Evren Kapalı Bir Küre Mi?
Çoğu insan evreni ve uzayı düz ve ileriye uzanan sonsuz bir platform olarak düşünür oysaki yeni yapılan bir araştırma evrende aynı yönde yeterince uzağa gidilebilirse başlangıç noktasına geri dönülebileceği fikrini ortaya attı. Einstein’in görecelik teori
Çoğu insan evreni ve uzayı düz ve ileriye uzanan sonsuz bir platform olarak düşünür oysaki yeni yapılan bir araştırma evrende aynı yönde yeterince uzağa gidilebilirse başlangıç noktasına geri dönülebileceği fikrini ortaya attı.
Einstein’in görecelik teorisi uzayın farklı şekillerde bükülebileceğini öngörüyor. Bu nedenle de bilim insanlarına göre evren ya açık ya düz ya da kapalı olabilir.
Evrenimizin şeklinin hangisi olabileceğini doğru şekilde tahmin edebilmek isteyen bilim insanları kozmik mikrodalga arka planı (cosmic microwave background – CMB) denilen bir fenomenden faydalandı. CMB, kalıntı radyasyonu da denilen; Big Bang’den geriye kalan elektromanyetik radyasyonu anlatıyor. Tüm uzayı dolduran bu kalıntı radyasyon, yeterli güçteki bir radyo teleskop yardımı ile ölçülebiliyor.
Bilim insanları da, Avrupa Uzay Ajansı’nın Planck uzay araştırmaları verilerinden yararlanarak CMB’deki dalgalanmaları ölçtü. Evrendeki karanlık madde ve karanlık enerji ile alakalı olan bu dalgalanmalarda tahminlerinden çok daha güçlü yerçekimi merceklenmesi tespit eden bilim insanları, bu bulguların evrenin kapalı bir şekle sahip olduğuna işaret edebileceğini düşünüyor.
Tabii ki bu bulgular tek başına evrenin kapalı bir küre şeklinde olduğunu iddia etmek için yeterli değil. Çünkü bundan önce de farklı bulgular evrenin düz bir şekle sahip olduğu fikrini destekliyordu. Nature Astronomy Dergisi’nde yayınlanan bu son araştırma bilim insanlarını iştahlandırsa da, evrenin doğru şeklinin nasıl olduğu sorusu halen gizemini koruyor.
BSHA - Bilim Sağlık Haber Ajansı
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.