Eyüp Sevimli: "Deriler, Eti İçin Kesilen Hayvanlardan Elde Ediliyor"

Eyüp Sevimli: "Deriler, Eti İçin Kesilen Hayvanlardan Elde Ediliyor"

Deri malzemesinden yapılan ayakkabı gibi ürünlerde et ihtiyacını karşılamak için kesilen koyun, keçi ve dana derisinin kullanıldığını ve hayvanların...

Deri malzemesinden yapılan ayakkabı gibi ürünlerde et ihtiyacını karşılamak için kesilen koyun, keçi ve dana derisinin kullanıldığını ve hayvanların katledilmediğini belirten Ege Deri Sanayicileri Derneği Başkanı Eyüp Sevimli, "Deride bir tilki, leopar dizaynı olması, bu derinin leoparın derisi olması değildir. Keçi derisinden mamul üzerine leopar dizaynı geçilmiş, ancak aslı keçi derisidir" dedi.

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) geçek deri ve sentetik deri hakkında bilgilerin paylaşıldığı toplantıya Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Jak Galiko, Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Ege Deri Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sevimli, Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Erkan Zandar ve Süleyman Tahiroğlu katıldı.

"Kesilen keçi, koyun ve dananın derilerini ekonomiye kazandırıyoruz"

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Ege Deri Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sevimli, deri malzemesinden yapılan ürünler için hayvan katledilmediğini belirterek, insanlarda yanlış bir algı oluşturulduğunu söyledi. Sevimli, "Bizim kullandığımız materyaller keçi, koyun, dana derileridir. Bu keçi, koyun, dana derileri daha çok et üretmek amacıyla insanların protein ihtiyacını karşılamak ve et ürünün elde etmek amacıyla hayvanlar çiftliklerde beslenir ve bunun eti kullanılır. Ama bu hayvanlar kesildikten sonra ortaya deri maddesi çıkmaktadır. Eğer bu deri maddesini siz işlemeyecek ve ekonomiye kazandırmayacak olursanız, bu bir atık madde olarak ortaya çıkacaktır ve doğayı kirletecektir. Organik maddenin açıkta kendi kendine beklemesi bile kokuşmasına sebep olmakta ve çöp olmaktadır. Kurban da bile deri kokmasın diye hemen biri gelsin alsın diye bakarsınız. Bizim yaptığımız iş açığa çıkan deriyi işlenmesi sağlamak ve ekonomiye kazandırmaktır" dedi.

"Leopar görüntülü deri, leopar katledilerek yapılmıyor"

Derilerin üzerlerinde bir takım dizaynların oluşturulduğu ve değişik hayvan desenlerinin işlemlerle uygulandığını bilgisini veren Başkan Sevimli, "Değişik hayvan figürleri konur. Bir tilki, leopar dizaynı da olabilir. Leopar dizaynı olması bu derinin leopar derisi olması değil, keçi derisinden mamul üzerine leopar dizaynı geçilmiş, ancak aslı keçi derisidir. Bunlar hayvanlar katledilerek yapılmamıştır. Eti için kesilen hayvanların derileri ekonomiye kazandırılmıştır" diye konuştu.

"Ünlülerin açıklamaları ekonomiyi olumsuz etkiliyor"

Deri konusunda bazı ünlülerin kamuoyunun önüne çıkarak hayvanların katledildiği görüşünü savunmalarının insanları yanlış yönlendirdiğine işaret eden Eyüp Sevimli, "Bazı ünlülerin deri malzemesinin hayvan katliamına neden olduğu söylemleriyle ortaya çıkmaları gerçekten insanları etkiliyor. Biz artık dijital çağda yaşıyoruz. İnsanlar kendilerine örnek aldıkları sanatçıların, bütün her şeylerini taklit etmeye çalışıyorlar, söyledikleri kanun haline geliyor. O kadar büyük insan topluluğunu etkiliyorlar ki bunun ekonomik anlamda bile etkisinin olması kaçınılmaz. İnsanlar söylenilen şeylerin neye dayandığını, arkasında ne yattığını değil kimin onu söylediğine bakıyorlar. Gerçek deri, hiçbir zaman hayvanlar katledilerek yapılan deri değil yine eti dolayısıyla kesilen hayvanların derileri kullanılarak yapılmaktadır. Buna karşı olmak et kullanımına, protein kullanımına karşı olmak demektir" ifadelerini kullandı.

"Doktorlar ayak sağlığı için gerçek deri öneriyor"

Sevimli, sentetik derinin ayak sağlığı için de kullanımının uygun olmadığını ve sadece ayakkabıcıların değil bütün doktorların da gerçek deri ayakkabıların tercih edilmesini önerdiğini dile getirdi.

"Çakmağı çıkartıp çakın, gerçek deriyse yanmaz"

Gerçek deri ile sentetik derinin birbirinden ayırt etmek için tüketicilere tüyolar da veren "Bugünkü yapılan yapay derilerin gerçek deriden ayırması biraz zor. Çünkü hem finisajı (derilerin kullanım özelliklerini iyileştirmek için yapılan işlemler) hem yapısıyla hem elde tutuşuyla hissiyle her şeyi vermeye çalışıyorlar ki gerçek deriyi taklit edebilsinler. Ama petrolden kaynaklanan sentetik deri ateşten çok çabuk etkilenir. Buna ateş tuttuğunuzda çok çabuk kavrulur ve şekil değiştirir. Deri de ateşle şekil değiştirir ancak derinin şekil değiştirmesi 30 saniye sürüyorsa, sentetik derinin şekil değiştirmesi 3 saniye sürer. Ateşten hemen etkilenir. Dolayısıyla size suni malzemeden bir şey satmak istiyorlarsa ve buna gerçek deri diyorlarsa, çakmağınızı çıkartın ve ateşi tutacağım diyin "aman tutma diyorlarsa" demek ki suni bir malzemedir. Deri de etkilenir ama islenir sadece 3 saniyede bir şey olmaz" şeklinde konuştu.

Öte yandan, Başkan Sevimli, geçtiğimiz haftalarda Fuar İzmir'de düzenlenen Shoexpo Ayakkabı Fuarı'nda düzenlenen panelde Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Öznur Enes'in suni deriyle doğal deriyi karşılaştırıp çevre açısından sentetik malzemenin daha iyi olduğu yönündeki açıklamasını da eleştirdi. Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Ege Deri Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sevimli, "Bu söylemler gösteriyor ki bu paylaşımda bulunan akademisyenin deriyle ilgili bilgisi sınırlı. Zira bizim kullandığımız deriler, eti için kesilen hayvanlardan elde ediliyor ve çevreye de hiçbir zararı yok. Söz konusu akademisyenin açıklamalarının 18 Ekim 2016 tarihinde İzmir'de yapılan Ayakkabı Çalıştayı'nda spor ayakkabı üreticilerinin sunumunun etkisinde kalınarak yapıldığını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Eyüp Sevimli: "Deriler, Eti İçin Kesilen Hayvanlardan Elde Ediliyor"

Eyüp Sevimli: "Deriler, Eti İçin Kesilen Hayvanlardan Elde Ediliyor"

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.