Esogü’de Prof. Dr. M. Rifat Bozkurt Mineraloji Müzesi Açıldı
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü'nde "Prof. Dr. M. Rifat Bozkurt Mineraloji Müzesi"...
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü'nde "Prof. Dr. M. Rifat Bozkurt Mineraloji Müzesi" açıldı.
ESOGÜ Prof. Dr. Suat Mirza Konferans Salonu'nda gerçekleşen konferansın açılışında konuşan Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Selahattin Kadir, bölümlerinin çalışmalarını destekleyen Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dekanlığı'na ve Jeoloji Mühendisleri Odası'na teşekkür etti.
Sonrasında kürsüye gelen Prof. Dr. Cahit Helvacı, Türkiye'nin mineraller açısından zengin topraklara sahip bir ülke olduğunu belirtirken, bor madeni açısından da zengin kaynaklara sahip olduğumuzu söyledi. Ülkemizdeki bazı mineral yataklarındaki oluşumlardan ve mineral çeşitliliğinden bahseden Prof. Dr. Cahit Helvacı, bu kaynaklara daha geniş çerçeveden bakmanın gerekliliğine vurgu yaparak, mineral havzalarındaki evrimin gerçek anlamda anlaşılmasının gereğine işaret etti. Ülkemizde bor madeninin Kırka'nın da aralarında bulunduğu Batı Anadolu'daki çeşitli kaynaklardan çıkarıldığını ve ülkemizin dünya bor rezervlerinin yüzde 80'ine sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Cahit Helvacı, askeri ve ticari uçaklar ve tank gövdelerinin yanı sıra; tekstil, ısıya dayanıklı malzeme, cam izolasyon, seramik, deterjan, tarımsal gübre gibi pek çok alanda hafif ve dayanıklı bor madeninin kullanıldığını ifade etti ve bu madenin taşıdığı öneme dikkat çekti. Ülkemizde bor madeniyle ilgili olarak işletme, zenginleştirme ve pazarlama sorunları bulunduğunun da altını çizen Prof. Dr. Cahit Helvacı, borun Avrupa ve Amerika'ya ihraç edildiğini söyledi. Konferans soru-cavap bölümüyle sona erdi.
Konferansın ardından müze açılışına geçildi. Burada konuşan Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Selahattin Kadir, Prof. Dr. M. Rifat Bozkurt'a 40-50 senesini vererek topladığı örneklerle müzenin açılışına sağladığı katkılardan dolayı teşekkür etti. Müzede 450'nin üzerinde mineral örneği bulunduğunu belirten Prof. Dr. Selahattin Kadir, bunların arasında derlenmiş ve arşivlenmiş kıymetli ve yarı kıymetli taşların olduğunu belirtti. Prof. Dr. Selahattin Kadir ESOGÜ Rektörlüğü'ne de müzenin açılışına verdiği destek için teşekkür etti.
Müzeye adı verilen Prof. Dr. M. Rifat Bozkurt da müzede 54 yıldır topladığı örneklerin sergileneceğine dikkat çekerek, Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanlığı'na kendi adının verildiği böyle bir müze açtığı için teşekkür etti.
ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen konuşmasında Prof. Dr. M. Rifat Bozkurt'a çalışmalarından dolayı teşekkür ederken, bilim insanlarının emekli olsalar da çalışmalarına devam ettiklerini çünkü bilim insanı olmanın bunu gerektirdiğini söyledi. Prof. Dr. Hasan Gönen Prof. Dr. M. Rifat Bozkurt'a sağlıklı ve hayırlı ömürler dileyerek konuşmasını tamamladı. Konuşmaların ardından müze açılışı gerçekleşti.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.