Eynesil Belen Köyü
Belen Köyü haberleri, Eynesil Belen köyü güncel son dakika gelişmeleri, Belen köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Giresun Köyleri Arasında yer alan Belen köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.
Eynesil Belen Köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Belen Köyü son dakika gelişmeleri, Belen Köyü ne özgü yemekler, Eynesil Belen Köyü nün tarihi, Belen Köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Belen Köyü ne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.
Belen Köyü, Giresun ilinin Eynesil ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Belen Köyü Resimleri ve Belen Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.
Eynesil Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Eynesil Giresun Arası Kaç Km? Eynesil Hava Durumu? Giresun Köyleri ve Eynesil Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.
İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Giresunlı iseniz Giresun Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Giresunlı Ünlüler arasında Eynesil Belen Köyü Köyünde doğan biri var mı? Eynesil Doğumlu Ünlüler Kimler?
Belen , Giresun ilinin Eynesil ilçesine bağlı bir köydür.
Köyün tarihiyle ilgili yazılı bir kaynak olmamasıyla birlikte ilçe ve il tarihiyle paralellik göstermektedir.Roma, Bizans ve Rum Pontus İmparatorluğu gibi devletlerin hakimiyet sürdüğü köyde bu dönemlere ait bir yapı bulunmamakla birlikte,Köyün bugünkü meydanı olan Orta Bağ,Cenevizliler döneminde üzüm bağlılğı olarak tarım yapılmış, Karakise(Karakilise),Kise Yanı (Kilise Yanı)ve Govanlık gibi yer isinlerinin Rum döneminden kaldığı tahmin edilmektedir. Türk akınlarının anadoluya yayılmasıyla birlikte bu bölgeye Çepni Türklerinin yerleştiği tahmin edilmektedir. Fatih zamanında fethedilen bölge Osmanlı hakiyetine girmiştir. 1. Dünya savaşında 24 Ağustos 1916 günü Rus işgaline uğrayan köy de Dizgine mevkiğine karargâh kurdukları , birbuçuk yıl burada kaldıkları ve 13 Şubat 1918 köyden çekildikleri bilinmektedir. Uzun yıllar Göreleye bağlı olan köy bu yıllarda yukarı köseli olarak bilinmektedir. Daha sonra 1960 ta Eynesilin ilçe olmasıyla Eynesilin bir köyü olmuş ve sonraki yıllarda da ismi Belen Köyü Olarak değişmiştir. Köyün bilinen 2000 yıllık bir geçmişi vardır.M.Ö ki yıllarda da köyde yerleşik hayatın olduğu izlerine raslanmaktadır. Köyün çok güzel bir panoraması bulunmaktadır. Karadaniz de yapılan geleneksel yayla şenliklerinin ilki bu köyün de müşterek alanı olan dizgine mevkiinde (mayıs ayının 2 ci haftası)yapılmaktadır. Yaz aylarında (Temmuz-Ağustos) köyün nüfusu 5.000 i bulmaktadır. Kış aylarında ise (ocak-şubat) bu sayı adeta 100 lere düşmektedir. Bu ilginç nüfus yapısı ile köy adeta tatil köylerini andırmaktadır. Görülmeye değer bir yerdir.
Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur.Giresun iline 82 km, Eynesil ilçesine 7 km uzaklıktadır. Iklim tipik Karadeniz ikliminin bütün özelliklerini tasimaktadir. Her mevsim yagis almakta olup, yazlar serin, kislar ilik geçmektedir. Bol yagis almasinin sonucu olarak da genis bir bitki örtüsüne sahiptir. Arazi yapisinin daglik olmasi ulasimi ve sosyal gelismeyi önleyici bir unsur olarak öne çikmaktadir. Halkin geçim kaynagi büyük ölçüde tarima dayali olup, findik ve çay en önemli ürünlerdir. Topraklarin dar ve nüfus yogunlugunun fazla olmasi nedeniyle büyük kentlere göç olayi yasanmaktadir. Tarim aile isletmeciligi seklindedir. Her aile findik, çay ve az da olsa sebzecilik yapabilmektedir.Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Iklim tipik Karadeniz ikliminin bütün özelliklerini tasimaktadir. Her mevsim yagis almakta olup, yazlar serin, kislar ilik geçmektedir. Bol yagis almasinin sonucu olarak da genis bir bitki örtüsüne sahiptir. Ortalama yağış miktarı yaklaşık olarak 1295 mm’dir.
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Ayrıca köy halkının büyük bir bölümü Almanya ve Hollanda gibi Avrupa ülkelerinde işçi olarak çalışmaktadırlar. Bununla birlikte toprakların dar oluşu halkı başka geçim kaynakları aramaya yöneltmiştir. Bunların başında ticaret ve hizmet sektörü ve diğer sektörlerden, memuriyet ve işçilik oluşturmaktadır. Genelde köyde durgun bir ekonomik hayat yaşanmaktadır. Bu durgunluk yaz ayların da gelen gurbeçilerle bir nebze olsun hareketlenmektedir. Ülke problemi olan işsizlik köy içinde büyük bir problem teşkil etmektedir, bu nedenle köyün genç ve ortayaş gurubunun neredeyse tamamı göç etmiştir. Emekli olan gurbetçilerin köye geri dönmesiyle köy bir nebze olsa da göç alsa da köy nifusundaki azalış yıldan yıla devam etmektedir. Günümüzde köyde yaşam,şehir modern hayatındaki yaşam standartlarının dahi üstündedir. Artık yazlık tatil köyü niteliğindedir. Halkın geneli günümüz teknolojilerinden faydalanabilmektedir. Ayrıca coğrafi olarak çok güzel bir konumdadır. Denize beş-on dakika yine yaylaya beş-on dakika mesafede oluşuyla ayrı bir güzelliktedir. Halkı sıcak kanlı sevecen ve misafirperverdir. Yakın bir gelecekte turizm yöresi olmaya adydır. Tek eksiği bu konuda yeterince tanıtımının yapılamıyor olması.
Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.