Erzurum’da “Evde Diyaliz” Bilinci Artıyor
Fresenius Medical Care Türkiye organizasyonuyla "Evde Diyaliz Tedavileri Toplantısı" Erzurum'da gerçekleşti.
Fresenius Medical Care Türkiye organizasyonuyla "Evde Diyaliz Tedavileri Toplantısı" Erzurum'da gerçekleşti.
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Ok'un ana konuşmacı olarak yer aldığı toplantıda nefroloji alanında kaydedilen ilerlemeler değerlendirildi.
Ülkemizin tıp alanında kaydettiği ilerlemelerin "Nefroloji" özelinde ele alındığı Evde Diyaliz Tedavileri Toplantısı kapsamında; böbrek yetmezliği ve tedavisinde en güncel yöntem olan "Ev Hemodiyalizi" konusu konuşuldu. Diyalizin uygulama biçimleri olan periton diyalizi ve hemodiyalizin yanı sıra Evde Hemodiyaliz tedavisine dair kapsamlı bir sunum gerçekleştirildi.
Toplantının ev sahibi konuşmacısı olan Ege Üniversitesi Nefroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Ok, "Organ bağışı konusunda toplumda önyaryargıların bulunması hastaların nakil bekleme süresinin uzamasına neden oluyor. Bu süre zarfında da alternatif tedavi yöntemleri önem kazanıyor ve "Ev Hemodiyalizi" günümüzün en iyi sonuç veren tedavi yöntemi olarak karşımıza çıkıyor. Sağlığı üzerinde daha fazla söz sahibi olmak, aktif sosyal ve iş yaşamını sürdürmek, ailesi ve sevdikleriyle daha fazla vakit geçirmek isteyen herkes Ev Hemodiyalizi tedavisini bir seçenek olarak düşünmelidir" dedi.
Diyaliz Süresinin Uzatılması Neden Daha İyi?
Ok, "Kadavradan yapılan böbrek nakline eşdeğer yaşam süresi ve kalitesi sağlayan Evde Hemodiyaliz tedavisi, hastaya kendi tedavi planını yapabilme imkanı sunuyor. Ayrıca kişiye özel kullanım sayesinde hijyen açısından daha olumlu sonuçlar elde ediliyor" diye konuştu.
Ev Hemodiyalizi sırasında sürenin uzun tutulmasının hastaya sağladığı avantajlara değinen Prof. Dr. Ercan Ok sözlerini şu şekilde devam ettirdi: "Böbreklerimiz 24 saat çalıştığından dolayı diyaliz süresinin uzaması, normal böbrek fonksiyonlarına daha çok benziyor. Daha uzun süreli diyaliz ile çok sayıda diyaliz hastasının kullanmak zorunda kaldığı tansiyon ya da kan ilaçları kullanımına ihtiyaç kalmadığı gibi yapılan diyetlerde de ciddi kısıtlamalara gerek kalmıyor. Hastanın diyaliz süresi günde 4 saat yerine 8 saate yayıldığında; diyaliz sırasında çoğu hastada rastlanılan tansiyon düşmesi ve kramp gibi sorunlar nerdeyse tamamen ortadan kalkıyor. Ayrıca hastanın kalp fonksiyonlarında iyileşme, yaşam süresinde ve kalitesinde artma görülüyor."
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.