Eyüp’te şizofreni ve bipolar bozukluğu hastalıklarına dikkat çekildi
Şizofreni ve bipolar bozukluğu hastalıklarına dikkat çekmek ve toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla hastalar ve doktorları Eyüp'te bir araya geldi.
Şizofreni ve bipolar bozukluğu hastalıklarına dikkat çekmek ve toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla hastalar ve doktorları Eyüp'te bir araya geldi.
Eyüp Belediyesi, şizofreni ve bipolar bozukluğu hastalıklarına karşı farkındalık oluşturmak amacıyla Eyüp Devlet Hastanesi bünyesinde hizmet veren Eyüp Toplum Ruh Sağlığı Merkezi'nde görev yapan doktorlar ile hastaları kahvaltıda buluşturdu. Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın'ın talimatıyla Eyüp Belediyesi Kurt Kemeri Sosyal Tesisleri'nde gerçekleşen kahvaltıya doktorlar, şizofreni ve bipolar bozukluğu hastalığı olan 40 vatandaş ve aileleri katıldı. Etkinlikte şizofreni ve bipolar bozukluğu hastalığı yaşayan insanların sosyal aktivitelerde yer almasının önemine dikkat çekildi. Birçok aile, şizofreni ve bipolar hastalığını çocuklarının yaşamasıyla öğrendiğini ifade ederken, toplumun bu hastalıklar hakkında bilgilendirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Etkinlikle şizofreni ve bipolar bozukluğu hastası olan vatandaşlar, birbirlerini tanıma ve sohbet etme imkanı yakaladıklarından dolayı mutlu olduklarını ifade etti.
Eyüp Devlet Hastanesi bünyesinde hizmet veren Eyüp Toplum Ruh Sağlığı Merkezi'nde Psikiyatri Uzmanı olarak görev yapan Dr. Yeşim Ruhat Karahan Kutlu da katıldığı etkinlikte vatandaşlara uyarılarda bulundu. Kutlu, aileleri aşırı sinirlilik ve agresif davranışlar, günlerce süren uykusuzluk, aşırı hareketlilik, durdurulamayan konuşma, coşku, kişilik ve davranış değişiklikleri gibi davranışları bulunan bireyler için şizofreni ve bipolar bozukluğu hastalıklarına karşı psikiyatristlere başvurarak bilgi alınması noktasında uyardı.
"Bilinmeyen her şey hepimiz için korkutucudur"
Eyüp Devlet Hastanesi bünyesinde hizmet veren Eyüp Toplum Ruh Sağlığı Merkezi'nde psikiyatri uzmanı olarak görev yapan Dr. Yeşim Ruhat Karahan Kutlu, "Şizofreni ve bipolar bozukluğu olan hastalarımızla bir kahvaltı etkinliği yaptık. Bu hastalar da tıpkı bizler gibi hayatın içinde gündelik yaşamını sürdüren insanlardır sadece farkları tıpkı bir astım hastasının dönem dönem astım krizine yakalandığı gibi hastalıkları nedeniyle duygu durumlarında bir takım değişimler olması. Hastalıklarının alevlenmedikleri dönemde aslında hepimiz gibi aileleriyle yaşayıp, çocuklarıyla ilgilenen ölümlerine üzülen, düğünlerine mutlu olan insanlar bunlar. Malum bilinmeyen her şey hepimiz için korkutucudur. Şizofreni dendiği zaman ya da bipolar bozukluk hastası denildiği zaman insanların zihninde ne olduğu tam netleşmiyor. O yüzden de korkulması ve uzak durulması gereken kişi olarak düşünülüyor. Oysa biz bunları daha net anlatabilirsek toplumdaki bu ön yargıların yıkılacağını düşünüyorum" dedi.
"İlk rahatsızlandığımda büyük bir sarsıntı yaşadım"
Şizofreni hastası olan ve 4 yıldır tedavi gördüğü tedavinin kendine büyük katkıları olduğunu dile getiren Ali Karakaş, "Çok memnunum, çok güzel bir organizasyon yapmışlar. İlk rahatsızlandığımda büyük bir sarsıntı yaşadım, boşluk yaşadım. İlaçlarımı kullanmaya başladım, rahatladım. Ama kimseye zarar vermedim bu zamana kadar saldırganlık yok" dedi.
"Sosyal faaliyetlerimiz iyi, biz her yönden iyiyiz"
Arkadaşlarıyla birlikte sosyal etkinliklerde yer almaktan dolayı çok mutlu olduğunu ifade eden şizofreni hastası Tolga Güneş, "Burada kahvaltı yaptık, çok güzeldi, çok eğlenceli geçti. Ağız şapırdatmalarım vardı, o bitti kollarım kalkmıyordu biraz kalkıyor artık. Her şey iyi, doktorlarımız, eğitimlerimiz, sosyal faaliyetlerimiz iyi, biz her yönden iyiyiz. Etkinliklerin devamının gelmesini istiyorum" dedi.
"Fark ettiğiniz zaman bir psikiyatriste başvurun diyoruz"
Şizofreni ve bipolar bozukluğu gibi hastalıklardan birçok insanın yaşandığı zaman haberdar olduğunu ve çocuğunun da hasta olduğunu belirten Jale Çalışkan, "Yakalandıktan sonra öğrendik, önce çok kötüydü, hastaneye başladık çok iyi gitti çocuğum. Çok güzel geçti her şey onun için çok severek geliyor, önce kaçıyordu. Ailelere, fark ettiğiniz zaman bir psikiyatriste başvurun diyoruz" ifadelerini kullandı.
Uzmanların ifadelerine göre, bipolar bozukluğu (İki uçlu bozukluk) yaşayan kişilerin ruh halinde dönemsel değişiklikler meydana geliyor. Hastalarda, günlerce süren uykusuzluk, aşırı hareketlilik, durdurulamayan konuşma, aşırı sinirlilik, agresif davranışlar, fazla ve gereksiz alışveriş yapma hali hastalığın en sık görülen belirtileri arasında yer aldığı ifade ediliyor. Şizofreni de ise alevlenme ve yatışma dönemlerinde farklı belirti ve bulguların ön plana çıktığı belirtiliyor. Kişiler, çevresindekilerin kendisine düşman olduğunu, izlendiğini, çevresindeki insanların kendisi hakkında konuştuğuna ya da kendisine karşı kötü planlar yaptığına inanabiliyor. Bu belirtilerin gözlendiği durumlarda doktorlardan yardım alınması tavsiye ediliyor.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.