diyarbakır Arası Kaç Km? Ergani Hava Durumu? Diyarbakır Köyleri ve Ergani Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.
İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Diyarbakırli iseniz Diyarbakır Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Diyarbakırli Ünlüler arasında Ergani Olgun Köyünde doğan biri var mı? Ergani Doğumlu Ünlüler Kimler?
Olgun , Diyarbakır ilinin Ergani ilçesine bağlı bir mahalledir.
Olgun aşağı çayan, Diyarbakır ilinin Ergani ilçesine bağlı bir mahalledir.Mahallenin ilk sahipleri Ermeniler dir.Sonradan buraya Kürtler yerleşmiştir.Tehcir den sonra köy tümüyle ileri gelenlere kalmıştır. Köy kan davaları nedeniyle yıklıp kurulmuştur.Bu mahallenin ileri gelenleri maden efendileri takma adlı URFA dan gelen MILA(MİLLİ) Aşiretinin KURANLI (KURİ)Koludur.. mahallenin yarısı arazi bakımından Kuranlı aşireti mensubu mexsıkan boyuna aittir..diger yarısı ise diğer köylülerindir.
Mahallenin gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur. mahallenin gelenekleri arasında ekonomik bir özellik gösteren örüklü peynir üretimi ön plana çıkar ayrıca yemek gelenği çok çeşitli olu mahallede lezetli yemek kültürü vardır. örnek dolma salata,mehir çorbası,ilk baharda çeşitli otlardan yapılan yemekler,Kavurma yapma,Bağ işleri(pestil,pekmez,kesme,köy helvası(üzüm şırasından yapılır)önemlidir.
Diyarbakır il merkezine 55 km, Ergani ilçesine 30 km uzaklıktadır.Diyarbakır Ovasına(DEŞTA AMEDÊ) yakındır ve yeri yüksektir.
Mahallenin iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir. toros dağ sisteminin güneyide bulunan ve karacadağ volkan kütlesine kadar uzanan ayrancı ovasının merkezi kısmında yer alan olgun mahallesi kurak bir iklimin etkisdedir yağışlar ggenelde kışın düşer kışın karı yerde kalma süresi 6 gündür dicle nehrinin kollarından 2 ergani çayı mahallesi ikikye ayırır
Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Ayrıca baraj suyunun çekilmesiyle açığa çıkan arazilere ACUR ekilerek geçiminin büyük bir kısmını karşıladığınıda söyliye biliriz.aŞAĞI ÇAYAN köy arazılerınde çok sayıda petrol kuyusu vardır.bu kuyuların bir kaçı aktıf çoğunlukla kapalı petrol kuyuları da vardır..TPAO halen mahallede petrol kuyuları acma çalışmaları yapmaktadır.. Ayrıca köylülerin çoğu BİÇERDÖVER ve GEZER PATOS işini yapmaktadır..Mahallenin merası yeterlı degıldır,bu sebeple bahar aylarında hayvanların otlatılması büyük bir sıkıntıdır. DSİ sulama amaçlı kanal yapımına başlamıştır,kademelı olarak sulu tarıma gecılmektedır.
Mahallede çok yetersiz bir ilköğretim okulu vardır. Mahallenin içme suyu şebekesi vardır kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.Devletin yolsuzlukları yüzünden yapılan yollar 1 yıl ancak dayanıyor.elektrık trafoları çok güçsüz ve elektrik direkler yaklaşık 30 yıldır aynı.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.