Etil Alkol Kullanmak Caiz Mi

Etil Alkol Kullanmak Caiz Mi

Etil Alkol Kullanmak Caiz Mi? Koronavirüs önlemleri kapsamında 80 derece kolanya ve etil alkol kullanılmasını öneren uzmanlar karşısında tedavi amaçlı ve virüslerden korunmak amacıyla etil alkol kullanılabilir mi?

Alkol kullanmanın azı da çoğu da haramdır. Bu sahih hadislerle sabittir ve kesinlikle yasaklanmıştır. Aşağıdaki hadisi şeriflerde bunu çok açık görebilirsiniz. Peki sağlık konusunda da etil alkol ve kolonya kullanmak caiz midir?

“Her sarhoş edici şey haramdır. Bir küp içildiği takdirde sarhoşluk veren bir şeyin tek avucu da tek yudumu da haramdır.” (Buhari)

“Üzümden içki yapılır, hurmadan içki yapılır, baldan içki yapılır, buğdaydan içki yapılır, arpadan içki yapılır. Ben sizi bütün sarhoş edicilerden yasaklıyorum.” (Ebu Davud)

Sağlık ve tedavi bakımından etil alkol kullanmak biraz daha farklı yorumlanmıştır. Fıkıh kaynaklarındaki temel bilgilerde “Zaruretler yasakları mubah kılar” (Mecelle) yazmaktadır. Örneğin bir Müslüman susuzluktan ölmek üzere ise ve hiç su bulamazsa sadece bir alkollü içki varsa, ondan ölmeyecek kadar içebilir.

Etil alkol caiz mi sorusunun cevabı olarak ortak görüş şudur;

Tedavi amaçlı yapılan ve ilaç olarak kullanılan maddelerin içinde alkol kullanılmasında sakınca yoktur. Fakat o ilacın helal maddelerden üretilmiş emsalinin olmaması önemlidir. Eğer tercih yapma imkanı varsa helal olan maddelerle yapılmış ilacı tercih edilmelidir. Bir de kullanılacak maddenin sadece tedavi amaçlı ilaç olarak kullanılması ve bunun yetkili hekim tarafından önerilmesi gerekir.

Çoğunlukla ilaç sektöründe kullanılan etil alkolün de çeşitleri bulunmakta ve bunların mayalama süresine göre alkollerin niteliği değişmektedir. Mayalama süresini aşmayan alkoller caiz görülürken; mayalanma oluşmuş etil alkoller caiz görülmez.

Kolonya kullanmak caiz midir? Kolonya abdesti bozar mı?

Bilindiği gibi kolonya içinde de az miktarda alkol bulunur. Bunun kullanımı için de mezhepler farklı şekilde fetvalarda bulunmuşlardır.

Hanefi Mezhebine göre, kolonya ve ispirto gibi şeylerin içilmesi haram ise de alınıp satılmaları ve kullanılmaları caiz görülmüştür. Şafi mezhebine göre ise, sarhoş edici nitelikte olan alkollü içkilerle kolonya arasında fark yoktur ve bunlar da şarap gibi necistir, haramdır. Genel görüş ve çoğunlukla ittifak edilen görüşte şudur; kolonya kullanmayanlar özellikle namaz kılacakken kullanmayanlar daha ihtiyatlı davranmış olurlar.

Kolonya abdesti bozar mı, namazı bozar mı gibi sorular sorulabiliyor. Aslında kolonyanın abdesti bozması söz konusu değildir, abdesti bozan şeyler bellidir. Kolonya daha çok namaz ile ilgili bir soru işareti olabilir. Çünkü namazın şartlarından biri necasetten taharettir yani namaz kılan kişinin üstünde ve namaz kılacağı yerde necis bir şeyin olmamasıdır. Kolonyada ise alkol bulunduğundan ve alkolün necis olduğunu söylendiğinden bazı ulemaya göre kolonya namaza engel olabilir. Bazılarında göre de kolonyadaki alkolün çok az olması ve hemen uçtuğundan ötürü namaza engel olmayacağı söylenmektedir.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.