Fatsa’da ‘Kaliteli Fındık Yetiştiriciliği’ Eğitimi
Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) desteği ile başlatılan, Ordu ve Ünye Ticaret Borsası ve Fatsa Ticaret ve Sanayi Odası'nın proje ortağı olduğu...
Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) desteği ile başlatılan, Ordu ve Ünye Ticaret Borsası ve Fatsa Ticaret ve Sanayi Odası'nın proje ortağı olduğu "Kaliteli Fındık Yetiştiriciliği" projesi eğitimi Fatsa'da verildi.
Ordu Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ali Turan, Prof. Dr. Ali İslam, Prof. Dr. Kürşat Korkmaz, Prof. Dr. Tahsin Tonkaz ve Prof. Dr. S.Zeki Bostan tarafından verilen seminer Fatsa Ticaret ve Sanayi Odası'nda gerçekleşti. Seminere üreteciler ve birlik başkanları katıldı.
Fındıkta tek başına verimin düşük olduğunu belirten Prof. Dr. Kürşat Korkmaz, "İklim ve döllenme konularında tedbirlerimizi alırsak, çok istisnai durumlar hariç her yıl aynı ürünü alabiliriz. Hastalıklarla mücadeleyi yapabilirsek ürünümüzü alabiliriz. Tabi bunda iyi bir maliyet hesabı yapılmalı, karlı olmayan hiçbir yetiştiriciliğin hiç kimseye faydası yoktur" dedi.
Fındıkta budama ve sulamanın önemli olduğunu vurgulayan Korkmaz, "Fındıkta son 2 yılda iki olgu oluşmaya başladı. Bunlardan biri budama, diğeri de sulama ve artık fındığın sulama ihtiyacı artıyor" diye konuştu.
Fındığın randımansız olması nedenlerine ilişkin Korkmaz, şunları söyledi:"Fındığın randımansız olmasının sebepleri beslenme ve döllenme noksanlığı ile olumsuz iklim koşullarıdır. Fındıkta 3 temel besin elementi vardır. Bunlar azot, fosfor ve potasyum. Fındıkta toprak analizi sonrasında ürünün sık sık boş olduğunu görüyorsanız, yaprak analizi yaptırın. Tek başına toprak analizi her zaman fikir vermeyebilir. Ama öncelikle toprağınızı tanıyın, içinde neler var neler yok onu görün. Ayrıca fındıkta ilaçlı mücadeleyi yaparsak ve sağlıklı tutarsak fındığın içi dolgun olur."
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.